Mijn mening: Dankzij geen erehaag geen play offs?

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Mijn artikel over de wel of geen erehaag om een landskampioen te eren (http://lyt.sr/art0w) leidde tot stevige discussies , en waar van alles bijgehaald werd,en wat allemaal moet kunnen. Maar waar het mij omging was de erehaag als respect voor de kampioen en het schijterig gedrag van FC Groningen-directeur Hans Nijland.

johannWe moeten geen imitatiegedrag vertonen, waarom een club eren die enkele jaren geleden onze beste spelers uit de Euroborg weg heeft gehaald, arrogante Ajacieden, alles kwam voorbij. Waarom alles nadoen want vorig jaar hoorde je er niemand over was ook een opmerking. Dat klopt maar toen had voetballand wonderland het drama in Almere nog niet meegemaakt en blèrde iedere politicus of bondsbestuurder nog niet, zonder respect geen voetbal. Als dat namelijk was doorgevoerd, zonder respect geen voetbal, hadden heel veel verenigingen na het overlijden van Richard Nieuwenhuizen de hekken van hun sportcomplex wel dicht kunnen doen. Want nog ieder weekend worden er scheidsrechters gemolesteerd, lopen er onpartijdigen op de velden rond die denken dat ze schipper naast God zijn en wordt er met spelerskaarten gerotzooid waar de honden geen brood van lusten.

Van daaruit gezien vond ik het helemaal niet zo raar plan om de landskampioen door een erehaag, gevormd door de tegenstander, het veld op zou komen want een goed voorbeeld doet misschien wel goed volgen was mijn idee. Maar nee, er komen andere, belangen’ om de hoek kijken want hoe haal je het in je hoofd om een erehaag te vormen voor in dit geval Ajax dat spelers bij ons wegkoopt maar wat een logisch gevolg van de ontwikkelingen in voetballand zijn.

 Er was hulde voor Hans Nijland voor zijn stevige uitspraak over de erehaag en daar begrijp ik helemaal niets van. Want FC Groningen had op prachtige wijze  de voetbalwerld een dienst kunnen bewijzen door deze Engelse traditie over te nemen. Een Engeland dat bol staat van dit soort tradities maar wat wel een land is waar de rijken der aarde het voetbal wel steeds meer gaan beheersen.

Nijland moest even weer wat in de media roepen was ook een opmerking wat ik een terechte  vond. Er moest wel lawaai uit de Euroborg komen waarbij de volumeknop steeds meer opengedraaid wordt als de, Trots van het Noorden’ weer een paar plaatsen stijgt op de ranglijst. Zonder respect geen voetbal werd overal geroepen en ik kan rustig zeggen, dat is nog ver te zoeken in Voetballand Wonderland en ik zie het voorlopig ook niet verbeteren. Haatgevoelens die zover gaan dat er voetballiefhebbers zijn die liever hebben dat een Nederlandse club uitgeschakeld wordt door een corrupte bende uit Oost -Europa kan en wil ik niet begrijpen.

Maar dat is tegenwoordig wel het beeld wat via de sociale media binnenkomt en waar we mee moeten leren leven. Maar ik denk dat Nijland zondagmiddag nog wel even terugdenkt aan zijn woorden om geen erehaag te vormen want volgens mij heeft Groningen nog een puntje nodig om de play offs te halen maar uit  betrouwbare bron weet ik dat die kans vrij klein is ….