Mijn mening: Als club wil ik zelf kunnen beslissen of ik een trainer contracteer

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Op www.tweenul.nl staat een hele interessante stelling. De stelling is, zaterdag vijfdeklasser VCG uit Geesbrug(gemeente Coevorden) heeft bij de KNVB dispensatie aangevraagd om komend seizoen geen bevoegde (en dus betaalde) trainer meer in dienst te hebben. De kosten zijn hoog, de trainingsopkomst is laag. Moet de KNVB het verzoek van de club honoreren.

johannEr waren diverse antwoorden mogelijk zoals:

-De KNVB moet dat gewoon niet toestaan.

-Dat zou broodroof  voor de trainers betekenen die diep in de buidel moeten tasten om een diploma te halen.

-Als de bodem van de clubkas in zicht komt moet de bond met de hand over het hart strijken.

-Geen trainer bij een club is slecht voor het imago van het amateurvoetbal.

Allemaal antwoorden waar wat voor te zeggen valt en dat maakt het beantwoorden van deze poll natuurlijk erg lastig. Veel verenigingen op vijfde klasse niveau zullen in het zelfde schuitje zitten als VCG want de meeste sponsoren die aan de verenigingen verbonden zijn voelen steeds meer van de crisis en haken op een gegeven moment af. Ook de kantineopbrengsten lopen bij de verenigingen die in de kelder van het amateurvoetbal uitkomen terug omdat Eredivisie Live toch een groot aantal voetballiefhebbers doet besluiten om vanuit de luie stoel een eredivisieduel te bekijken. Allemaal oorzaken waardoor de clubs in de laagste regionen van het amateurvoetbal met veel pijn en moeite de tent draaiende kunnen houden.

Daarnaast stijgt het aantal leden bij veel verenigingen ook niet meer omdat de KNVB er mede voor zorgt dat het amateurvoetbal steeds minder aantrekkelijk wordt. Gisteravond was ik aanwezig bij het duel Hunsingo-FVV en ook daar was het beleid van de KNVB onderwerp van het gesprek. In het weekend van 18/19 mei wordt voor de standaardteams de laatste competitieronde gespeeld zodat we een week later aan het toetje, de nacompetitie kunnen beginnen. Het mooie weer komt er eindelijk aan en we zijn klaar met de competitie was ook in Winsum een veel gehoorde kreet, en ik moet zeggen, daar was ik het roerend mee eens en weet daar nog een mooi voorbeeld van.

Op 3 maart 2013 was ik namens de OC aanwezig bij de derby Usquert-Warffum waar normaal gesproken wel een aantal toeschouwers op afkomen. Die zondag was dat echter totaal anders want plat gezegd, het was, kloteweer’ en het aantal toeschouwers was bijna op een hand te tellen. Storm, regen, temperaturen rond het vriespunt en veel voetbal op TV, je moest als voetballiefhebber wel hopeloos zijn om onder dat soort omstandigheden naar een kelderduel in de vijfde klasse te gaan. Dat kleine, en ook grotere verenigingen, die dag daardoor klauwen geld aan kantine inkomsten misliepen boeide de bond niet want half juni moet de competitie klaar zijn.

Daarom zou mijn antwoord vanuit de clubs gesproken zijn, als ik een trainer niet kan betalen dan stel ik er ook geen aan want dat zou betekenen dat ik onverantwoorde risico’s moet nemen, en met alle gevolgen van dien. Een slechte zaak om zonder trainer te werken maar in dit geval, nood breekt wet.

Want daarnaast wordt het, en zeker op vijfde klasse niveau, steeds lastiger om een spelersgroep twee keer per week gezamenlijk op het trainingsveld te krijgen. Spelers studeren of hebben een baan of, en zeker niet onbelangrijk, prevaleren vaak andere in hun ogen, belangrijkere zaken boven het twee keer per week trainen.

Dat alles zou ik meenemen als bestuurslid want vanuit een vereniging gezien is het toch raar dat een bond die niet met zijn leden meedenkt om het hoofd boven water te houden ondertussen wel gaat beslissen dat ik als club verplicht ben om een trainer aan te stellen.