Mijn mening: Een eerlijke clubgrensrechter moet nog geboren worden

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Een veel gehoorde kreet op de voetbalvelden is dat de eerlijke clubgrensrechter nog geboren moet worden.

johannTegenwoordig heten ze assistent-scheidsrechter maar de mannen, of soms dames, die met een vlag in de hand de scheidsrechter assisteren heten in de volksmond nog steeds grensrechter en zijn bijna bij ieder duel de gebeten hond.

Altijd is er wel een beslissing waar veel commentaar op is want laten we eerlijk zijn, als je vol in de emotie zit dan ben je als supporter de weg weleens kwijt. Dat geldt ook voor de assistent-grensrechter wat niets meer en niets minder is dan een clubman/vrouw in hart en nieren. Het bloed van de persoon in kwestie heeft vaak dezelfde kleur als de kleuren van de club omdat hij/zij in veel gevallen al jarenlang aan de vereniging verbonden is.

Als je al een aantal jaartjes in de voetbalwereld rondloopt dat weet je, qua stand staan alles teams uiteindelijk daar waar ze behoren te staan. Een lullige penalty tegen wordt gecompenseerd door een cadeautje van de scheidsrechter, een onterecht afgekeurde goal wordt gecompenseerd door een goal van de tegenpartij die wel rechtsgeldig was maar toch wordt afgekeurd, en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Vaak wordt er gezegd, een beetje clubgrensrechter, verdiend’ een paar punten in een seizoen voor zijn ploeg. Iets dat natuurlijk niet zo zou moeten zijn maar wat wel de realiteit is. Iedereen kent de verhalen over personen die voor het eerste elftal meer punten hebben gescoord dan dat er bij wijze van spreken grassprieten op een voetbalveld groeien. Illustere namen zouden de revue kunnen passeren maar waarom zouden we dat doen. Het is van alle tijden en wat ook in geen honderd jaar zal veranderen.

Daarmee wil ik niet zeggen dat het gros van de clubgrensrechters gemeen vlagt maar dat  bij twijfel gedacht wordt ik doe niets laat de scheidsrechter het maar even zelf uitzoeken. Verder moet een clubgrensrechter in een split-second een beslissing nemen en zit er uiteraard weleens naast. Kan gebeuren, even Apeldoorn bellen, en klaar is kees zou je denken. Niets is minder waar want het publiek wat achter in zijn nek staat te hijgen wil hem op dat moment wel even een kopje kleiner maken. Bij mijn bezoeken aan amateurduels krijg ik steeds meer respect voor de assistent-scheidsrechter want waar die soms door volwassen kerels, met naast hun een zoon van bijvoorbeeld tien jaar jong, voor uitgemaakt worden is bij de wilde beesten af. Als we het over respect op de velden hebben dan is daar een schone taak voor alle voetbalverenigingen in Nederland weggelegd. Onvoorstelbaar maar helaas is dit de harde werkelijkheid en waarbij ik mij zou kunnen voorstellen dat een grensrechter zich een keer zal omdraaien om iemand die hem de verschrikkelijke ziekte toewenst een geweldige beuk te geven Dat zou uiteraard niet goed zijn maar soms…….

Ieder seizoen zie ik aardig wat amateurduels en ik moet zeggen soms denk ik ook wel eens, grens droom jij maar lekker verder, want je staat nu te klootviolen. Ooit zag ik een wedstrijd waarin er vlak voor de grensrechter zijn neus een duel plaatsvond waarbij een speler zijn tegenstander bijna doormidden zaagde en waar het slachtoffer, zo bleek op de foto's in het ziekenhuis,, een beenbreuk aan over hield. De grens in kwestie hield zijn vlag naar beneden zodat de speler die eigenlijk een donkerrode kaart verdiende kon blijven staan. Dat vind ik veel meer een kwalijke zaak dat een grensrechter op dat moment niet ingrijpt maar denkt, als ik nu mijn vlag omhoog steek moet mijn team met tien man verder.

Maar gezeik over wel of geen buitenspel is van alle tijden en dat zal ook niet veranderen. Je als ploeg, bestolen’ voelen valt allemaal wel mee want een week later loopt iedereen van de een week eerder, bestolen’ club in de polonaise als er met 1-0 gewonnen is omdat de eigen clubgrensrechter als enige man op het sportpark buitenspel heeft geconstateerd en de referee van dienst dat keurig had overgenomen. Dus ik zeg, niet zeuren over bestolen of niet bestolen maar gewoon voetballen want we weten allemaal, soms zit het mee en soms zit het tegen op het gebied van het gewenste resultaat.