Een run op de sportwinkels of knijpen we een oogje dicht...

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Een stevig aantrekkende oostenwind zorgt voor de koudste 23 maart sinds 1916 en de onder nul liggende temperaturen zorgen voor hard bevroren velden maar de clubs mogen van de KNVB zelf bepalen wat ze gaan doen met de te spelen duels.

images

 Dit mag vandaag dus niet of.... misschien toch wel....

En bedankt maar weer zou ik zeggen want laten we eerlijk zijn, wie doe je met voetballen onder deze omstandigheden nu een plezier. De spelers in ieder geval niet begreep ik vanmorgen na een tweet van mij met de opmerking dat de zomerattributen klaar lagen voor het duel Noordpool-Amicitia VMC waar ik voor de Ommelander Courant aanwezig zal zijn. Een geintje uiteraard maar met een serieuze ondertoon want lasten we eerlijk zijn, groot zullen het aantal toeschouwers niet zijn die vanmiddag waar dan ook langs de lijn zullen staan. Dat is jammer en maakt het voor de acteurs binnen de lijnen nog minder leuk om een wedstrijd te spelen.

Maar opeens moest ik vanmorgen aan het duel Ezinge-ZEC denken en bedacht ik mij dat het in alle sportzaken in Groningen en de overige provincies weleens erg druk kan gaan worden. Want er moet, tenminste als de voetballer verstandig is, wel thermokleding gekocht worden en volgens de regels van de KNVB moeten de maillots dezelfde kleur hebben als de voetbalbroek. Dat betekent dat de spelers van ZEC die een maillot willen dragen een witte moeten aanschaffen, VIBOA-spelers blauwe, bij Corenos moeten ze rood van kleur zijn en de spelers van Noordpool kunnen een zwarte aanschaffen.

Dat wordt wat vanmorgen in de diverse sportshops want de KNVB staat sinds het actieplan van woensdag 20 maart waarin ze maatregelen aankondigde om het voetbal weer, schoon’ te krijgen voor maar een ding en dat is duidelijkheid. Een lijn trekken en niet meer marchanderen las je in het actieplan en wat dus betekent dat een andere kleur maillot dan de voetbalbroek NIET mag. De sportshops lachen zich drie slagen in het rond want reken maar dat er een groot aantal spelers zal zijn die een thermomaillot wil aanschaffen.

Bij Ezinge-ZEC was de referee van dienst consequent en stuurde twee spelers van ZEC naar de kleedkamer om de zwarte maillot die ze droegen te verwijderen maar ik vraag mij af of de scheidsrechter van toen vanmiddag ook zo consequent zal zijn. Persoonlijk denk ik van niet want natuurlijk komen alle voetballers niet met de juiste kleur maillot opdraven. Alles zal uit de kast getrokken worden om warm te blijven want de sportshops van tegenwoordig, vroeger ook niet trouwens, hebben geen paar honderd maillots op voorraad liggen.

Mooie taferelengaan dat worden en dat alleen maar door de waan van de dag want alles en iedereen is het er bijna over eens, bij deze omstandigheden, een hard veld en een gevoelstemperatuur van -15 moet je geen voetbalwedstrijden gaan spelen. Maar er zijn er na dit weekend maar twee partijen die  blij zijn. De sportwinkels die alles wat een voetballer maar warm kan houden hebben verkocht vandaag en de KNVB want er zijn weer een paar duelletjes gespeeld waar echter bijna geen toeschouwer te bekennen was.