De bijzondere wereld van een sportfanaat (deel1)

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

 In de serie, de bijzondere wereld van een sportfanaat’ wil ik de bezoekers van www.puurvoetbalonline.nl graag meenemen naar mijn eerste vijf jaar als verslaggever van de Ommelander Courant. Een terugblik aan de hand van krantenknipsels en herinneringen aan een periode waar ik met intens veel plezier op terugkijk.

1367497953N2013 05 02 14.12.55

 Foto uit de wedstrijd De Lauwers -UVV'70 met een jonge Alfred Venhuizen op de grond en een toekijkende Jaap Tuma

Op 26 april 2008 schreef ik mijn eerste verslag van voor de Ommelander Courant. Een wedstrijd van toen nog UVV’70 tegen Boerakker en de inzet van het duel in Ulrum was een plaats in de nacompetitie. Fred Iwema was toen nog trainer van UVV’70 en vertrok na dat seizoen als assistent-trainer naar CVVB en is tegenwoordig trainer van de reserves van SV Marum. Het begon voor een debuterende verslaggever direct al goed want het dreigde even helemaal mis te gaan in Ulrum. Want hoewel de twee teams gereed waren voor dit beslissende duel voor een plaats in de nacompetitie was er geen scheidsrechter aanwezig op sportpark, De Kley’.

Stad en land

Maar toenmalig voorzitter Cor Brands belde stad en land af om een arbiter te vinden en gelukkig voor de wedstrijd, en voor mij als verslaggever, kwam om even na half drie de in onze contreien niet onbekende scheidsrechter Van Houten uit Houtigehage het Sportcomplex in Ulrum oprijden.

Het werd een in meerdere opzichten een spannende aangelegenheid want als prille verslaggever langs de lijn staan was wel even iets anders dan als trainer/leider van een jeugdteam of gewoon als voetballiefhebber.

UVV’70 won met 3-1 en kwam daardoor in de nacompetitie terecht en was het feest in Ulrum. Maar voor mij geen feestelijke gebeurtenissen in de kantine op sportpark, De Kley’ maar naar huis om het verslag te schrijven. Nu vijf jaar later kan ik er vreselijk om lachen maar toen gebeurde het echt zoals ik het nu beschrijf, ik heb mijn eerste verslag eerst met pen en papier uitgewerkt om het vervolgens over te typen.

Geen vrienden

Want om eerlijk te zijn, in die periode waren computers en Johan Staal nog geen gezworen kameraden. Nadat ik mijn eerste verslag had ingestuurd kreeg ik een mail terug van de redactie, mooi verslag maar zou je  een volgende keer wel in de verleden tijd schrijven. Logisch want op het moment dat de lezer het onder zijn of haar ogen kreeg was de wedstrijd al een tijdje gespeeld. Maar ik kreeg een, herkansing’ want nadat we een paar dagen eerder officieel kennis hadden gemaakt mocht ik op zaterdag 3 mei naar het nacompetitieduel De Lauwers- UVV’70.

In Warfstermolen trof ik een groot aantal bekenden zoals de trainer van De Lauwers, Auke Doornbosch. Met Auke heb ik een speciale band omdat we samen, Auke als hoofdtrainer en ik als jeugdtrainer, in dezelfde periode bij FC LEO werkzaam waren. Nog steeds tref ik hem regelmatig als ik hem spreek voor een belverslag over een duel van SIOS, waar hij op dit moment als hoofdtrainer actief is. Een gesprek wat vaak wel even wat langer duurt dan vijf minuten maar waarvan ik denk dat we daar beide geen moeite mee hebben.

Fusie in aantocht

Maar ook de broers Hans en Ron Bolt uit Kloosterburen waren van de partij en uiteraard een grote supporters uit Ulrum maar ook uit Zoutkamp want in het voorjaar van 2008 waren de eerste symptomen van een fusie tussen Zeester en UVV’70 al een beetje zichtbaar. Want mocht UVV’70 promoveren dan zou het in het seizoen 2008-2009 als De Marne de competitie ingaan maar, en dat werd direct duidelijk, wat niet de naam zou worden van de nieuwe fusieclub. Maar zover was het toen nog niet maar wat wel duidelijk werd dat De Marne een paar maanden later als vijfdeklasser aan de competitie begon. Want door een gelijkspel tegen De Lauwers en een winstpartij twee weken later tegen ODV promoveerden de toen nog Ulrumer voetbalvereniging naar de vijfde klasse.