Mijn mening: Wat een onzin een voorselectie

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Bondscoach Louis van Gaal heeft zijn voorselectie voor het Nederlands Elftal bekend gemaakt.Iedere keer als ik dat lees moet ik weer lachen want ik vind dat toch een partij onzin een voorselectie. Een groot aantal waar er uiteindelijk 23 spelers van overblijven die in het profiel van Koning Louis passen. Als privépersoon schijnt de bondscoach zeer aimabel te zijn maar als bondscoach slaat hij een beetje door.

johann

Niet spelen betekent geen uitnodiging voor Oranje is een van zijn principes en daar is niets mis mee maar een voorselectie, en waar sommige voorgangers van de huidige bondscoach ook mee werkten, dat is moeilijk te begrijpen voor de gewone voetballiefhebber.

Een voorselectie zegt mij namelijk helemaal niets hoewel als ik FC Utrecht-speler Mike van der Hoorn daar andere ervaringen mee heeft. De 20 jarige Utrecht-speler behoort namelijk ook tot de uitverkorenen die door Van Gaal op een lijst zijn gezet. Van der Hoorn had wel vijftig berichtjes gemist van personen die hem wilden feliciteren met zijn voorverkiezing voor het grote Oranje.

Wat een circus denk ik in alle eerlijkheid want je feliciteert iemand als hij of zij daadwerkelijk wat heeft bereikt. Van der Hoorn is een jeugdige voetballer die op Europees gebied nog niets heeft meegemaakt maar ziet zich nu opeens op een lijst staan die door de ,grote’ Louis van Gaal is samengesteld maar meer ook niet. Volgende week, als de definitieve selectie wordt samengesteld dondert hij waarschijnlijk weer van de lijst af maar dat Van der Hoorn denkt daar uiteraard anders over.

Ik zie het al voor me, een willekeurige trainer in het amateurvoetbal maakt aan het einde van het seizoen zijn voorlopige selectie bekend voor het nieuwe seizoen. Ruim dertig namen op het formulier en wat vervolgens wordt gepubliceerd op de clubsite van de desbetreffende vereniging. Spelers vinden opeens hun naam terug in een selectie waarvan ze zelf wel weten, dat is voor mij een maatje te groot. Of er zijn spelers die zich, gelijk aan een atleet die zich op een carrière als lange afstandsloper richt, als een dolle op het maken van kilometers sporten om vooral bij de eerste training maar topfit te zijn. Normaal gesproken komen ze in het derde uit, en waar ze soms luid bejubeld als ze spontaan aanbieden dat ze wel voor een wissel in aanmerking willen komen, maar je weet het maar nooit.

Want natuurlijk weet de trainer wel wat voor vlees hij in de kuip heeft en dat zou je toch van de bondscoach ook mogen verwachtten is mijn idee. Wat een gelul om op woensdag 6 maart de voorselectie bekend te maken en tien dagen later komt Louis even vertellen welke spelers hij denkt nodig te hebben voor de WK-kwalificatieduels tegen Estland(vrijdag 22 maart) en Roemenië(26 maart). Drieëntwintig spelers zal Van Gaal selecteren uit de volgende namen: Daley Blind (Ajax), Jean-Paul Boëtius (Feyenoord), Jordy Clasie (Feyenoord), Bas Dost (VfL Wolfsburg), Jonathan De Guzman (Swansea City), Mike van der Hoorn (FC Utrecht), Klaas-Jan Huntelaar (Schalke 04), Daryl Janmaat (Feyenoord), Ola John (Benfica), Siem de Jong (Ajax), Dirk Kuijt (Fenerbahçe), Adam Maher (AZ), Joris Mathijsen (Feyenoord), Robin van Persie (Manchester United), Ricardo van Rhijn (Ajax), Arjen Robben (Bayern München), Ruben Schaken (Feyenoord), Wesley Sneijder (Galatasaray), Maarten Stekelenburg (AS Roma), Kevin Strootman (PSV), Rafael van der Vaart (HSV), Kenneth Vermeer (Ajax), Tonny Trindade de Vilhena (Feyenoord), Michel Vorm (Swansea City), Stefan de Vrij (Feyenoord) en Jetro Willems (PSV).

Een groot aantal bekende namen waarvan ik denk, waarom moeten er nu drie spelers voor gek gehouden worden. In mijn beleving zou er namelijk geen plaats meer zijn voor Joris Mathijsen, Dirkie uit Turkije en de man waar een apart maatje shirt gemaakt moet worden, Wesley Sneijder. Alle drie over te top en dus geen toegevoegde waarde meer. Maar dit drietal past echter goed in het profiel wat Van Gaal heeft bedacht en wat Van Gaal zegt is volgens de bondscoach niet iets waar je tegenin moet gaan. Maar ik doe dat wel door te zeggen dat Louis en de rest van de staf allang weet wie er van de 26 spelers afvallen en dat een voorselectie alleen maar interessant doenerij zonder toegevoegde waarde is.