Mijn mening: Acties leuk maar radicaal werkt beter

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Ruud Gullit roept alle aanvoerders uit het betaalde en amateurvoetbal op zich aan te sluiten bij De Aanvoerders, een nieuw verbond dat zich gaat inzetten voor de kracht en schoonheid van het voetbal. 'Met 33.000 wedstrijden in de week kunnen wij niet voorkomen dat er vervelende incidenten plaatsvinden, maar het wordt wel tijd dat we elkaar aanspreken en onze verantwoordelijkheid nemen', zegt Gullit.

johannDe oud-international is het initiatief gestart samen met Aron Winter, Arthur Numan en Ben Wijnstekers. De vier hopen dat alle aanvoerders van de Nederlandse voetbalvelden, bij elkaar zo'n 65.000, zich willen verenigen op de Facebookpagina van De Aanvoerders. Het is de bedoeling dat ze daar ideeën, ervaringen, en tips gaan uitwisselen. Ook werd er elk jaar een 'Aanvoerder van het Jaar' gekozen.

Bovenstaand bericht viel deze week in de diverse media te lezen en ik moet zeggen, het idee is uitstekend maar nu nog in de praktijk. Vijfenzestigduizend aanvoerders in Nederland is een groot aantal maar om die nu met het probleem van houding en gedrag van medespelers en tegenstanders op te zadelen gaat mij wat te ver.

Na 2 december zijn er ondanks het slechte weer toch aardig wat duels gespeeld en waar het in sommige gevallen weer helemaal fout ging. Dat is jammer maar niet vreemd want tussen emotie en agressie zit bij (te)veel voetballers maar weinig tussen. Dat zal ook niet veranderen door het initiatief van Gullit, Winter, Numan en Wijnstekers. Een maatschappelijk probleem hoorde ik deze week nog iemand zeggen en wat zich vertaald naar het gedrag op de velden. Natuurlijk had iedereen na 2 december iets van, dit moeten we toch wat anders doen met elkaar. Maar eenmaal op een voetbalveld gelden er toch weer andere, regels’ want emotie uitschakelen bij een contactsport gaat nu eenmaal niet. Wekelijks krijgen we via de media mee dat er ergens in Nederland iemand zonder pardon in elkaar getrapt wordt en het in sommige gevallen overleefd maar helaas soms ook niet.

Het viertal oud-internationals is het meer dan zat verteld Ruud Gullit als woordvoerder maar ik denk dat iedereen zo langzamerhand ook wel een beetje zat van de spreuk, zonder respect geen voetbal’ is. Dat is namelijk de spreuk die de KNVB na de dood van Richard Nieuwenhuizen de wereld in heeft gegooid in een poging het voetbal weer gezond te maken. Want als je zonder respect geen voetbal predikt zal je dat ook een keer hard moeten maken door zeer radicaal op te treden.

Dan moet je geen aanvoerders als, politieagent’ gebruiken want dat betekent in mijn ogen dat velen zullen zeggen, geef die band even aan een ander want daar heb ik geen zin in.” Daarin hebben ze zeker gelijk want samen ben je een team en samen moet je er voor zorgen dat je, ontspoorde’ teamgenoten weer in het gareel krijgt, of in het uiterste geval, uit je team gooit. Maar gedachten en tips uitwisselen op een facebookpagina door 65.000 aanvoerders, ik weet niet of dat wel gaat werken. Je ziet het aan de commentaren op de diverse voetbalsites en die vaak tientallen meningen lang zijn, het leidt tot alleen maar meer irritatie.

Want ook daar ligt emotie en verbale agressie wel heel erg dicht bij elkaar moet ik zeggen en wat precies de afspiegeling is die helaas nog teveel op de velden voorkomt.

Conclusie mijnerzijds, acties allemaal leuk en aardig maar ze leiden tot niets. Het enige wat zal helpen zal radicaal straffen zijn. Als teams uit de competitie halen niet tot een verbetering leidt dan zal het nog radicaler moeten. Radicaal betekent dan ook radicaal en niet met de mantel der liefde bedekken in dit geval. Er valt nu een dode te betreuren en dat is een teveel maar misschien moet er ook eerst een voetbalvereniging, vermoord’ worden voordat iedereen er van doordrongen is dat het nu toch echt 1 minuut voor 12 is in voetballand wonderland.