Mijn mening: Wat een triestigheid

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Omdat de griep ook op de Peperweg even de regie voerde heb ik gisteravond niets meegekregen van het duel Steaua Boekarest-Ajax. Vanmorgen las ik echter dat de Amsterdammers via strafschoppen uit het Europa League toernooi zijn gekegeld.

johann

Door de uitschakeling van Ajax is Nederland niet meer in de Europese competities actief en via de sociale media was te lezen dat velen er wel erg blij mee waren dat de Amsterdammers uitgeschakeld werden. Soms heb ik weleens het idee dat als het Ajax slecht gaat er velen zijn die op een roze wolk enkele meters boven de grond zweven. Dat was namelijk wat ik vanmorgen las en waar ik met mijn volle verstand niet bij kan. Blij zijn als een Nederlandse club in Europa wordt uitgeschakeld, hoe dom kan je zijn. Vanmorgen las ik dat we alweer een plaats gezakt zijn in de ranking en dat kan voor de toekomst gevolgen hebben voor het aantal plaatsen in de Europese competities. Een weinig florissant beeld denk ik persoonlijk en wat mede te danken is aan het flapdrollen-beleid van Dick Advocaat en Steve MC Claren die de Europa-league niet serieus namen.

Fans van die twee clubs schreeuwen het hardst van blijdschap nu de aartsvijand is uitgeschakeld en dat mogen we toch licht verbazend vinden. Want hoe anders was het vroeger toen dit soort onzin minder werd uitgedragen. Nog helder op mijn netvlies staan de twee doelpunten van Feyenoord dat het scoorde in Milaan tijdens het Europa Cup-finale tegen Celtic. Rinus Israël(met een kopbal) en Ove Kindvall door een magistrale boogbal zorgden er voor dat Nederland gek van vreugde was nadat een Nederlandse club voor het eerst een Europa Cup won. Ook was Nederland blij toen het Ajax drie keer achtereen lukte om de beker met de grote oren te winnen want door de successen van Ajax en Feyenoord telden we opeens mee in Europa.

In 1988 was PSV de derde club die het presteerde om het Europa Cup 1 toernooi te winnen en de beker naar ons land te halen. Weer stond Nederland in vuur en vlam dankzij het succes van de Eindhovenaren. Mooie dingen voor het Nederlands voetbal en iedereen gunde de clubs het succes waar ze hard voor hadden gewerkt.

Maar hoe anders is het tegenwoordig waarin steeds meer, voetballiefhebbers’ het prachtig vinden als de club waar ze toevallig geen fan van zijn snel uit de Europese competities verdwijnen. Een logica die mijn gezond verstand te boven gaat moet ik eerlijk zeggen.

Ajax werd uitgeschakeld door een club die met meer passie speelde las ik ergens en dat zal allemaal wel. De Amsterdammers speelden ook tegen een club waar een voorzitter rondloopt die nog nooit van normen en waarden gehoord heeft. Een voorzitter die even corrupt is als Sepp Blatter en Michel Platini maar dat boeit niet voor velen, Ajax moet stuk en hoe dat gebeurt, maakt niet uit. Een walgelijke gedachte want mij maakt het niet uit wie er in Europa doorgaat als het maar een Nederlandse club is. Steeds meer krijg je echter het idee, ik ben een roepende in de woestijn want als haatgevoelens je realiteitszin ondermijnen is het slecht met iemand gesteld.

Daar plaatste ik vanmorgen een berichtje op facebook en wat tot een paar reacties leidde. Ik gaf aan dat ik het verder zou onderbouwen en daarom dit artikel over de bekrompenheid van velen richting successen van Nederland in Europa.

Volgend seizoen mogen we weer meespelen in Europa en ik hoop echt dat alle clubs zo ver mogelijk gaan komen. Dat is namelijk alleen maar goed voor het voetbal in Nederland en hopelijk gaan alle, voetballiefhebbers’ dat eens goed beseffen!