Reacties na uitzending Nieuwsuur zorgt voor bom onder het amateurvoetbal

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Door het artikel, het pasjessysteem van de KNVB werkt onsportiviteit in de hand, gebeurde er vanaf vrijdag 1 maart van alles rond Puurvoetbalonline. Een interview voor het programma Nieuwsuur bij FC LEO in Leens en zo als ik begrepen heb, ook aandacht voor het onderwerp bij Edwin Everts in zijn radioprogramma.

johann

Een prima zaak want duidelijk werd dankzij Nieuwsuur dat het pasjessysteem aan alle kanten rammelt en wat door Puurvoetbalonline al eerder aangeven werd. De gebeurtenissen in Almere op zondag 2 december waren voor Gert Janssen en Milena Holdert aanleiding om eens verder te kijken naar het gebruik van voetbalpasjes in vooral de lagere regionen van het amateurvoetbal.

Rond het duel waarbij grensrechter Richard Nieuwenhuizen overleed gebeurde er van alles wat niet klopte. Spelers zonder pas, een speler die geen lid was kortom een grote warboel.

Dit kwam in het programma aan de orde en ook aan mij werd in het interview de vraag gesteld wat ik was tegengekomen tijdens het bezoeken van amateurwedstrijden. Dat gaf ik aan en een gedeelte, want zo werkt dat bij een interview, werd uitgezonden. Mijn bevindingen werden gedeeld door de overige personen die aan het onderwerp meewerkten en dat verbaasde mij niet.

Maar na de uitzending op donderdag 7 maart ging het echter nog verder met het nieuws rond de wantoestanden bij amateurwedstrijden. Want natuurlijk kwamen er reacties en waarvan ik beloofde dat ik ook nu geen namen zou noemen.

Een reactie die binnenkwam is eigenlijk te bizar om over te praten want als ik dat openbaar zou ik een bom onder heel veel verenigingen leggen. Dat zou namelijk betekenen dat veel verenigingen minder teams kunnen laten spelen dan nu het geval is. Dat zou misschien betekenen dat er clubs binnen een paar jaar van de voetbalkaart gaan verdwijnen als de regels strakker gehanteerd gaan worden. De KNVB gaf in de uitzending aan dat er nog deze maand een actieplan komt om de frauduleuze handelingen rond het gebruik van spelerspassen tegen te gaan.

Ook werd er door sommige gezegd, het systeem is niet waterdicht te krijgen en dat klopt helemaal en heeft allemaal met die ene zin te maken. Een zin die als volgt luidt: Zonder respect geen Voetbal.

We vertellen elkaar geen onzin als we zeggen dat er op grote schaal regels worden overtreden in het amateurvoetbal. Spelers die geschorst zijn voetballen vrolijk in een ander team, voetballers die toevallig bij een neefje logeren spelen bij die verenigingen mee en spelers worden, geleend’ als er een belangrijk duel op het programma staat.

Spelerskaarten zijn vijf jaar geldig en ik moet zeggen, je lacht je broek aan flarden. Een speler van 12 jaar voetbalt vijf jaar later nog op dezelfde voetbalpas+ foto en is in sommige gevallen onherkenbaar. Kortom een groot circus in mijn ogen. Te triest voor woorden dat er eerst een dode moet vallen voordat  we vervolgens door Nieuwsuur, wakker’ geschud moeten worden wat betreft de wantoestanden in het amateurvoetbal.

De KNVB district-Noord heb ik dit artikel ook toegestuurd met het verzoek of ik mijn verhaal mag komen doen op het bondsbureau in Heerenveen. Dat had ik op 20 juli 2012 ook gedaan maar kreeg helaas geen antwoord terug. Daar hoop ik nu wel op want Puurvoetbalonline wil graag meewerken aan het weer gezond maken van het amateurvoetbal wat vooral in de lagere regionen van het senioren, jeugd en vrouwenvoetbal door en door verrot is.