Een rondje bij Ezinge met een nieuw record

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Zaterdag bracht het rondje langs de velden mij in Feerwerd waar het duel Ezinge-ZEC werd gespeeld. En ook daar waren er weer de nodige bekenden en kreeg ik opeens van het uit het niets te horen waarom ZEC-voorzitter Cor Wit zeer abrupt zijn carrière als doelman beëindigde.

1363162028Nezinge voebal

 De ,recordfoto"                    foto: Herman Spier Bedum

Het was, kloteweer’ zaterdag 9 maart door een gure wind, regen en lage temperaturen zodat ik had besloten om zaterdagmorgen nog maar niet op pad te gaan. Buiten zijn is prachtig maar als het bijna een vorm van zelfkastijding wordt moet je soms anders besluiten. Zo ging ik rond half twee op pad en was ik vijf minuten later in Feerwerd waar trainer Ynze Prins en elftalleider Allex Gerritsen al druk waren qua opstelling. Enkele ogenblikken later kwamen Grico Wieringa en Cor Wit namens ZEC ook binnen en ging het toch eerst even over FC Groningen. Grico was geweest en wat uit de beelden al bleek, het was niet best in de Euroborg.

Maar al snel werd er richting het duel tussen Ezinge en ZEC gekeken en beide teams waren niet compleet en waar ZEC-voorzitter Cor Wit aan toevoegde, wie is dat tegenwoordig nog wel.”

Een aan duidelijkheid niets te wensen antwoord want het afzeggen voor een weekendje weg en meer van dat soort grappen kwam bij de oud-doelman van Noordpool niet voor. Even later vertelde hij het verhaal waarom hij al rond zijn 32e was gestopt. ,,Ik was geen lieverdje als doelman maar ik werd er toen een keer onterecht uitgestuurd en dat was voor mij een reden om er direct mee te stoppen hoewel ik nog zeker een paar jaar mee had gekund. Ik weet niet of ik het zolang als Jan Posthumus zou hebben volgehouden want die kan in mijn beleving nog zeker een paar seizoenen mee.”

Die mening deel ik ook want de ervaren doelman was ook zaterdag weer goed voor een paar uitstekende reddingen en zijn rugnummer 50 geeft aan dat de nu 48 jarige doelman nog wel even doorgaat heb ik het idee. Niet fijn langs de lijn betekende ook in Ezinge een beschut plekje zoeken en zo stond ik mooi verscholen achter de kleedkamers van Ezinge vanwaar ik het spel prima kon volgen. Opeens schoof er een bekend persoon voorbij want er moest ook een foto gemaakt worden bij het verslag en het duel in Feerwerd stond op het lijstje van Herman Spier. Een bliksemflits is langzamer want Herman had in precies 39,8 seconden zijn, plaatje’ geschoten. Het record stond op 74 seconden en daar ging de flitsende fotograaf dus 35 seconden onderdoor en vertrok Herman weer net zo snel als hij gekomen was naar zijn volgende klus. Een actie die helemaal past bij Herman die ik net als de andere vaste fotograaf van de Ommelander Courant, Ronnie Afman uit Baflo, nu bijna vijf jaar goed ken. Met beide heb ik een prima band maar ze zijn totaal verschillend van karakter en dat maakt het gewoon leuk om met beiden samen te werken. Want waar Ronnie prachtig kan vertellen over zijn reizen naar verre oorden is Herman de man die nog weleens wat uit zijn, wilde’ jaren loslaat en die al voor aardig wat gelach hebben gezorgd moet ik zeggen.

In de tweede helft was het allemaal wat minder in Feerwerd en nadat ik nog even met Nick Kramer over zijn verblijf in Zuid-Afrika had gesproken vertrok ik gauw naar huis want de weersvoorspellingen gaf aan dat er ijzel en sneeuw kon volgen en bij dat soort weersomstandigheden is zelfs een ritje Feerwerd-Ezinge al te lang.