Het Sterrenteam van.... Dirk Johan Ritzema (v.v.Ezinge )

Geschreven door Dirk Johan Ritzema op . Geplaatst in Even na praten

Johan vroeg mij enkele weken geleden of ik een team wilde samenstellen van de beste spelers met wie ik door de jaren heen heb samengespeeld. Het heeft natuurlijk een hoog Ezinge gehalte maar dat is logisch. Ik heb nou eenmaal alleen maar voor Ezinge gespeeld. Ongetwijfeld ben ik mensen vergeten en ik hoop niet dat ik mensen te kort doe maar de volgende namen zijn eruit gekomen. 1360742528N560926 420751217975585 353784780 n

 

Keeper: Mark Zijlema Eerste keeper van Ezinge 1 toen ik als 16 jarige voor het eerst bij de 1e selectie kwam. Een jaar lang ging ik mee als reserve keeper, s ´morgens met de B1 en s ´middags proeven aan het 1e. Ik heb altijd tegen Mark opgekeken, letterlijk en figuurlijk. Sterke coaching, 2 meter hoog, net zo breed en heerste altijd in de 16. Daar ging je echt voor aan de kant als spits. Hij moest door zijn knie misschien eerder stoppen dan hij had gewild waardoor ik eerder dan gedacht in het 1e belandde, maar hij was echt een voorbeeld voor mij.

Reserve Keeper: David van den Bergh Een heel talentvolle en bovendien jonge keeper die dit seizoen voor het eerst in het eerste elftal speelt. Hij was al een paar keer voor mij ingevallen en toen liet hij al zien het gemakkelijk aan te kunnen. Jammer voor hem dat het tot nu toe een moeizaam seizoen is maar “Dave” heeft nog tijd genoeg om te leren en alleen maar beter te worden. Dat gaat zeker lukken want in potentie kan hij veel meer dan het niveau wat hij nu in speelt.

Verdediging: Peter Eisen: Niet alleen een hele goede verdediger met een fantastische sliding en een goed overzicht maar ook een hele goede gozer. Een echte laatste man die ik jaren lang voor me heb gehad in de verdediging maar je kon en kan altijd op hem vertrouwen, hij verzaakt nooit. Hij heeft mij ook altijd vertrouwen gegeven toen ik net kwam kijken, dat was toen heel belangrijk voor me. Is ook een hele periode een goede aanvoerder geweest.

Frank Nooren: Een echte klassieke voorstopper in mijn ogen, rustig en een motivator voor de rest van het team. Hij had altijd onnavolgbaar mooie peptalks in de rust . Ik heb hem volgens mij nog nooit een kopduel zien verliezen, kwam regelmatig in de andere zestien en had altijd (dezelfde) een onnavolgbare schijnbeweging die elke tegenstander het bos in stuurde.

Thijs Heemstra: Ik denk, zonder iemand te kort te doen in dit lijstje, de meest waardevolle speler met wie ik bij Ezinge heb gespeeld. Een geweldige mentaliteit en een verdediger die overal op het veld te vinden was. Slidings altijd op de bal, gemeen als het even moest maar nooit onsportief en pikt altijd zijn goaltjes mee. Als de spitsen het niet deden dan deed hij het maar. Hij kon een heel team over het dode punt helpen met 1 actie. Voor mij echt een held!

Nick Kramer: Linksback is altijd een lastige positie geweest in de periode die ik bij Ezinge speelde. Toch verdient deze man het. Hij groeide altijd in de wedstrijd. Nick is een echte linksback zonder poespas en is een hele lange periode vaste waarde geweest. Technisch misschien niet de beste voetballer die er is, maar een geweldige mentaliteit, gaat er altijd voor en kon prima zijn man uitschakelen, als hij maar het vertrouwen krijgt dan is hij op zijn best. Bovendien is hij voor de sfeer in het team en in de kleedkamer iemand die je er gewoon altijd bij moet hebben.

Reserve verdedigers: Misschien mag het niet maar ik wil toch 2 namen noemen. Allereerst mijn broertje Wilfred. Alleen al omdat ik het altijd geweldig vond om met 4 “Ritzema's” op zaterdagmiddag te voetballen. Met je 2 broers in hetzelfde elftal voetballen is wel iets bijzonders, ik heb dat altijd mooi gevonden en de 4e die ik bedoel is mijn vader als leider. Wilfred heeft een goed overzicht, schiet met beide benen even hard, al hij had er wel meer mee kunnen doen naar mijn mening want hij werd vaak gebruikt als wisselspeler of bij het 2e terwijl hij in het 1e prima had meegekund. De 2e is Tom Kramer. Geweldige sliding, en een bikkelharde verdediger. Als hij een langere periode fit blijft dan is het in de toekomst een leider voor de verdediging en Ezinge 1.

Middenveld: Hedzer Werkman: Persoonlijk ben ik een echte fan van (een type) Hedzer, een heerlijke techniek. Een echte nummer 10. Het mooiste vind ik altijd nog dat hij elke tegenspeler kon poorten op onmogelijke plekken. In de eigen 16 of bij de tegenstander, het lukte hem altijd. Een meester in een andere speler voor de keeper zetten met een steekpass. Een geweldig inzicht en ook nog een neusje voor de goal. Hij staat altijd op de goede plek om het laatste zetje te geven. Hij maakte er als middenvelder ook altijd minimaal 10 per seizoen, geweldige speler.

Erik Medema: Een echte leider. Hij was aanvoerder toen ik bij het 1e kwam en was op het veld altijd de rust zelve, dat is me wel altijd bij gebleven. Niet het hardste schot, ook niet de snelste maar altijd stabiel en een goed overzicht. De onopvallende kracht die als aanvoerder ook voor de nodige sfeer in het elftal zorgde. De derde helft was altijd gezellig en goed met Erik als captain.

Roderick van ’t Hoog: Een goede middenvelder en loopwonder. Geweldige mentaliteit en door zijn werk bij de luchtmacht altijd een geweldige conditie. Iedereen accepteerde dat hij niet kon trainen maar wel altijd een van de betere was op zaterdagmiddag. Een voorbeeld van clubliefde want hij heeft een periode in Breda gewoond maar was wekelijks in Feerwerd voor de wedstrijd. De laatste jaren is hij jammer genoeg voor Ezinge vaak voor een langere periode weggeweest i.v.m. zijn werk maar is nu nog steeds van grote waarde voor Ezinge 1.

Peter Swart: In deze lijst de enige met wie ik de jeugd heb doorlopen en vrijwel tegelijk bij het 1e kwam. Vooral in zijn beginperiode een echte flankspeler: watervlug en heel gevaarlijk op de flank en scoorde regelmatig. Van buiten naar binnen trekken en in de korte hoek binnenschieten, toen echt zijn kenmerk. De laatste jaren in het 1e was hij een prima aanvoerder en ons vaak genoeg op sleeptouw moeten nemen. Maar ook gewoon een goede vriend die ik al heel lang ken binnen en buiten het veld.

Reserve middenvelder: Wiebe Leistra. In de periode dat  Wiebe bij het 1e kwam als 16 jarige (!),  was hij eerder dan misschien zou moeten, heel erg  belangrijk voor Ezinge 1. We waren net gepromoveerd, de resultaten waren niet goed en het team rustte soms alleen op hem. Het was soms hopen op een bevlieging van hem, en dat is een groot compliment waard. Dat hij het nu zo goed doet bij VIBOA verbaast me niks, echt een supertalent die ver gaat komen.

Aanval: Klaas-Jan Ritzema: Niet alleen mijn broer maar zonder twijfel de man die wel de meeste wedstrijdbeleving en beste wedstrijdinstelling heeft die ik tot nu toe heb meegemaakt. Eigenlijk vind ik hem een aanvallende middenvelder maar het mooiste jaar die ik heb gehad bij Ezinge was het kampioensjaar. Dat jaar was hij spits en topscorer dus vandaar dat ik hem in de aanval zet. Scorend vermogen en een geweldig inzicht, ik denk dat veel mensen bij Ezinge het met mij eens zijn als ik zeg dat het 1 van de betere voetballers in Ezinge 1 is geweest.

Jasper Dijkstra: Wie kent hem niet zou ik haast zeggen. Hij is balvast, houdt 2 tot 3 man bezig, geeft nooit op en scoorde aan de lopende band. Dat voetbalt als team erg prettig. Voor Ezinge begrippen een veel te goede spits. Altijd minimaal 20 goals per seizoen en is niets voor niets zijn geluk gaan beproeven bij VIBOA. Dat het daar niet is geworden wat hij er van hoopte is jammer. Nu is hij weer in Feerwerd te bewonderen en dat is voor Ezinge alleen maar goed. Clubman pur sang!

Reserve aanvaller: Rik Berghuis, omdat hij de meest briljante goals maakte uit kansloze positie, maar ook op de doellijn de meest makkelijke kansen kon missen. Hij was vaak weg door zijn werk op zee, maar als hij weer een bepaalde periode terug was en je had hem door personele problemen nodig dan stond hij er altijd weer voor een goaltje. Chapeau. Een echte afmaker.

Trainer: Jij vraagt mij wie ik mijn favoriete trainer vind. Zoals je weet heb ik met 3 trainers iets speciaals en vind dit echt moeilijk (Ynze Prins, Wobbe de Vries en Onno van Dijk), maar als ik echt moet kiezen zonder iemand te kort te doen dan kies ik voor Onno van Dijk. Onder Onno was er een teamgeest aanwezig en een over mijn lijk mentaliteit wat echt voor 90% zijn verdienste was. Ook op persoonlijk vlak ben ik beter geworden onder Onno en omdat ik nog steeds contact met hem heb ook nog een fantastische kerel. Ezinge was zijn eerste club als hoofdtrainer. Hij was nog redelijk jong als trainer (halverwege de 30) en stond midden in de groep maar als het moest ook daarboven. Hij had altijd aanvallende intenties met Ezinge 1. Ik heb nog steeds contact met hem, een goede trainer.