Rondje op Toerkamp met spandoeken en veel onvrede.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Het rondje langs velden van VVSV’09 was er zaterdag een die op voorhand al, beladen’ was. Want het rommelt binnen de fusieclub na het besluit om op, De Toerkamp’ in Zoutkamp alleen de D, E en F-junioren te laten spelen en de rest van de junioren en senioren over te hevelen naar Ulrum.

1366188346Nspandoek  1

Ik moet zeggen dat ook ik een dubbel gevoel had bij het besluit van het hoofdbestuur van VVSV’09 maar waarbij het mij wel duidelijk is  dat het onderhouden van twee sportcomplexen zou betekenen dat de fusieclub in 2019 zijn tien jarig jubileum niet zou vieren.

Dat kon natuurlijk ook niet de bedoeling zijn maar als liefhebber van een beetje nostalgie werd ik bepaald niet vrolijk van het idee dat De Toerkamp in de toekomst zou moeten verdwijnen. Bij aankomst werd een ding direct duidelijk, Zoutkamp legde zich niet neer bij de plannen van het hoofdbestuur.

Zonder partij te trekken kan ik mij de frustratie van de Zoutkampers wel een beetje voorstellen want, en zo ziet men dat in het vissersdorp, iets als een mededeling op je bord krijgen is niet fijn. Dat voelt een beetje als dat je ontslagen wordt en iedereen het al weet maar alleen jij nog niet. Dat zette dus kwaad bloed binnen de Zoutkamper gemeenschap en zorgde ervoor dat er zaterdag opeens dorpsbewoners langs de lijn stonden die er sinds de oprichting van VVSV’09 nog nooit waren geweest. Want laten we over een ding eerlijk zijn, velen raken  redelijk opgewonden van iets wat er een beetje als, stront aan de knikker' uitziet.’

Maar, en dat was zaterdag eigenlijk wel heel bijzonder, iedereen begreep wel dat het onderhouden van twee complexen de vereniging op termijn de kop zou gaan kosten. Want Mark Rutte kan lullen wat hij wil maar door de bezuinigingen die hij en zijn regering nog moeten uitvoeren krijgen sportverenigingen het in de toekomst alleen maar lastiger om de touwtjes aan elkaar te knopen. Kortom er moest ook binnen VVSV’09 iets gebeuren als men de vereniging in stand wilde houden.

Steeds vaker is te horen dat de kantineopbrengsten niet meer die van een paar jaar geleden zijn want de jeugdspeler van tegenwoordig krijgt steeds vaker een, overlevingspakket’ mee van huis. En ook het urenlang nazitten door de seniorenteams is beduidend afgenomen zodat de omzet in kantines in sommige gevallen terugloopt. Na dit seizoen stopt Jenne Mollema als kantinebeheerder en zal er in Zoutkamp straks op de zaterdagmorgen met alleen maar een paar vrijwilligers gewerkt worden.

Geen, spannende’ acties waar tegen geprotesteerd moet worden maar wat de Zoutkampers in het verkeerde keelgat schoot is hoe het nieuws over de gedeeltelijke sluiting van Toerkamp naar buiten is gekomen. Dat was zaterdag het gesprek van de dag en de wedstrijd, waarin tegenstander Ezinge ook nog eens in de Zeesterkleuren voetbalde, interesseerde vele Zoutkampers eigenlijk helemaal niets.

Jammer was dat het zaterdag in sommige gevallen op de persoon gespeeld werd, zoals na afloop toen er woorden vielen die niet gebruikt hadden moeten worden maar die er door oplopende emoties toch uitkwamen. Dat moet niet en is ook niemand bij gebaat en dat verdienen bestuursleden en vrijwilligers die vele uren in een vereniging steken ook zeker niet.

Na afloop reed ik naar huis en dacht onderweg nog even terug aan Zoutkamp en zijn bewoners en moest ik even glimlachen. Zoutkamp, het is een mooi dorp waar pit in zit en met veel bewoners met het hart op de tong. Uit eigen ervaring weet ik dat tot tien tellen vaak verstandiger is dan alles er direct maar uit te klappen. Maar ik weet, ook uit eigen ervaring, dat je soms maar tot -1 komt en je al iets hebt gezegd waar je later spijt van krijgt. Dat zal hier niet anders zijn maar waar ik wel de mening van de Zoutkampers deel dat dit  hele, gedoe’ de schoonheidsprijs  absoluut niet verdient!