SC Veendam kan nog heel wat van Aleida Ooms leren.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Op 16 februari draaide Aleida Ooms voor de laatste keer haar winkeldeur op slot. De 59 jarige inwoonster van Ezinge was tot de conclusie gekomen dat haar winkel, de Boezeroen’ meer geld koste dan dat het opleverde.

johann

Enkele tientallen kilometers oostwaarts heeft SC Veendam precies hetzelfde probleem, het kost meer geld dan dat het spelen van betaald voetbal Veendam wat oplevert. Waar Aleida tot de conclusie kwam, tot hier en niet verder doen ze het in de veenkoloniën echter anders. Daar wordt de gemeente, gewoon’ gevraagd of ze de huur van het stadion willen opschorten, of nog liever, willen kwijtschelden. Gisteren las ik het bericht dat de gemeente een negatief antwoord had gegeven zodat de beleidsbepalers naar andere wegen moesten zoeken.

Velen zijn erg ongerust over de toekomst van SC Veendam maar daar hoor ik niet bij. Want ik vind het van de gekke dat in een tijd dat amateurclubs steeds meer zelf moeten doen er door een BVO richting een gemeente gekeken wordt om het wanbeleid dat de clubs werkelijk tonnen heeft gekost te moeten herstellen. Overal wordt tegenwoordig op bezuinigd zo viel ook gisteren weer te lezen en een in zwaar weer verkerende Jupiler League club klopt; gewoon’ bij de gemeente aan.

Aleida kwam tot de conclusie, als ik op deze wijze doorga komt het niet goed en dat was een helder en duidelijk argument om er mee te stoppen. Als er maar een dubbeltje inkomt, kun je geen kwartje uitgeven was een opmerking die haar sierde, In het betaald voetbal werkt het echter anders, daar geven ze een euro uit die er in sommige gevallen nog niet eens binnen is,

Als eigenaresse van, de Boezeroen’ hoeft Aleida niet op landelijke of regionale acties te rekenen om haar winkel te redden, en dat geldt ook niet voor andere bedrijven die door de economische crisis failliet zijn gegaan. Een voetbalclub is tegenwoordig zelfs op amateurniveau al een bedrijf aan het worden wordt er vaak gezegd en dat klopt ook zeker.

Want ook daar wordt men geacht zijn zaakjes goed voor elkaar te hebben en wat gelukkig ook meestal wel het geval is. Dat is in het betaald voetbal duidelijk anders want daar wordt door de maar wat aanknoeiende beleidsbepalers monopoly gespeeld met geld van een ander.

Nu schijnt er weer een lumineus plan bedacht te zijn om SC Veendam van de ondergang te redden. Een plan waar ik alles van weet maar omdat ik een eerlijk man ben houd ik mijn mond dicht. Vandaag, woensdag 27 februari, staat het namelijk allemaal te lezen in een van de grootste dagbladen van het Noorden en die mogen het nieuws brengen.

Ik vind het prachtig dat alles en iedereen, opeens’ begaan is met SC Veendam maar ik doe daar niet aan mee. De stekker moet er maar uit hoorde ik ook al diverse keren en die mening deel ik wel. Kappen met het proberen om een bodemloze put dicht te gooien want dat is wat SC Veendam is, een bodemloze put.

Ik ben het met Richard Vennema eens, in maart, april en mei moeten de salarissen ook betaald worden en ook moet de VVCS nog wat centjes hebben. Daarom kwam ook het verzoek aan de gemeente en wou de KNVB, als de gemeente mee wilde werken de televisiegelden wel eerder overmaken.

Dit alles ging echter niet door en in het licht van de sluiting van, de Boezeroen’ gezien was dit een juiste beslissing. Want ook Aleida, of welke middenstander dan ook die het moeilijk heeft hoeft niet bij de gemeente aan te kloppen. Dan is het gewoon einde oefening als een zaak geen bestaansrecht meer heeft. Dat is er in oost-groningen ook aan de hand, een bedrijf dat geen bestaansrecht heeft. Maar waar een kleine ondernemer groot in is en zelf het besluit neemt om, met pijn in het hart, haar bedrijf te sluiten spelen de beleidsbepalers in Veendam gewoon hun kop in het zand en dromen gewoon verder.

De gemeente nam een wijs besluit door niet mee te doen in dit, reddingsplan’ om een kansloos bedrijf weer vlot te trekken. Die verwachten misschien ook wel dat het gezond verstand toch nog bovenkomt drijven in de Veenkoloniën. Persoonlijk denk ik van niet want zo werkt het nu eenmaal niet in het betaald voetbal. Maar ik heb wel een tip voor de beleidsbepalers van SC Veendam, ik zou op bezoek gaan bij Aleida Ooms in Ezinge. Kunnen ze namelijk van een ervaringsdeskundige horen waarom je als er maar een dubbeltje binnenkomt geen kwartje moet uitgeven.