Mijn mening: Als je F-junioren nu laat voetballen snap je er niets van

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

De weersvooruitzichten beloofde niet veel goeds voor zaterdag 16 maart. Regen, natte sneeuw en temperaturen rond het vriespunt zijn nu niet direct omstandigheden waar je vrolijk van wordt.

johannAl, eeuwenlang’ zijn de F-junioren de ,gelukkigen' die s ’morgens om 09.00 uur mogen aftrappen en dat was ook op deze zaterdag het geval. Rond de klok van 06.30 uur reed ik richting Groningen want het was Martine haar werkweekend. Rijdend door Feerwerd zag ik een wit tapijt waar vorige week het duel Ezinge-ZEC werd afgewerkt toen de kleur van het tapijt nog groen was. Enkele minuten later reden wij sportcomplex het Noorden langs waar de velden ook bedekt lagen onder een dun laagje sneeuw terwijl de ruitenwissers nog steeds aan moesten om de sneeuw en regen weg te vegen. De thermometer in de auto gaf nul graden aan dus, lekkere omstandigheden om te voetballen waren het niet.

Gelukkig duurde het nog ruim twee uur voordat de jongste voetballers het veld op mochten want bij temperaturen rond nul graden stuur je geen F-pupillen een besneeuwd veld op. Bij thuiskomst in Ezinge zette ik direct de laptop aan want het regende afgelastingen maar en hoe raar klonk het, op sommige plaatsen werd wel gespeeld. Op sommige velden, althans dat las ik werd zelfs gespeeld door F-junioren!

Ik heb als jeugdtrainer bijna 25 jaar op de velden rondgelopen en weet uit ervaring dat je op de cursus verteld werd dat je bij de jongste jeugd wel rekening met de weersomstandigheden moest houden. Dat hoefde de cursusleider eigenlijk niet te vertellen want dat begreep iedere cursist zelf heel goed. F-pupillen horen bij temperaturen rond het vriespunt, en met sneeuw op de velden, namelijk niet op een voetbalveld rond te lopen. Wie zoiets bedenkt die begrijpt er namelijk helemaal niets van. Die zou, wat deze idiote beslissing betreft direct door het hoofdbestuur teruggefloten moeten worden .

 Als tegenstander zou ik het wel weten, een telefoontje met de mededeling, gaan jullie maar lekker buiten voetballen wij doen daar niet aan mee. Een F-pupil voetbalt net als ieder ander voor zijn plezier en hoort niet huilend van de kou van het veld te komen want het is namelijk hobby en geen vorm van zelfkastijding. Ik mag hopen dat iedereen zijn gezond verstand gebruikt en een ding begrijpt, een F-junior hoort onder deze weersomstandigheden niet buiten te voetballen!!