Mijn mening: Ik gooi geen euro in een bodemloze put.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Puurvoetbalonline heeft zich de laatste dagen, wat afzijdig gehouden van alles wat zich rond de SC Veendam heeft afgespeeld en nog steeds afspeelt. Niet omdat ik er geen mening over heb maar meer omdat er al zoveel over geschreven werd. Maar vanmorgen kreeg ik de vraag wat ik van het gebeuren in Veendam vond en aangezien ik over alles een eigen mening heb dacht ik, waarom ook niet.

johannIn de VI van deze week gaf Johan Derksen aan dat het Veendam al jarenlang financieel niet voor de wind gaat. De over enkele maanden vertrekkende hoofdredacteur kon enkele jaren geleden nog als directeur aan de slag bij de club waar hij ooit als profvoetballer voor uitkwam maar hij realiseerde zich net op tijd dat hij daarmee zijn eigen graf zou graven. Op financieel gebied was het toen al een puinhoop en dreigde Veendam uit het betaald voetbal te verdwijnen.

Sinds vorige week het faillissement voor de eerste divisie club werd aangevraagd is het opeens circus in het land want van Goeree Overflakkee tot aan Schiermonnikoog aan toe is SC Veendam opeens cultclub nummer 1 geworden. Acties worden er georganiseerd, als je niet minimaal een euro stort op een bepaald rekeningnummer  ben je bijna een, lozer’ kortom Nederland is in opperste staat van paraatheid wat het voortbestaan van Veendam betreft maar ik doe daar niet aan mee.

Alles wordt uit de kast getrokken om de club te redden en wat voor de vele vrijwilligers, supporters en spelers geweldig zou zijn. Maar er loopt ook een ander slag volk op de Langeleegte rond en daar heb ik wat meer moeite mee. Want de raad van commissarissen en directieleden hebben er de laatste jaren een grote puinhoop van gemaakt en moeten nu weer gered worden door, en met alle respect, het gewone volk. Structureel teveel uitgeven gaat een keer fout maar als je als BVO niets leert van het omvallen van Wageningen, Haarlem, RBC en AGOVV dan mag je toch wel je twijfels hebben over het denkvermogen van de beleidsbepalers van eerst BV en nu  SC Veendam.

Vorige week stond in de VI ook een artikel over het faillissement van Veendam en daar kwam interim-directeur Piet Scholtens er niet goed af. Scholtens is natuurlijk niet alleen schuldig aan het debacle in de Veenkoloniën. Maar de conclusie van VI dat hij niet goed had opgelet begreep ik wel.

Allerlei acties zijn er gaande en Henkie, nog evenBroez’n, de Haan had zelfs contact gehad met een of andere sjeik vertelde hij aan VI. Waarschijnlijk is De Haan even op bezoek geweest in De Efteling want met alle respect, als je dat soort onzin gaat verkopen is er toch niemand meer die je serieus neemt. Als je tijdens je aanwezigheid bij DWDD van Sven Kramer en Ruud Gullit een euro krijgt en je bent daar blij mee dan klopt er iets niet. De Haan had tegen die twee grappenmakers moeten zeggen, jullie leggen zeker even minimaal 100 euro in mijn handje.”

Kortom een groot circus en waarbij de trouwe supporters aan het lijntje gehouden wordt. Die zweven al bijna een week lang tussen hoop en vrees terwijl iedereen weet, dit gaat niet goedkomen. Natuurlijk zal via diverse acties het voortbestaan van SC Veendam gerekt kunnen worden maar we moeten ook eerlijk zijn, het is dweilen met de kraan open. Voor alle trouwe volgers, die deze dagen nog vaak aan de gloriejaren van hun club gedacht zullen hebben is het ongelofelijk jammer wat er aan de Langeleegte gebeurt. Hun club moet echter, dankzij een bond die nergens wat van begrijpt, aan een regelgeving voldoen die gewoon niet haalbaar is. Een club uit de Jupiler League die met full profs moet werken is natuurlijk de doodsteek voor veel clubs in de eerste divisie. En als er dan ook nog beleidsbepalers zijn die met de centjes van een ander maar wat aan lopen te kloten zijn de poppen aan het dansen.

De trouwe supporter zal echter alles bijeen geschraapt hebben om toch maar te proberen zijn of haar club te redden. Dat verdiend veel waardering en waar de beleidsbepalers van vroeger en nu zich diep voor moeten schamen. Mensen die in sommige gevallen van een uitkering moeten rondkomen, proberen hun club nog steeds te redden en gooien hun laatste geld echter in een bodemloze put. En dat vind ik persoonlijk nog de grootste tragedie in Oost-groningen. Daar is de trouwe supporter de dupe van een al jarenlang voortdurend wanbeleid maar de beleidsbepalers liggen deze zomer WEL ergens ter wereld, gewoon' van een welverdiende vakantie genieten.