Het Sterrenteam van Willem Zwikker( SC Veendam/ WKE

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Een sterrenteam met toppers die bij veel voetballiefhebbers bekend in de oren zullen klinken van niemand minder dan Willem Zwikker, die als voetballer bij toen nog de B.V. Veendam en later WKE. furore heeft gemaakt.

zwikker1 AACE1E9FC39CF785C1257AFD0083373B 2

Johan Staal van Puurvoetbalonline.nl vroeg mij een team samen te stellen van de beste spelers waar ik samen mee heb gevoetbald. Dat leek een gemakkelijke opgave te worden, maar dat werd het beslist niet, want je wilt niemand tekort doen of vergeten. Ik heb een hoop Noordelijke voetballers meegemaakt, mede doordat ik tot mijn 38e jaar in het 1e team van WKE voetbalde. Ik begin met mijn team vanaf het moment, dat ik in Veendam kwam te wonen en dat was begin jaren ’70 van de vorige eeuw!!Daarvoor is minder belangrijk, omdat ik toen in een ander gedeelte van Nederland woonde en de namen misschien voor de mensen hier nietszeggend zijn. Als trainer heb ik natuurlijk ook een hoop toppers gehad zoals Ale en Reini Hindriks, Joseph, Hendrik en Berend Oosting, Rene Hummel, Jacob Grooten en Jan Klein van CEC en natuurlijk mijn zoons Rick en Ronny Zwikker, wat toch heel speciaal is voor een trainer om beide zoons in je team te hebben!!!En natuurlijk nog veel meer kanjers. Maar uiteindelijk heb ik de volgende spelers gekozen voor mijn sterrenteam!

Trainers: Barry Hughes (Go Ahead Eagles, toch even voor Veendam) en Cor vd Gijp bij SC Veendam. Allebei hele enthousiaste trainers, die mij hebben geleerd je hobby zo goed mogelijk te beoefenen en er plezier aan te beleven. Echte ‘’motivators’’ en ik denk dat ik hierin behoorlijk door hun ben beïnvloed. In de amateur wereld kreeg ik te maken met Jan Wardenburg, precies een dergelijk type en de trainer, die er voor zorgde, dat ik voor het eerst in een heel seizoen GEEN gele kaart kreeg van de scheidsrechters.

Keeper: Jan de Boer. Ervaren keeper, die uit het betaalde voetbal kwam, maar nog steeds vreselijk fanatiek was en de meest onhoudbare ballen uit het doel sloeg. Een atleet, waar wij bij WKE veel plezier aan beleefd hebben.

Verdediging:

Voorstopper: Ebel Bos, kwam als een jong ventje van een lager niveau, maar werd bij WKE een topper, die dan ook via WKE in het betaalde voetbal bij FC Emmen terecht kwam. Was echt meedogenloos zowel in de wedstrijd voor de tegenstander, maar ook op de training voor zijn teamgenoten. Perfecte body om voor geen tegenstander opzij te gaan en de meeste tegenstanders bleven dan ook liever bij hem vandaan. Maar kon daarbij ook nog een behoorlijk potje voetballen!

Vrije verdediger: Dat is voor mij de helaas veel te vroeg overleden oud Veendam speler Hans Jager. Heb ook nog samen met Hans een aantal wedstrijden gespeeld voor Noordster te Oude Pekela. Hans was een hele nette voetballer, die ook altijd voetballende oplossingen zocht en er een hekel aan had de bal zo maar weg te trappen

Rechtsback: Dat was echt een talent, denk op dat moment begin jaren ’80, het grootste talent van WKE. Hij luisterde naar de naam ‘’Zwart”” Jannie Hendriks en was een heel aanvallend ingestelde verdediger, die door zijn snelheid een plaag was voor iedere tegenstander. Hij werd regelmatig benaderd door clubs uit het Betaalde Voetbal, maar hij wilde niet weg uit zijn vertrouwde omgeving.

Linksback: Uit mijn Veendam periode natuurlijk Johan Derksen. De persoon, die mij moest opvangen toen ik in Veendam kwam te wonen. Het 1e weekend heb ik gelijk mijn huis niet teruggezien, Johan gaf mij dat weekend een hele snelle inburgeringscursus. Maar als voetballer ging hij ook voorop in de strijd en maalde er niet om een koekie uit te delen en hij had best een behoorlijk linker been! Uit mijn WKE periode ‘’Witte’’ Jan Oosting, jarenlang de vaste linksback van WKE en een toonbeeld van een liefhebber.

Middenveld Centraal: Jan Oosting Rood, een middenvelder met een fantastische trap in de benen en met erg veel voetbalintellect. Heb uit zijn passes vaak gescoord en/of doelpunten voorbereid. Zijn 3 voetballende zoons hebben later alle 3 onder mij gespeeld toen ik Hoofdtrainer van WKE was.

Linkermiddenvelder: Jan Korte van SC Veendam en huidige trainer van Nieuw Buinen. Wat een talent was dat. Heerlijk om mee te voetballen. Had volgens mij veel meer uit zijn carrière moeten halen. Waarom dat niet gelukt is, blijft voor mij altijd een raadsel, ik vond hem echt goed!

Rechtermiddenvelder: Mijn jongere broer Berry Zwikker, die via mij ook bij WKE terechtkwam en hier ook is blijven plakken. Ook hij kwam als een jong ventje bij WKE en ook hij kwam net als Ebel Bos in het Betaalde Voetbal bij FC Emmen terecht. Een kanjer met een fantastische inzet en eentje die alles maar dan ook alles uit de kast haalde om te winnen. Heb samen met hem voor heel wat avonturen bij WKE gezorgd. Zijn zoon Björn voetbalt nu bij Topklasser HHC te Hardenberg.

Voorhoede links: Willem Zwikker

Spits: Dick Nanninga: Ik kan er niet omheen. Ik heb het genoegen gehad een jaar bij Veendam samen te spelen met WK Finalist Dick Nanninga. Dat was onder trainer Cor van der Gijp. Ik de voorzetjes en dan hij die harde kop van hem er tegen aan met vaak een doelpunt als resultaat. Super tijd was dat en Dick zelf was een hele gewone vent, die op latere leeftijd nog een kans kreeg in het betaalde voetbal. Mooi man!

In het amateurvoetbal heb ik verder versteld gestaan van een lange slungel, die erg goed kon voetballen, een fantastische winnaarsmentaliteit had en waar ik veel respect voor had n.l., Jan Willem Moek. Onze gezamenlijke periode bij WKE heeft enorm veel voetbalplezier opgeleverd en een heleboel leuke anekdotes.

Voorhoede rechts: Ik heb zowel bij SC Veendam als bij WKE samen gespeeld met vriend Wim Walstra, een rechterspits, die als hij het op zijn heupen had in zijn eentje een wedstrijd kon beslissen. Zowel binnen als buiten het veld een schitterend figuur.

Tweede keeper: Mijn 2e doelman is moeilijk te bepalen. Ik heb met jongens als Reinier de Vries, Bart Griemink etc. samen gespeeld, maar het is Harm Pomp geworden, met wie ik eind jaren ’70 bij WKE speelde. Was ook beslist een topper met een hele indrukwekkende uitstraling.

Wissels: Spits Hinke Wolters, de huidige voorzitter van WKE, was misschien geen top technicus, maar stond altijd op de juiste plek om die ballen in het net te leggen. Was vooral erg sterk in de lucht en scoorde veel kopballen uit natuurlijk die voorzetjes van mij!

Dirk Jan Gossen: Net als Arno Kok al op jonge leeftijd door mij naar WKE gehaald en die bij WKE echte topjaren zowel in/ als buiten het veld heeft gehad. Tot vorig seizoen nog actief geweest in het 1e team van SC Angelslo en nu weer terug op het oude nest bij WKE.

Henk Knol: kwam van KSC uit Schoonoord en bracht altijd plezier mee. Hij had als hobby zijn DUIVEN en kwam daardoor altijd op het laatste nippertje op tijd voor de training en zat dan helemaal onder de duivenveertjes en andere stinktroep. Altijd op zijn klompen en dan snel de voetbalschoentjes aan en Henkie was klaar om te trainen. Maar een heerlijke voetballer om in je team te hebben, hij was vaak onvoorspelbaar in zijn acties en daardoor een echte publieksspeler.