Mijn mening: Hans Nijland schijt in zijn broek voor een paar opgefokte supportertjes

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

De bakermat van het voetbal ligt in Engeland en dat land staat bol van de tradities. Dat is aan de overkant van de Noordzee ook het geval bij alles wat daar met de voetbalsport te maken heeft. Testimonials worden er gespeeld om spelers te eren voor de verdiensten die ze voor de hun club gehad hebben, de finale van de FA-cup wordt in Engeland beleefd en als er een ploeg kampioen wordt vormt de eerst volgende tegenstander een erehaag. In Nederland zijn we zover nog lang niet wat tradities betreft en ik denk ook niet dat zoiets ooit zal gebeuren.

johannOp 5 mei 2013 werd Ajax door een 5-0 zege op Willem II voor de 32e keer landskampioen. Dat betekent dat de Amsterdammers als landskampioen naar de Euroborg komen. De laatste dagen klonken er steeds meer stemmen op om, in navolging van de Engelsen, een erehaag te laten vormen door de eerstvolgende tegenstander van de landskampioen. Een mooi gebaar zou ik denken want waarom geen waardering tonen voor een tegenstander die heeft bewezen dat hij de beste van de competitie was.

FC Groningen is de tegenstander die de Amsterdammers zondagmiddag in de eigen Euroborg mogen ontvangen maar er zal in de Groene Kathedraal geen erehaag gevormd worden. Er komt geen erehaag omdat Hans Nijland enkele mailtjes heeft ontvangen van supporters dat ze hun seizoenkaart niet zouden verlengen als dat zou gebeuren. Natuurlijk ging de directie overstag want de seizoenkaarthouder is heilig bij FC Groningen.

Ik moest er vreselijk om lachen toen ik de uitleg van Nijland las want ik dacht gewoon, die schijt in zijn broek van angst. Want het dreigement om te kappen met het beklimmen van de tribunes in de Euroborg komt alleen maar voort uit vergaande jaloezie. Dat er een ploeg, en wie dat ook is, beter is dan je eigen cluppie steekt bij veel supporters en wat ook vaak degene zijn die hopen dat, in dit geval Ajax, met zes gespeeld 0 punten uit de Champions League flikkert. Complete idioterie vind ik dat maar dat is helaas wel de gedachtegang van (te) veel zich voetballiefhebber noemende landgenoten. Als het een andere maar slecht gaat en wat dat precies voor gevolgen heeft voor het Nederlandse voetbal is totaal niet interessant.

Daar denk ik toch even anders over want om nu te zeggen dat we na de winter nog lekker in Europa meegevoetbald hebben kunnen we toch niet zeggen. Ajax heeft in het Europa League toernooi nog even mee mogen doen maar voor de rest, huilen met de pet op wat de Nederlandse ploegen lieten zien.

Maar er komt geen erehaag voor de Amsterdammers want zo vertelde Nijland, het Friese volkslied krijgt toch ook geen navolging. Dat is een vergelijking die werkelijk nergens op slaat want dat is iets totaal anders. Daar staan elf buitenlanders, want dat is voor een Fries iedereen die niet uit hun land komt, in de houding voor iets waar ze geen woord van verstaan. Waar de voetbalwereld, en vergeef mij het woord, de bek vol heeft over respect in het voetbal kunnen we geen erehaag maken voor de landskampioen omdat er een paar mensjes zijn die hun seizoenkaart dan opzeggen. Ik zou denken, dan doen ze dat maar als ze er een trauma aan overhouden als hun ploeg respect en waardering toont voor de prestaties van zijn tegenstander.

Daarom zal Engeland voor velen ook altijd voetballand nummer één blijven want daar weet men tenminste wel hoe ze een landskampioen moeten eren en schijten ze niet in hun broek voor een paar opgefokte supportertjes die hun seizoen dreigen te verscheuren.