Een rondje Eenrum zorgt voor cultuurschok

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Nadat we op de zaterdag nog een algehele afgelasting te verwerken kregen kon er zondag opeens wel volop gevoetbald worden. Daardoor bracht het rondje langs de lijn mij in Eenrum waar mij een regelrechte cultuurschok te wachten stond.

1361542481N39 0 00 01 40

Bij aankomst op het sportcomplex in mijn geboortedorp zag ik al wat paaltjes in de grond staan en Eenrum-doelman Anton Bronsema was zo vriendelijk om mij even te vertellen dat de paaltjes en planken een voorbode waren voor de nieuw te bouwen kleedkamers. Dat er nieuwe kleedkamers kwamen had ik al gelezen maar nu werd het duidelijker zichtbaar en ik moet zeggen, het werd ook tijd dat er wat aan de kleedaccommodatie in Eenrum ging gebeuren.

Na de uitleg van de Eenrum-goalie vervolgde ik mijn weg richting de bestuurskamer van de Eenrumers en daar trof ik iets aan wat ik nog nooit eerder had beleefd bij al mijn bezoeken aan Eenrum. Een bestuurskamer vol mannen en wat tot een verbaasde blik leidde. De uitleg van Tjidsger Veenstra was echter duidelijk: "Er heeft zich een bestuurswisseling voltrokken in Eenrum."

Een duidelijk antwoord en een van de twee nieuwe bestuursleden was oud-teamgenoot Meindert Geertsema. Samen met een ook nieuw gekozen bestuurslid had Meindert bestuursdienst. De naam van het andere bestuurslid ben ik echter vergeten en dat even opzoeken op de clubsite van Eenrum gaat niet lukken. De namen van het bestuur zijn namelijk niet te vinden en worden nog beter afgeschermd dan onze staatsgeheimen in Nederland heb ik het idee.

Na het in ontvangst nemen van de opstellingen naar het veld want de beide teams waren al aan de warming up begonnen. Coach Joost Mulder was vol vertrouwen en Usquert-trainer René de Vries hoopte dat zijn team een beetje stand zou houden tegen het op papier toch wel sterkere Eenrum.

Ondertussen waren de eerste voetballiefhebbers al aangekomen en werd het direct al gezellig langs de lijn. Oud-spelers zoals o.a. Ard Torrenga, Wim Nubé (2x) en Wim Rijzinga waren natuurlijk goed voor een paar rake opmerkingen. Zo was daar de fantastische opmerking van de beste 'kopspecialist' die Eenrum ooit heeft gehad. Een mooie voorzet van Sybolt Lindenbergh werd door Dorian Disse niet gekopt maar de Eenrum-speler deed een poging om alles te scheuren wat er maar te scheuren viel toen hij de bal wou binnenschieten. De oudste van de drie Wimmen plaatste toen de opmerking "Die bal moet je koppen!"

Ard en ik keken elkaar direct aan en moesten daar smakelijk om lachen want de enige bal die de technicus ooit heeft gekopt moet een strandbal zijn geweest.

Ondertussen scoorde Eenrum er vrolijk op los terwijl er nog steeds toeschouwers aan kwamen lopen. Zes doelpunten gemist en er van overtuigd worden dat het nog 0-0 staat overkwam een paar en dat valt natuurlijk ook onder voetbalhumor. Na de 6-0 was het echter uit met de pret en zakte het spel naar een bedenkelijk niveau. Dat zorgde voor enkele opmerkingen richting mij want als ik alles had moeten opschrijven wat de 'harde kern' mij influisterde dan had het verslag er duidelijk anders uitgezien.

Zo werd het dus weer fijn langs de lijn waar ondertussen de tussenstanden in de eredivisie ook binnenkwamen. Een nederlaag voor de FC wisten we al maar ook Feyenoord had het lastig in Zwolle en dat zorgde weer voor de nodige opmerkingen.

Ondertussen hobbelde het duel tussen Eenrum en Usquert verder op het er alles behalve als een 'biljartlaken' bijliggend hoofdveld van de Eenrumers en werd het in de tweede helft helemaal een trieste vertoning. Eenrum dat bijna alle kansen die er maar te verprutsen waren ook daadwerkelijk verprutste en Usquert dat opeens een paar keer voor het doel van Anton Bronsema verscheen waren dé momenten waar het in de tweede helft om draaide.

Maar ik heb wel vaker gezegd: het plezier langs de lijn haal je nu eenmaal niet altijd uit de verrichtingen binnen de lijnen. Soms zorgt het randgebeuren voor veel meer plezier en daarom was het ook bij het duel Eenrum-Usquert weer geweldig fijn langs de lijn.