Mijn mening: Clubliefde is iets voor de supporters

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Dat er steeds meer voetballiefhebbers afstand nemen van het betaalde voetbal kan ik mij wel iets bij voorstellen. Een speler, Dortmund-speler Mario Götze, die onder politiebegeleiding moet trainen was een bericht dat ik vandaag op www.voetbalprimeur.nl tegenkwam en waarvan je denkt, die Borussia-aanhangers moeten eens leren nadenken.

johannOm de nek van Mario Götze hing een prijskaartje van 37 miljoen euro en Bayern München tikte dat gewoon even af en dan denk ik daar is toch niets vreemds aan. Het tijdstip was niet netjes werd er gezegd want zowel Bayern als Borussia Dortmund staan in de halve finale van de Champions League.

Dat zal allemaal wel zo zijn maar wanneer komt het de supporters wel goed uit dat hun sterspelers vertrekken. Ik denk dat iedere club in de ere en eerste divisie, maar ook in het amateurvoetbal, de bepalende spelers liever niet ziet verkassen naar de concurrentie maar wat iets is wat je absoluut niet tegenhoudt.

Een voetballer die in het betaald, en in sommige gevallen in het amateurvoetbal, rondloopt is namelijk, samen met zijn zaakwaarnemer, vaak maar met een ding bezig, en dat is om te proberen om er ergens anders een nog beter contract uit te slepen. Dat is het verhaal van tegenwoordig en dat komt omdat zaakwaarnemers als aasgieren boven voetballand wonderland hangen. Dat is in Duitsland het geval maar ook in Nederland waar we maar liefst 140 gecertificeerde voetbalmakelaars hebben plus nog een zootje niet geregistreerde, goudzoekers’ die hopen ook nog ergens een graantje te kunnen meepikken. Want je hoeft de verhalen maar te lezen wat de top van het voetbalmakelaarswereldje verdiend en je weet dat er genoeg zijn die denken, doe mij daar 10% van en ook ik heb een onbezorgd leven.

Maar Mario Götze gaat nu naar Bayern en is opeens zijn leven niet meer veilig en dan denk ik in alle bescheidenheid, wat een stelletje mafkezen daar in Dortmund die vanavond op de tribune een eigen speler waarschijnlijk kapot gaan schreeuwen. En bedankt zou ik zeggen maar reken maar dat het gaat gebeuren. Een Götze die er niets aan kan doen dat Bayern de middelen heeft om datgene te betalen wat Borussia verlangt, en daar zelf ook niet slechter van zal worden, wordt de dupe van de idioterie wat steeds vaker onder voetbalsupporters voorkomt. Personen die niet begrijpen dat er mensen zijn die een nieuwe uitdaging zoeken omdat ze zelf al dertig jaar of langer keurig met hun broodtrommeltje naar de baas gaan met het idee, ik zing mijn tijd wel uit. Dat is een keuze die iemand maakt maar waarbij de persoon die een nieuwe uitdaging zoekt in dit geval met de dood wordt bedreigd. Op te talloze forums kwamen de anoniempjes weer voorbij die niets van Mario Götze zijn keuze begrepen maar ik begrijp het wel. Want als je als voetballer bij een team komt te spelen waar een trainer komt, Pep Guardiola die je eerder al naar Barcelona had willen halen weet je dat er vertrouwen in je bestaat. Dan weet je dat je nog een mooie toekomst tegemoet gaat en wat bijvoorbeeld ook Jordi Clasie, Stefan de Vrij, Christian Eriksen en Toby Alderweireld ook kan overkomen. Dat is echter het beeld waar de supporters maar niet aan kunnen wennen maar wat gewoon het beeld van het hedendaagse voetbal is want echte clubliefde bestaat in de meeste gevallen niet meer of je moet als supporter zijn.