Mijn mening: Samenwerken zorgt voor een optimaal gebruik van de complexen

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Het artikel http://lyt.sr/wdbwg over de problematiek rond sportpark De Toerkamp in Zoutkamp heeft veel reacties opgeleverd waaronder een van de voorzitter van VVSV’09, Wouter Kooi. De preses van de fusieclub noemde in zijn antwoord op mijn artikel ook iets waar ik het helemaal mee eens ben. Het punt dat Wouter noemde was dat verenigingen meer moeten gaan samenwerken op het gebied van een gedegen jeugdopleiding.

johannIk deel de mening van de voorzitter van VVSV’09 dat als verenigingen niet gaan samenwerken het in de toekomst steeds vaker zal gebeuren dat een club niet in alle leeftijdscategorieën met tenminste een team zal uitkomen.

Dat heeft diverse oorzaken en een daarvan is het teruglopen van het aantal inwoners in sommige delen van land. Dat de Gemeente De Marne daar ook toe behoort, hoeft uiteraard geen betoog want dat gaf wethouder Kor Berghuis enkele maanden geleden op Puurvoetbalonline al aan. Het aantal inwoners, en daardoor ook de kinderen loopt gewoon terug.

Een andere oorzaak is dat jeugdige voetballers, en ouders, in een veel grotere wereld rondstappen dan vroeger toen het avontuur als voetballer bijna bij de dorpsgrens ophield. Voetballers die in bijvoorbeeld Wehe-den Hoorn woonden kozen voor Eenrum of FC LEO maar meer ook niet. Dat is tegenwoordig duidelijk anders want doordat de wereld groter is geworden wordt er ook meer in de, keuken’ van andere clubs gekeken. Dan zien ouders van een talentvolle voetballer, dat het samenspelen met talentvolle leeftijdsgenoten voor meer plezier en een betere ontwikkeling van het aanwezige talent zorgt.

De overstap naar een, grotere’ club wordt vaak als lastig ervaren omdat ambitieus zijn in de ogen van velen arrogant en opscheppen over je kwaliteiten als een talentvolle voetballer betekend. Ik zie dat anders want waarom niet voor het hoogste gaan als je dat graag wil, waarbij ik wel de opmerking plaats dat er ook respect moet zijn voor de voetballer die zijn club en vriendjes trouw blijft terwijl hij de kwaliteiten heeft om hoger te voetballen.

Een gezamenlijke jeugdopleiding op bijvoorbeeld het Hogeland, ik zou het van harte toejuichen omdat de verenigingen, die, eigenaar’ blijven van de speler er altijd beter van worden. Trainen met betere spelers, een beter kader en prima faciliteiten die aanwezig zijn moeten er in mijn ogen voor zorgen dat er ook op het Hogeland op een hoger niveau gevoetbald kan worden.

Natuurlijk wordt er geroepen, als de grotere clubs komen dan gaan onze talenten toch en dat kan inderdaad gebeuren. Maar ik ben het wel met de voorzitter van VVSV’09 en Rob Tigchelaar oud-bestuurslid Rood Zwart Baflo, die enkele weken geleden het precies eender op Puurvoetbalonline zei, eens dat als er per vereniging, en met alle respect, zo, doorgeknoeid’ wordt als dat nu gebeurd het over een paar jaar voor veel verenigingen qua jeugdopleiding een drama gaat worden.

Talentjes die in een team voetballen waar ze per seizoen meer dan 50 keer scoren, jeugdige keepers die geen opleiding tot doelman krijgen en spelers die met dispensatie, meehobbelen’ in een team waar ze qua leeftijd niets te zoeken hebben is volgens  Wouter Kooi en Rob Tigchelaar het toekomstbeeld, en wat velen met hun delen.

Samenwerken moet op het Hogeland de komende jaren het motto worden zonder dat de clubs hun eigen identiteit verliezen want dat is namelijk nergens voor nodig. Want samenwerken, zal er voor zorgen dat er in de toekomst op alle complexen op het Hogeland volop gevoetbald gaat worden en laat dat nu net datgene zijn wat we allemaal graag willen!