Dit is volgens velen grote waanzin!

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

De laatste sneeuwresten zijn nog maar nauwelijks verdwenen of de doordeweekse inhaalprogramma’s zijn door de KNVB al vastgesteld. Begin april gaat het los en daar zijn de diverse amateurverenigingen niet blij mee.

naamloos

Op 31 maart gaat de zomertijd in en dat betekent dat het s’avonds weer langer licht is. De meeste mensen zullen dat toejuichen en zo ook op de burelen van de KNVB. Want de zomertijd betekent, we kunnen ze weer doordeweeks laten inhalen want voor juni moet het afgelopen zijn met dat gevoetbal. Geen geneuzel van, waarom voetballen we onder betere omstandigheden geen twee weken door, gewoon voetballen en niet zeuren.

Vijf wedstrijden in 15 dagen krijgen veel verenigingen voor hun kiezen maar dat maakt allemaal niet uit. Juni is de maand dat er in Nederland niet meer gevoetbald wordt. Vijf wedstrijden in vijf dagen en wat voor een zaterdagclub betekent zaterdag-dinsdag-zaterdag-dinsdag-zaterdag. In de eerste weken van april hoef je er nog niet aan te denken om de wedstrijden om 19.00 te laten beginnen want dat gaat het niet worden.

Dat weet ik uit ervaring want ik ben al bij een aantal doordeweekse wedstrijden aanwezig geweest die een hele korte rustpauze hadden omdat het duel anders afgebroken moest worden door de invallende duisternis. Maar de KNVB wil alles zo rap mogelijk gelijk trekken want competitievervalsing is iets wat men niet wil bij de bond. Helaas zijn ze daar zelf mede debet aan want in de voorbeschouwing van De Weide-Omlandia las ik dat De Weide zaterdag al zijn 16e duel zal afwerken terwijl er verenigingen zijn Scheemda en Fit Boys, die nog maar op 12 duels staan. En dat komt omdat Scheemda en Fit Boys niet over kunstgras beschikken en nu dus het kind van de rekening zijn in 2J.

Lekker op een doordeweekse avond naar weet ik veel waarheen waarbij het niet uitgesloten is dat spelers eerder vrijaf moeten nemen omdat de wedstrijd echt niet later dan 18.45 uur kan beginnen. Waanzin vertelde een trainer mij vanmorgen, en die niet begreep waarom dit speelschema zo opgesteld was door de KNVB. Derby’s als bijvoorbeeld VIBOA-CVVB op een doordeweekse avond waar er ongetwijfeld wel ergens een wedstrijd is die op televisie uitgezonden wordt, vaak onaangename temperaturen voor de bezoekers en daardoor een sfeerloze ambiance bij op een op papier zeer aantrekkelijke amateurwedstrijd zoals er zovelen zullen zijn.

Maar sommige zijn van mening dat of ze nu poepen of plassen, de KNVB toch zijn eigen plan trekt. Dat amateurclubs, die kantine inkomsten heel goed kunnen gebruiken, daardoor voor een handjevol toeschouwers spelen maakt niet uit want juni is de heilige maand bij de bond die het grootste aantal leden van allemaal heeft in Nederland. Een minachting van haar eigen leden was ook iets wat ik hoorde, en ik ben het daar mee eens. Want tegenwoordig is het niet meer zo dat je, even’ eerder weg kan van je werk omdat veel bedrijven en instellingen al met een krappe bezetting werken en alle handen nodig zijn.. Maar de clubs en trainers en spelers zijn er mooi klaar mee dat hun eigen bond zo prima ,meedenkt' als het om de nog in te halen wedstrijden gaat. En waarbij we het woord competitievervalsing maar even achterwege laten want hoe komt men toch op het idee dat daar sprake van zou zijn.