Mijn mening: Een nieuwe hype in voetballand wonderland?

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Na een rondje voor het goede doel, lees boodschappen doen, kwam ik zaterdagmiddag thuis en zag wat beelden van Willem2-NEC voorbij komen. Niet een duel waarvan je denkt, daar wil ik geen minuut van missen maar daar ging het in dit geval niet om.

johann

Een week eerder werd het duel Vitesse-FC Groningen gespeeld en de Groningers traden in dat duel in een fantasievol tenue. Het witte thuisshirt gevoegd bij het broekje en dito kousen moest er voor zorgen dat bijna teams goed uitelkaar te houden waren. Dat lukte uitstekend en wat zorgde dat een ander detail mij opeens opviel.

In het doel stond van Vitesse-doelman Piet Veldhuizen en zijn keepersuitrusting toonde wel heel veel overeenkomst met het tenue van scheidsrechter Bjorn Kuipers en zijn assistenten. Toeval dacht ik of moet ik toch een afspraak maken bij de oogarts voor een vorm van kleurenblindheid. Maar goed kijkende kwam ik toch tot de conclusie, de doelman en het arbitrale trio dragen bijna dezelfde kleur shirt.

Zo zat/stond ik zaterdagmiddag even naar Willem2-NEC te kijken en opeens zag ik het weer. NEC-doelman, Gabor Babos, was helemaal in het zwart gekleed mar scheidsrechter Bas Nijhuis ook. Dat is vreemd bedacht ik mij want via hun kledingsponsor krijgen de arbiters een groot aantal shirts toegezonden en daar moet toch wel een contrasterende kleur bij zijn.

Groen, Grijs, Rood, Zwart, Paars en Geel zijn de kleuren van de shirts die de arbiters dragen en dan kom je in het zwart het veld op als een keeper een zwart tenue draagt en het uitspelende NEC ook nog eens een shirt draagt die voorzien is van zwarte blokken.

Een vage actie die mij trouwens wel vaker opvalt want een doelman in het geel en een scheidsrechter in het geel zijn eerder regel dan uitzondering.

Wel vaker zie ik wedstrijden waarbij een tenue van een club volledig, verkracht’ wordt en daarbij noem ik Ajax dat als het tegen NAC moest spelen geacht werd om zwarte kousen te dragen onder hun thuistenue.

Een schande is dat in mijn ogen maar daar zullen velen anders over denken en dat mag. Maar als een arbiter met zijn reiskoffer richting een stadion komt mag ik toch aannemen dat hij meer dan een setje meeneemt naar een duel. Want die les heeft amateurscheidsrechter Alex Traa ondertussen ook geleert, laat je niet verrassen door een club die opeens in een uittenue komt opdraven.

Richting de kijkers zou het wel van een vorm van professionaliteit getuigen als het arbitrale trio toch een duidelijke contrasterende kleur zou dragen ten opzichte van de overige acteurs binnen de lijnen en wat met shirts in zes verschillende kleuren mogelijk moet zijn of… dit wordt de nieuwe hype in voetballand wonderland