Als je een log instituut wilt aanpakken moet je als clubs de handen ineen slaan

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Sinds ik voor de Ommelander Courant actief ben als verslaggever is het nog nooit voorgekomen dat ik in het voetbalseizoen op de zondagmorgen later opsta dan 06.00 uur. Dat was zondag 10 maart niet anders want er was een dag eerder op grote schaal gevoetbald. Dat zorgde richting de maandageditie van de OC voor een groot verslag van het duel tussen Ezinge en ZEC plus een vijftal kortere verslagen.

 johannOp zaterdagavond had ik de verslagen al, zoals ik dat noem, in de steigers gezet zodat ik de verslagen zondagmorgen rustig kon uitwerken. Mijn stelregel is namelijk, voordat ik zondag naar mijn volgende wedstrijd ga is mijn zaterdagbijdrage op de redactie. Liever vroeg opstaan dan op zondagavond nog met de verslagen van de zaterdag bezig zijn, is nu eenmaal mijn stelregel.

Zes uur s’ morgens, ik vind het geen vervelende tijd moet ik zeggen want de term,ochtendmens' is op mij wel van toepassing. Naar buiten kijken was als voetballer het eerste wat je s ’morgens deed als de weersvoorspellingen weinig goeds voorspelden. Dat was zondagmorgen ook het geval en ik moet eerlijk zeggen, rond de klok van zes uur klonk er even een woord wat ik hier niet zal herhalen op de Peperweg. De daken van het pand tegenover ons waren wit en ook de Peperweg was bedekt met een laagje sneeuw. Een duidelijke conclusie werd direct getrokken, dit wordt vandaag helemaal niets op de amateurvelden.

Dat klopte vrij aardig want rond acht uur druppelden de eerste afgelastingen al binnen maar, en dat vond ik bijzonder, bleef het op teletekstpagina 603 akelig stil. Geen algehele afgelasting in district Noord hoewel er overal sneeuw lag en er op de radio gewaarschuwd werd voor gladheid in het hele land. Waar we doordeweeks bijna onder de weeralarmen bedolven worden en er bij 1 centimeter sneeuw al sprake is van een enorme overlast gebeurde er nu niets. Normaal gesproken wordt iedereen aangerade om toch vooral thuis te blijven maar daar was nu geen sprake van. Geen algehele afgelasting en geen weeralarm want stel je eens voor dat er toch nog ergens gespeeld kon worden.En je gelooft het of niet maar er zijn in de standaardklasses van district Noord in totaal nog negen duels gespeeld. En ergens begrijp ik dat ook nog wel ook. Die clubs hebben waarschijnlijk gedacht van, we gaan voetballen want dat doordeweeks geouwehoer hebben we geen zin in.

Gistermorgen sprak een trainer die al enkele jaren actief is in het amateurvoetbal en ook hij sprak zijn ongenoegen uit over het onbegrip van de KNVB richting haar eigen leden. , Ze denken totaal niet met ons mee, gaf de trainer aan en hij sprak er vervolgens schande van dat er teams waren die in 22 dagen 7 wedstrijden moesten spelen. Een dag eerder hoorde ik het verhaal dat Warffum en Eenrum binnen vier dagen twee keer tegen elkaar moeten spelen. Ik hoorde het nieuws dat de mooie derby VIBOA-CVVB op dinsdag 16 april op de kalender staat. Eerder gaf ik al aan dat Noordwolde mag inhalen op 26 maart mag als op datzelfde moment de klein geschapen Louis van Gaal met zijn keurkorps tegen Roemenië aantreed. Zo kunnen we nog een tijdje doorgaan en dat zal voorlopig ook nog wel een paar jaar duren denk ik persoonlijk of, de clubs moeten de handen ineen slaan en zeggen, beste KNVB je zoekt maar uit maar wij doen aan dit circus niet langer mee. Dat hoopte de trainer die ik gisterochtend sprak en ik deel zijn mening volkomen, samen sta je sterk en alleen krijg je drie punten in mindering.

Samenwerken dat is wat de clubs moeten gaan doen om dat log instituut, een benaming voor de KNVB die ik veelvuldig hoor op de velden, eens ondersteboven te kegelen. Puurvoetbalonline is uiteraard geen partij, sterker nog ik heb er met de nodige doordeweekse wedstrijden misschien wel voordeel bij, maar ik deel de mening van velen wel. In een 24uurs-cultuur wordt er steeds meer onregelmatig gewerkt zodat teams incompleet aan de wedstrijden beginnen, geblesseerde spelers lopen een groter aantal wedstrijden mis en de kantines zijn bij de avondwedstrijden snel leeg want de volgende dag roepen school en werk weer. Kortom bij avondwedstrijden zijn er bijna alleen maar verliezers als we de scores in de wedstrijden even niet meetellen maar waar het log instituut, en zo zei iemand het dit weekend in dezelfde woorden, gewoon schijt aan heeft.