Mijn mening: FC Groningen moet het dames en meisjes voetbal helpen.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Vrijdag 17 mei speelt er een damesteam van toen nog Zeester tegen het huidige damesteam van VVSV’09. Een ieder jaar terugkerende traditie omdat het damesvoetbal als volwaardig bij Zeester werd en nu nog steeds bij VVSV’09 wordt gezien.
johann
Het vrouwenvoetbal, zoals het door velen oneerbiedig wordt genoemd, geeft velen ieder weekend weer veel plezier. Duizenden dames en meisjes rennen in Nederland in de weekenden over de velden om dat te doen wat ze leuk vinden, en dat is voetballen. Maar de dames en meisjes hebben helaas ook, vijanden’ want er zijn velen die het damesvoetbal geen warm hart toedragen. Die zien het dames en meisjes voetbal namelijk als een belediging van de voetbalsport. Een van de argumenten daarbij is dat het vrouwelijk geslacht niet het motoriek heeft wat ze voor het voetballen geschikt maakt. Zo bruin heb ik ze nog nooit gegeten want als er iets onzin is dan is dat deze opmerking wel. Want als me over motoriek gaan praten dan zie ik wekelijks wedstrijden waarvan ik denk, die speler kan beter vragen of hij de vaste lijnentrekker mag worden bij zijn club. Want op alle niveaus kom je spelers en speelsters tegen die de motoriek van een grindtegel hebben. Onze grote vriend René Eijkelkamp had, zo gaf hij zelf met alle plezier toe, een motoriek wat er niet uitzag maar haalde ondanks dat wel alles uit zijn carrière. Dus onzin om dames of meisjes over een kam te scheren als het gaat of ze geschikt zijn voor de voetbalsport.

Wat ook mooi is dat vele criticasters het damesvoetbal helemaal niets vinden maar ondertussen wel af en toe een wedstrijdje kijken als er toevallig een, lekker wijf” tussen loopt. Want naast dat mijn ogen dankzij een bril nog aardig goed zijn is er gelukkig niets met mijn oortjes aan de hand. Op een punt ben ik het wel met de heren criticasters eens. Want ook ik zie liever een slanke voetbalster dan eentje die duidelijk een paar kilo te zwaar is maar dat heb ik bij de voetballers ook. Want een speler die door een overhangende buik zijn, piemelotje’ niet meer terug kan vinden vind ik er als voetballer ook niet uit zien.

Maar het dames en meisjesvoetbal zit in zwaar weer als ik de verhalen mag geloven. Alle verenigingen die over een of meerdere damesteams beschikken zijn op zoek naar speelsters omdat het ledenaantal terugloopt. Een verontrustende ontwikkeling noem ik dat en waar ook FC Groningen mede schuldig aan is. Want waar blijft de FC met een damesteam wat in het kader van het steunen van het dames en meisjesvoetbal in de provincie Groningen een mooi initiatief zou zijn. FC Groningen is al maatschappelijk bezig wordt er dan geroepen want ze hebben Kids United geadopteerd. Een terechte opmerking en waarbij het initiatief van FC Groningen richting Kids United alleen maar te prijzen valt.

Maar als ik Nijland was zou ik eens wat verder denken want ik heb het idee dat hij de Euroborg toch graag wat voller wil hebben. Daar is een doelgroep voor en dat zijn de dames en meisjes die in de provincie Groningen als voetballer actief zijn. Als Groningen met een damesteam aan de competitie zou deelnemen zou dat het damesvoetbal in onze provincie een enorme impuls geven. Want dan hebben ook de voetbalsters bij ons in de provincie een doel waar ze naar toe kunnen werken. Dan mogen ook zij dromen van misschien wel een carrière op een hoger niveau dan dat er nu haalbaar is.

Maar helaas dat is nog ver weg gezien eerdere uitlatingen van Hans Nijland over dit onderwerp. Dat is jammer want het zou ook FC Groningen een nog betere uitstraling geven en waar bijvoorbeeld  AJAX  ook achterkwam.

Dat vertelde Vesna Veltrop in het interview wat ze enkele maanden geleden aan Puurvoetbalonline gaf. Want het damesteam wordt ingezet bij maatschappelijke projecten wat AJAX doet en ook zijn ze samen met de spelers van de A-selectie actief voor en na de wedstrijden van de hoofdmacht van de Amsterdammers.

Bijkomend voordeel is verder dat er nog meer meisjes en dames aangetrokken zullen worden door het voetbal en daardoor de Euroborg eerder zullen gaan bezoeken om met eigen ogen te zien wat het voetballen allemaal te bieden heeft. Een win-win situatie zou ik denken, FC Groningen krijgt vanuit het dames en meisjesvoetbal meer support en FC Groningen geeft het dames en meisjesvoetbal in de provincie Groningen een enorme, boost”.

Een kans voor open doel voor Hans Nijland en zijn mede-directieleden die alleen nog maar binnengekopt hoeft te worden en FC Groningen even niet moet luisteren naar criticasters die het voetballen niets voor dames en meisjes vinden. Want, en ik spreek ik uit eigen ervaring, die snappen er echt  helemaal niets van!