Nieuwe stelling Puurvoetbalonline: KNVB moet consuls laten beslissen

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

We hebben de laatste weken alleen maar gezeur gehoord over wel of geen algehele afgelasting en daarom is de stelling: Dat de KNVB een stem heeft in afkeuringen is onzin want ze nemen vaak foute beslissingen en daarom moeten ze de beslissing van het wel of niet doorgaan van wedstrijden bij de consuls neergeleggen.

                            logopvo

 

Hans Top(voetballiefhebber)In Nederland is het weer onvoorspelbaar, dat blijkt al heel vaak en al dat gezeur over de KNVB daar word ik zat van. In de mensen hun ogen is het nooit goed. Wat in het ene deel van Nederland goed is, is in het andere deel van Nederland slecht. Wij hebben een dakdekkersbedrijf en als de weersvoorspelling morgen droog is en je maakt een afspraak met mensen dat je het dak gaat bedekken en er komt toch regen dan moet je je hele planning weer omgooien, heb je dus niet in de hand. Zo zit de KNVB natuurlijk ook. Ik vind dit de domste stelling waar ik een antwoord op moest geven. De KNVB is een groot, log instituut waar alleen maar tegenaan getrapt wordt. Daar doe ik deze reis niet aan mee.

Menko Swieringa(voetballiefhebber): Het onderwerp afgelasting zal altijd een fenomeen blijven want wat is wijsheid. Mijn inziens is het aan te bevelen om bijvoorbeeld in de eerste weken van januari geen volledig programma te plannen zodat de clubs ongestoord oefenwedstrijden kunnen vastleggen en dan met name op kunstgras hun oefenpartijen af kunnen werken en waar mogelijk ook gewoon op gras. Eind januari en februari zou de KNVB dan een paar inhaalrondes kunnen programmeren en iedere wedstrijd die dan gespeeld kan worden is meegenomen en is het niet nodig om op dat soort dagen over te gaan tot algehele afgelasting. Anderzijds is het ook zo dat als het er slecht uitziet v.w.b. de velden je beter al op de vrijdag tot het besluit kunt komen om het er uit te gooien, dit alleen als het echt duidelijk is. En het gebeurt natuurlijk ook bij verenigingen waar het veld op donderdag wat nat is en er een donkere wolk boven het sportpark hangt dat er al geroepen wordt door iemand van de gemeente: "Hier wordt zaterdag niet gevoetbald ". Nee, dan had ik prettige ervaringen in mijn tijd als speler van Stedum 1 en je dan 's morgens met de toenmalige consul Job Laning over het veld liep en hij mij vroeg als aanvoerder van het team: wat wil je, spelen? Het is twijfelachtig, maar zeg het maar. En zo kon het gebeuren dat we op een zaterdag in januari, waarop het veld redelijk bespeelbaar was en de sneeuwvlokken ons om de oren vlogen, gewoon speelden. Bijna als enige ploeg in de provincie voetbalden we die middag tegen Mamio, die dat niet leuk vond, en we wonnen we met 6-0, met een weergaloze Onne Danhof als spits. Na afloop kon je aan het veld niet zien dat er gespeeld was, je kunt dus ook een keer een gok nemen, zeker als je al weer richting het voorjaar gaat. Laatst waren we met ons clubje nog bij de oefenpartij Aduard 1 - 't Fean 58 1 en ook dat veld was prima bespeelbaar en ook op het tweede veld werd volop gespeeld en daar is men dus ook niet bang om de gok te wagen.

Marcel Bellinga (secretaris COVS Groningen en omstreken): Ik ben het niet eens met de stelling. De KNVB neemt de beslissing al op basis van een inventarisatie bij de consuls. Ze nemen in de overwegingen ongetwijfeld ook zaken als beschikbare dagen op de speelkalender, scheef trekken van competitieverloop e.d. mee en nemen dan naar eer en geweten een besluit. Dat ze er dan wellicht een keer naast zitten is part of the game. Je moet volgens mij proberen te voorkomen dat je situaties hebt dat er enorme verschillen in aantal gespeelde wedstrijden ontstaat en dat lukt niet als je alles aan de consuls overlaat.

Gerwin Schaaphok(vrijwilliger en speler Futsal Winsum): De afgelopen tijd is er inderdaad een heleboel gezeur geweest over de KNVB en de afgelastingen en ik heb me daar best over verbaasd. Wanneer de KNVB het door liet gaan was iedereen kwaad omdat het buiten koud was en ze daarom supporters en spelers in de kou lieten staan en wanneer het was afgelast werd de KNVB als pestkop gezien die normale mensen hun hobby afpikte. Feit is gewoon dat wanneer je beslissingen neemt waar één miljoen mensen mee gemoeid zijn, er altijd gezeur komt. Dat zie je zowel in de politiek als in de zorg als in de sport. Het doel dat de KNVB dit soort beslissingen neemt is dat de competitie nog een beetje gelijk loopt. Wanneer dit niet gebeurd zullen de ploegen met goede velden op den duur op 19 wedstrijden staan, terwijl andere ploegen op 11 wedstrijden staan. De KNVB laat zich volgens mij informeren door consuls en door de laatste weerberichten en proberen op basis van deze gegevens het beste te doen voor de voetbalsport. Ze proberen zo vroeg mogelijk duidelijkheid te geven aangezien iedereen hier het meest bij gebaat is, maar dit brengt natuurlijk ook risico’s met zich mee. Dit kan natuurlijk een keer slecht uitpakken omdat dit besluit mede gebaseerd is op voorspellingen. De KNVB heeft m.i. geen enkele motivatie om wedstrijden af te lasten als de situatie er niet om vraagt, dus dat iedereen de KNVB op alle sociale media sites voor van alles en nog wat uitmaakt lijkt mij dan ook niet gepast. De KNVB moet gewoon doorgaan waar ze mee bezig zijn aangezien zij de beslissingen proberen te maken die het beste zijn voor de voetbalsport. Wanneer dit niet meer centraal gebeurt, wordt het een rommeltje.

Albert ten Caat(trainer SJO Bedum): Om van het gezeur af te komen moet de KNVB stoppen met het inplannen van competitie wedstrijden in de maanden december, januari en februari en deze alleen gebruiken om wedstrijden in te halen en zo de eventuele opgelopen scheefgroei in de competitie recht te trekken. Op deze manier weet iedereen waar hij aan toe is en hoeven er minder inhaalrondes in de tweede helft van de competitie ingepland te worden. De KNVB doet niemand een plezier om een wedstrijd te laten voetballen op een ondergrond (behalve kunstgras uiteraard) die misschien nog niet hersteld is van de winterperiode. Zaterdag stond de wedstrijd Viboa -CVVB op het programma en deze is veel leuker (voor spelers en toeschouwers) als de temperatuur en ondergrond ook acceptabel zijn. Met deze opzet hoeft de KNVB geen stem te hebben in de wel -of geen algehele afgelasting en kunnen ze ook geen foute beslissingen meer nemen hierover.

Anna de Munck( aanvoerder VIBOA-dames): Wat mij betreft zou de beslissing door de consuls gemaakt moeten kunnen worden. Het enige nadeel hieraan is alleen dat het aantal gespeelde wedstrijden op deze manier behoorlijk uit elkaar kan gaan lopen. Hierdoor krijg je een vertekend beeld en kan er zelfs sprake zijn van competitie vervalsing. Volgens mij is de grote van de competitie een probleem. Veel competities spelen met 14 ploegen. Wanneer je hier twee ploegen vanaf zou halen dan scheelt dat 4 wedstrijden per jaar. Hierdoor zou de winterstop langer kunnen duren en zou men een gedegen winterstop kunnen hebben in februari om in de eerste week van maart weer van start te kunnen gaan.

Willem Pettinga(hoofdtrainer v.v. Kloosterburen): Het is misschien een beetje kort door de bocht, maar waarvoor je heb als vereniging anders een consul in dienst. Een consul is trouwens aan gesteld door het district van de KNVB en niet zoals velen denken door de vereniging, waarbij hij de belangen van de KNVB behartigt wat betreft het keuren van de velden en kleedkamers. Volgens mij zijn er twee primaire uitgangspunten waar de consul bij het keuren van de velden rekening mee moet houden, het waarborgen van de veiligheid van spelers en beoordelen van de conditie van het veld in het algemeen. Afgelastingen roepen vaak allerlei emoties op, iedereen heeft er een mening over en welke beslissing hij ook neemt er is altijd wel iemand die er een andere mening over heeft. Ik ben van mening dat je ter plekke het best kunt beoordelen of een wedstrijd gespeeld kan worden of niet, dus in principe overlaten aan de consul! PS de winter is bijna voorbij, en hoeven we ons geen zorgen meer te maken of er gespeeld wordt of niet

Jos Klip(speler Noordpool): Absoluut mee eens. Dikke ergernis weer vorige week zaterdag. Hartstikke leuk hoor, Heracliden – Corenos kijken in Uithuizermeeden.  Punt blijft wel dat daar gespeeld werd, en dan lijkt mij een speelronde in competitieverband ook mogelijk. Ons kunstgras bij Noordpool helemaal, daar was prima op te spelen naar mijn mening. Wat is het voordeel er dan nog van vraag ik mij af. Dat ze (KNVB) er een hele ronde uitgooien terwijl er grote verschillen zitten in de speelbaarheid van de velden in alle gewesten en zelfs op micro niveau in gemeenten kan er bij mij niet in. Al is het alleen maar om het zwarte gat wat een voetballoze zaterdag achterlaat. Enige wat ik kan bedenken is om hiermee te voorkomen dat er teveel verschillen ontstaan in het aantal gespeelde wedstrijden in een competitie. Lijkt mij ook simpel recht te trekken in de 2(?) nog te spelen bekerrondes en desnoods door de weeks. Is anders ook geen probleem bij de KNVB namelijk. Ik hoop dat we aankomend weekend weer los kunnen want dat is wat de liefhebber toch wil. Pas anders het schema aan, met mooi weer in de zomerse periode zitten we toch stil. Ben je ook af van dit gehannes. Nou, tot zover