Mijn mening: Een thuisshirt is heilig en moet je vanaf blijven

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

De supporters van Vitesse zijn in opstand gekomen omdat er een mafkees is, commercieel directeur Peter Gansler, die het thuisshirt van Vitesse wil, verkrachten’. Het shirt moet geel worden met een enkel zwarte baan i.p.v. het geel/zwart gestreepte shirt wat al uit 1907 dateert.

johannWeer iemand die er helemaal niets van begrijpt terwijl het verhaal toch heel simpel is, je moet met je poten van de clubkleuren en het thuisshirt afblijven. Dat uittenue’s tegenwoordig in zowel het betaald als amateurvoetbal al bijna belangrijker zijn geworden dan het thuistenue is al een grof schandaal maar dat hou je helaas niet meer tegen.

In 2018 hoopt de voetbalvereniging Eenrum, wat nog steeds mijn club is, zijn 100 jarig jubileum te mogen vieren. Al die jaren voetbalde Eenrum in een rood shirt met zwarte broek en rood zwarte kousen. Een tenue waar je als speler trots op was want het was je clubtenue. Enkele weken geleden was ik nog in Eenrum toen vijf jeugdteams in het nieuw werden gestoken en alle vijf de teams er exact gelijk aan het eerste elftal bijliepen. Zo hoort het ook te zijn, eenheid van tenue want dat zorgt voor uitstraling als team en vereniging.

Maar bij Vitesse loopt er nu dus weer een harlekijn rond die denkt dat er een nieuwe huisstijl moet komen. Een van het type dat waarschijnlijk een partner heeft die om de twee jaar de IKEA weer leeg trekt omdat de huisstijl weer veranderd moet worden.

De supporters van Vitesse zijn terecht woedend en ik denk dat er in Amsterdam en Rotterdam een burgeroorlog zou uitbreken als Feyenoord opeens in een rood shirt zou spelen en de Amsterdammers zouden bedenken dat groen met een witte baan ook wel leuk zou zijn. Alle oud-spelers zouden waarschijnlijk de barricaden opgaan om dat te voorkomen maar gelukkig is dat in Amsterdam en Rotterdam niet nodig.

Peter Gansler zal er wel een zijn van het soort Alex Pama want dat is de mafkees die er eigenhandig voor zorgde dat Cambuur een paar jaar geleden bijna failliet was gegaan. Snelle jongens in een snel pak maar geen kloten verstand van hoe het werkt in voetballand wonderland. In voetballand wonderland heb je namelijk met emotie te maken en dat snappen dit soort gasten niet. Die kennen geen emotie want bij dat soort mannen gaat het maar om een ding, zelf rijk worden door een dik salaris en een club naar de kloten helpen.

Walgelijk gewoon dat er mensen zijn die binnen de voetbalwereld meer kapot mogen maken dan iemand met zijn volle verstand kan begrijpen. Ik vraag mij daarom ook af wat er verder voor grapjassen in het bestuur van FC Hollywood aan de Rijn’ zitten. Zijn dat ijsberen in winterslaapstand of kangoeroes die aan een trektocht rond de wereld bezig zijn want iets anders is onmogelijk. Want als bestuurder vertel je die mafkees toch even dat hij normaal moet gaan doen. Poten af van ons huisshirt moet de boodschap zijn die Gansler te horen krijgt.

Want een thuisshirt moet heilig zijn en daarom was ik ook verbaasd toen ik in de OC de foto van het duel Middelstum-FC LEO zag. De Middelstumers speelden in een wit shirt terwijl het thuisshirt toch blauw is. We mogen aannemen dat dit een speciale reden had want ik kan mij toch niet voorstellen dat er bij Middelstum een mafkees met snelle fratsen rondloopt die vind dat de huisstijl van de derdeklasser per direct veranderd moet worden.