Mijn mening: De KNVB mag ,echte kerels' morgen geen kans geven!

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Dit weekend gaat het koud worden als we de weersverwachtingen mogen geloven. Dat betekent naast, vooral in de morgenuren, harde velden ook nog eens gevoelsmatig lage temperaturen.

johannEen gevoelstemperatuur die als een temperatuur van ver onder nul zal aanvoelen zal er voor zorgen dat de F en E-junioren niet de wei ingaan, althans dat mogen we aannemen.

Toch zal morgen de praktijk anders zijn en zullen er morgen rond de klok van 09.00 uur vast ergens een paar 6 jarigen de wei ingestuurd worden om als een mummie ingepakt een voetbalwedstrijd te spelen. Ergens op een clubsite kwam ik de term, echte mannen weer’ tegen en daar moest ik wel een beetje om lachen. Echte mannen weer of er als leider/trainer geen ene mallemoer van begrijpen zeg ik op mijn beurt want, en de KNMI-site geeft het aan, er zal zaterdagmorgen een stevige oostenwind staan en dat betekent dat het met een gevoelstemperatuur van -15 heel koud aan gaat voelen.

F en ook E-pupillen hebben de pech dat ze al op tijd moeten spelen maar in dit geval zou ik het verbieden als ik de bond was. We kennen allemaal het beeld van wedstrijdjes tussen twee F-teams, een paar spelertjes hebben de bal en de rest loopt er voor spek en bonen bij en bevriezen morgen bijna terplekke.

Ik ben een groot aantal jaren als jeugdtrainer/leider actief geweest en ook bij de jongste jeugd. Als het ons als begeleider niet verantwoord leek om te spelen dan trokken we zelf de stekker uit het duel. Als jeugdspelertje van zes jaar begin je net aan een leuke hobby en die moet je niet willen verkloten door er, echte kerels’ van te maken. Die moet je laten voelen dat je met ze meedenkt en ze laat weten dat ook jij het te koud vind om te voetballen.

Bij de oudere jeugd is het een ander verhaal hoewel ik vind dat als het inderdaad zo koud aan gaat voelen als ze voorspellen je daar je jeugdspelers wel aan moet blootstellen. Als de bond verstandig is dan gooit ze het jeugdvoetbal er dit weekend uit want het moet niet alleen leuk langs de diverse lijnen zijn maar ook daarbinnen moet het voor iedereen plezierig zijn. Want je moet er toch niet aan denken dat, echte kerels’ morgen de kans krijgen om 6 jarige jeugdvoetballers onder Siberische omstandigheden het veld in te sturen.