Mijn mening: Gemeente Groningen wil Gronitas naar Madurodam verhuizen

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Als je de nieuwsberichten in de media een beetje volgt dan weet je dat het op dit moment niet echt lekker loopt tussen de gemeente Groningen en de voetbalvereniging Gronitas.

johann

De gemeente wil graag de locatie van Gronitas want FC Groningen heeft plannen om in 2015 een hypermodern trainingscomplex op Corpus den Hoorn te realiseren. Als we alles een beetje volgen dan heeft dat nog aardig wat voeten in de aarde want de voorstellen van de gemeente worden door de uit acht seniorenteams bestaande vereniging als lachwekkend beschouwd.

In allerlei commentaren waren diverse meningen te lezen en werd er soms verwezen naar het beleid van vroeger. Een periode waarin er niet alleen bij Gronitas van alles kon op het gebied van spelers betalen maar dat op meer verenigingen in de stad Groningen en omstreken van toepassing was en soms nog is.

In het interview dat ik met GRC-voorzitter Henk Mekenkamp had vertelde de pas benoemde voorzitter dat een van de eerste dingen die hij deed was het premiestelsel opheffen. Niets stelsel meer maar iedereen betaalt keurig contributie. Ook de preses van GRC noemde het, en ik ben het volkomen met hem eens, aantal van meer dan dertig amateurclubs in de stad Groningen teveel van het goede.

En inderdaad, dat slaat natuurlijk ook nergens op en vanuit dat oogpunt gezien zou een fusie tussen verenigen in de stad Groningen heel logisch zijn. Net als op het platteland steeds meer gebeurt, Bedum, Winsum en Leek, zou het toch logisch zijn dat ook binnen de stadsmuren eens kritisch rond gekeken wordt naar de handel en wandel van de diverse clubs. De laatste weken ben ik op een doordeweekse dag een paar keer op Corpus den Hoorn geweest en ik moet zeggen, qua entourage vind ik het helemaal niets. Als ik bijvoorbeeld zie waar de jeugdopleiding van FC Groningen/Cambuur is ondergebracht dan kan ik mij voorstellen dat FC Groningen voor nieuwbouw gaat. Daarnaast spelen er drie amateurvoetbalclubs, Gronitas, Groen Geel en GRC Groningen, op Corpus en dat gaat natuurlijk nergens meer over.

Op dit moment is Groen Geel de vereniging die de hemel wil bestormen als we trainer Neal Haan mogen geloven want die wil met Groen Geel naast PKC en Oranje Nassau de derde vaste waarde worden in de eerste klasse van het zaterdagvoetbal. Een rol die er voor Gronitas voorlopig op zowel de zaterdag als de zondag niet inzit.  GRC geeft aan dat men met een gedegen jeugdopleiding weer terug wil naar de basis. Een basis dat betekent, liever met eigen jeugd in de tweede klasse voetballen dan met aangetrokken spelers proberen hogerop te komen.

Drie verenigingen op een complex en allen met een eigen visie op het te voeren beleid en waar uiteraard niets verkeerd aan is. Maar jammer is het wel dat, en dat proef je tussen de regels door, de oplossingen die er vanuit de gemeente richting Gronitas gaan niet echt serieus te nemen zijn. Want je hoeft geen expert te zijn om te bedenken dat je voor 100.000 euro geen nieuw clubgebouw uit de grond stampt. Je hoeft ook geen kenner te zijn om te weten dat twee verenigingen in een clubhuis ook niet gaat werken.

Het frappante is echter dat twee van de drie amateurclubs, Groen Geel en Gronitas, geen jeugdafdeling bezitten en dan zou je denken dan gaan die clubs toch vergrijzen en lost het, probleem’ zich via natuurlijk verloop op. Dat is echter niet het geval want via het studentencircuit komen er regelmatig spelers bij Groen Geel en misschien ook wel Gronitas binnenstappen die voor leden en een kwaliteitsinjectie zorgen. Wat dat betreft is er veel beweging op Corpus waar FC Groningen ook nog eens in de wachtkamer zit en tandenknarsend moet toe zien dat de onderhandelingen tussen de gemeente en Gronitas nog wel een aantal maanden in beslag gaan nemen.

Vervelend voor alle partijen is dan een logische gedachte maar toch kom ik tot een partij die het meest gedupeerd wordt en dat zijn de vrijwilligers die ook Gronitas heeft. Ook daar lopen namelijk clubmensen rond die begaan zijn met hun club en er niet aan moeten denken dat Gronitas weer moet verhuizen. Alleen voor die mensen hoop ik dat naast dat FC Groningen een hypermodern trainingscomplex zal krijgen ook Gronitas dat krijgt waar ze recht op denkt te hebben. Een eigen hoofdveld met een clubgebouw en waar de gemeente meer voor zal moeten betalen dan 100.000 euro wat, en daar heeft het Gronitas-bestuur helemaal gelijk in, niet voldoende zal zijn voor een nieuw clubhuis want ik neem toch niet aan dat de gemeente Gronitas naar Madurodam wil laten verhuizen.