Mijn mening: De geschiedenis herhaalt zich voor iedere club in Champions League

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

 Bayern München won over twee duels gezien met 7-0 van Barcelona en waar veel voetballiefhebbers helemaal in de war van raakten. Barcelona was opeens niets meer, de Duitsers speelden geweldig en meer van dat soort geneuzel kwam voorbij.

In 1956 won Real Madrid voor de eerste keer het Europa Cup toernooi voor landskampioenen. De Madrilenen, met spelers als Alfredo Di Stéfano, Francisco Gento en Ferenc Puskas, wonnen het Europa Cup voor landskampioenen vijf jaar achtereen en iedereen dacht toen dat Real Madrid onoverwinnelijk was. Maar opeens kwamen daar de Portugezen met een team, Benfica, dat een einde maakte aan de hegemonie van Real Madrid.

Dat is namelijk het verhaal, een ploeg komt een ploeg gaat en zo is het altijd al geweest. In de beginjaren zeventig was het Nederlandse voetbal opeens toonaangevend want wat waren we trots op de prestaties van eerst Feyenoord tegen Celtic(2-1winst) en later de drie op een rij van Ajax. Ook Bayern kende eerder met spelers als Franz Beckenbauer, Sepp Maier en Gerd Muller gouden tijden want de Duitsers waren in 1974, 1975,1976 ongenaakbaar.

Zo herhaalde de historie zich steeds want ook later wonnen Real, Ajax Bayern nogmaals de cup met de grote oren zoals ,Don’ Leo Beenhakker de Europa Cup voor landskampioenen noemde.

Maar vanmorgen lees ik dan, er is een einde aan het tijdperk Barcelona gekomen en opeens keert de, voetballiefhebber’ Barcelona de rug toe en stapt over naar de volgende ploeg die opeens voetbal van een andere, planeet’ speelt. Een hegemonie zoals in de beginjaren van het Europa Cup toernooi toen Real vijf keer achtereen won zal niet snel meer gebeuren omdat de wereld van de Champions League er een geworden is van enkele miljoenen verslindende hobby van sommige rijken der aarde. Natuurlijk zal iedereen nu roepen, kijk even naar Bayern en Borussia maar waarvan ik zeg, dat is een momentopname. Want de oliebaronnen en sjeiks hebben een pesthekel om de tweede viool te spelen en die gooien er gewoon nog 100 miljoen tegenaan want ze zullen en moeten die Champions League. Dat kan en mag allemaal van de FIFA en UEFA want Blatter en Platini mogen van alles roepen, de rijke clubs, en dan rijk tussen haakjes maken de dienst uit.

Dus de voetballiefhebber kiest in veel gevallen niet voor de waan van de dag want laten we eerlijk zijn, in Beieren is het dit seizoen sportief gezien wel, maar voor de rest geen hosanna. Een directeur, Hoeness, waar de Duitse overheid nog een mand vol appels mee te schillen heeft en een voorzitter, Karl-Heinz Rummenige, die was, vergeten’ dat hij een paar peperdure Rolex horloges had gekregen in Quatar zijn geen slimme acties en zal op termijn tenkoste van de club Bayern Munchen . Dus daarom beste voetballiefhebber, blijf gewoon bij het clubjgaan waar je fan van bent, stap niet mee in de wereld van de waan van de dag want ooit komt er een seizoen, en de geschiedenis heeft dat bewezen, dat jou club volgens velen voetbal van een andere planeet speelt.