Mijn mening: Krom is krom maar wat recht is moet ook recht zijn.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

‘Het heeft bijna geen zin meer om in beroep te gaan, was de reactie van AZ-trainer Gertjan Verbeek nadat bekend werd dat de schorsing van Nick Viergever, twee duels en een voorwaardelijk, gehandhaafd bleef. Een, ons kent ons cultuur’ noemde Verbeek het en ik denk dat hij gelijk heeft gezien ook de volgende opmerkingen in het artikel.

johann

Disrespectvol, denigrerend en neerbuigend waren de woorden van Verbeek en ik moest opeens terugdenken aan een voorval van een paar maanden geleden. Een amateurvoetballer werd uit het veld gestuurd na een overtreding waarvan er ieder weekend een paar duizend van te, bewonderen’ zijn en dat wekte verbazing. De tuchtcommissie gaf aan de hand van de rapporten echter aan dat een schorsing van drie duels, waarvan een voorwaardelijk, wel de minimale strafmaat was. Club en speler gingen daar niet mee akkoord omdat ook de speler van de tegenpartij in zijn rapport aan had gegeven dat het allemaal wel een beetje meeviel. Recht is recht en krom is krom betekende dat club en speler besloten om de zaak uiteindelijk mondeling te laten behandelen. Dat hadden speler en club beter niet kunnen doen want tot ontzetting en woede van de betrokkenen kwam er namelijk nog een wedstrijd schorsing bij.

Als je dat hoort dan ben je blij dat je niet meer voetbalt want mij kennende weet ik niet wat ik had gedaan als ik er nog een duel had bijgekregen. Gertjan Verbeek vertaalde zijn woede over de schorsing van Viergever op de clubsite en vervolgens komt het in de landelijke media. Voor een gewone amateurvoetballer is dat echter niet weggelegd want die mag in betrekkelijke anonimiteit drie wedstrijden aan de kant staan omdat enkele wijze mannen achter een tafel beslissen dat er maar een wedstrijdje bij moet worden gegeven.

Dat is iets om gek van te worden want wat ik van het verhaal begreep is de stem van de assistent-scheidsrechter van de tegenstander in deze kwestie erg bepalend geweest. Ik wil niet insinueren dat de assistent-scheidsrechter vriendjes binnen de tuchtcommissie heeft zitten maar begrijpen doe ik het niet. Als het, slachtoffer’ aangeeft dat het allemaal wel een beetje mee viel qua overtreding wat is dan de aanleiding om tot een vermeerdering van een straf over te gaan denk ik dan even hardop. Donderdag maakte de aanvoerder van Steaua Boekarest een ongelofelijk smerige overtreding op Christian Eriksen waar je normaal gesproken met donkerrood voor weggestuurd moet worden maar de arbiter volstond met geel.

Dat is direct het hele probleem waar het omdraait, de arbitrage in zowel het betaalde als amateurvoetbal doet maar wat. In het amateurvoetbal worden wat codes ingevuld en de speler in kwestie is vervolgens aan de grappen en grollen van de tuchtcommissie overgeleverd wat er voor strafmaat uitrolt. Daar wil ik overigens niet mee zeggen dat alle overtredingen gebagatelliseerd moeten worden, in tegendeel zelfs, maar wat recht is moet niet krom gemaakt worden door allerlei vreemde beslissingen.

Er zijn namelijk spelers, bestuursleden, en trainers die de nodige moeite met hebben met het marchanderen zoals dat nu gebeurt, en dat kan ik mij heel goed voorstellen. Want als we de schandalige overtreding van donderdag bij Ajax-Steaua Boekarest even als voorbeeld nemen dan zou je verwachten dat er nog maar weinig rode kaarten gegeven worden in het amateurvoetbal. Een verwachting dat een utopie zal zijn want nadat de regels door Zeist zijn, aangescherpt’ weten wij wel beter….