Rondje Groningen: Vergeefse reis, kunstgras en een strontkar

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Zondag 24 februari werd een dag vol verrassingen en dan bedoel ik niet het puntverlies van Ajax, PSV, FC Twente en AZ.De zondag was om een andere reden verrassend want het was weer een dag waarbij het niet zeker was dat ik s ’middags langs de lijn zou staan bij een amateurduel ergens in de provincie.

johann

Ik stond als verslaggever, achter’ het duel Usquert-GVB maar ik kon mij niet voorstellen dat er s ‘middags in Usquert gevoetbald zou worden maar toch kwamen er andere geluiden binnen. Er zou om 11 uur een herkeuring plaats vinden in de Usquert-arena waar het veld er volgens de consul prima bijlag waardoor er wel eens gevoetbald zou kunnen worden in noord-groningen. Dat bericht kwam er om even over 11 ook echt en hoewel ik toch al een aantal jaartjes op een voetbalveld rondloop viel ik bijna ondersteboven van verbazing.

Maar als het groene gras zelfs in bevroren toestand roept dan ga op pad en ik moet zeggen het sneeuwde aardig onderweg naar Usquert. In Usquert aangekomen zag ik in een oogopslag, dit gaat hem niet worden vandaag. Want het veld was alles behalve zacht en ook zeker niet vlak.

De scheidsrechter, Sander Eisinga uit Loppersum, was ook al gearriveerd en samen liepen we naar het veld want ook ik wou het, wonder van Usquert’ met eigen ogen aanschouwen. Ik ben heel eerlijk, de beslissing die de consul in Usquert een paar uur eerder genomen had sloeg echt nergens op want op dit veld was niet te voetballen. Er werd nog wel aangevoerd dat het veld om 11 uur zacht was maar dat kon ik mij samen met de arbiter niet voorstellen.

Daar waren de meningen echter over verdeeld maar ook GVB dat even later binnenkwam was dezelfde mening toegedaan, dit is te gevaarlijk en dat gaan wij niet doen. Toch waren de consul en Usquert-trainer René de Vries nog niet overtuigd van het feit dat het veld onbespeelbaar was en arbiter Sander Eisinga ging nogmaals met De Vries mee om te laten zien dat het echt niet kon.

Ondertussen begon het steeds harder sneeuwen en werd het veld al aardig wit terwijl de spelers van Usquert besloten om te gaan trainen. Ik verzoende mij met het feit dat het vergeefse reis was geweest en besloot maar terug te keren naar Ezinge. Kloosterburen voetbalde wel in de stad maar dat duel had ook al als afgelast op de site van VVK gestaan dus ook dat was geen optie.

Een Eredivisie Live-middag zou het worden en met de duels Feyenoord-PSV, Ajax-ADO en AZ-NAC moest dat geen probleem zijn maar mijn voorkeur heeft het niet. Een telefoontje vanaf de redactie bracht echter nieuwe kansen want er waren berichten dat Kloosterburen wel voetbalde in Groningen. Dus werd er koers gezet naar Groningen voor een eventueel verslag van het duel VVK-Kloosterburen. Ik was natuurlijk door het op het laatste moment afgelasten van Usquert-GVB niet vroeg en dan is het altijd fijn dat er automobilisten rond rijden die een toertocht door het Groninger land als hun erotisch hoogtepunt van het weekend zien.

Met een gangetje van vijftig naar de stad Groningen omdat er anderhalve sneeuwvlok naar beneden komt is nu niet echt iets waar je heel blij van wordt. Maar bij het oprijden van sportpark, Het Noorden’ zag ik dat er net afgetrapt werd dus wat dat betreft had ik nog niets gemist. Een wedstrijd op kunstgras, normaal gesproken heeft het niet mijn voorkeur, was nu een welkom cadeautje als vervanger van de diverse Eredivisie-duels die op hetzelfde tijdstip werden uitgezonden.

Het werd een duidelijke nederlaag voor Kloosterburen helaas maar dat was niet het meest verbazende nieuws dat ik in Groningen hoorde. Dat was namelijk het nieuwtje dat een enkeling in Usquert niet begreep dat er niet gevoetbald kon worden en dat de scheidsrechter daarop werd aangekeken. Als we over respect praten, en wat het voetbal weer terug op aarde moet brengen, dan zijn we er nog lang niet want dit gaat nergens meer over. Sander Eisinga nam een absoluut terechte beslissing, en wat ik met mijn eigen ogen heb gezien. Op het voetbalveld in Usquert kon absoluut geen competitiewedstrijd worden gespeeld. Dat gold overigens voor een paar honderd grasmatten in de provincie maar waar de bond niet op anticipeerde. Dan krijg je toestanden zoals in Ten Boer en Usquert waarbij een scheidsrechter die zijn gezond verstand gebruikt de, boosdoener’ is. Maar voor mij zijn het geen, boosdoeners’ maar mannen die een beslissing durven nemen die een stelletje harlekijnen in Heerenveen achterwege laten, en waardoor een goedwillende arbiter de, strontkar’ over zich heen krijgt!