Derde editie Bedumer Winterloop groot succes

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

De organisatie van de 3e winterloop in Bedum enkele dagen na de 3e winterloop al erg tevreden want nu is al bekend dat er ruim 15.000 euro is er binnengehaald door de ruim tweehonderd lopers en loopsters. Een enorm bedrag maar toch gaan de organisatoren Klaes Hoekstra en Olaf Kessels er van uit dat er minimaal 20.000 euro aan het UMCG Kanker Researchfonds in Groningen overhandigd zal worden.

1360244313N20130202201432 18a3419e me

 Lisa Berghuis in actie tijdens de winterloop 2013    foto : Duut Knol Bedum

Bron: Ommelander Courant

In 2011 organiseerde bakker Klaes Hoekstra voor de eerste keer de Bedumer winterloop met als doel om geld in te zamelen voor het Koningin Wilhelmina Fonds. In de eerste editie werd er 13.000 euro bij elkaar gelopen en vorig jaar in 2012 stopte de teller bij 16.000 euro. Dat was voor Klaes Hoekstra, en medeorganisator Olaf Kessels reden genoeg om de lat voor de derde Bedumer winterloop nog hoger te leggen en voor het streef bedrag van 20.000 euro te gaan vertelt Olaf Kessels. ,,We zijn ons er van bewust dat we met het bedrag van 20.000 euro de lat voor ons zelf hoog hebben gelegd maar we vinden dat het wel een reëel doel is gezien de ervaringen tijdens de twee eerdere edities.”

Toch voegt de Bedumer daar direct aan toe dat het geen teleurstelling zal zijn als het streefbedrag niet gehaald wordt en wat even later door medeorganisator Klaes Hoekstra bevestigd wordt. ,,Het bedrag van 20.000 euro is hoog maar het zou prachtig zijn dat we dat bedrag binnen kunnen halen voor het UMCG Kanker Researchfonds in Groningen. Want in samenspraak met het Koningin Wilhelmina Fonds hebben we dat als doel aangewezen waar we deze editie voor gaan lopen.”

De animo was groot voor de derde winterloop want in de loop van zaterdag werd duidelijk dat er onder andere via de scholen en sportverenigingen in Bedum een groot aantal lopers en loopsters op het parcours actief zouden zijn. De verwachting was dat er tussen de 150 en 175 kinderen en 100 volwassenen de nodige rondjes op het Versplein in Bedum zouden lopen om op die manier gezamenlijk te proberen de doelstelling van de organisatie te bewerkstelligen.

Niets was door de twee organisatoren, die de hulp hadden van een groot aantal vrijwilligers van onder andere Loopgroep Bedum, aan het toeval overgelaten om de derde editie van de Bedumer winterloop tot een succes te maken. Veel sfeeracties en een uitstekend uitgezet parcours moesten zaterdag 2 februari tot een feest maken. Nadat de oud-voetballer van FC Groningen en tegenwoordig voor Heerenveen uitkomende Arnold Kruiswijk het startschot had gegeven werd al snel duidelijk dat de lopers en loopsters aardig hun best hadden gedaan qua verzamelen van sponsoren. Want nadat de kinderen van de sportverenigingen en scholen hun rondjes hadden gelopen stond rond 17.00 uur de teller al bijna op 12.000 euro.

Een hoog bedrag, zo vertelde de voorzitter van de Loopgroep Bedum, Wiebo Boer. ,,Het bedrag van 12.000 euro kunnen we al bepalen doordat veel lopers en loopsters voor een vast bedrag lopen. Maar er zijn er ook die echt voor het aantal rondjes gaan zodat hun sponsorbedrag variabel is. Een duidelijk beeld van hoe het in Bedum in zijn werk ging bleek rond 17.30 uur want terwijl de weersomstandigheden steeds meer verslechterden stond de teller toen al op 13.500 euro. Een bedrag wat alles en iedereen in Bedum nog enthousiaster maakte want alle volwassenen die op dat moment nog op het parcours actief waren gaven nog eens extra, gas’ om er nog een paar rondjes extra uit te persen. Duidelijk was namelijk te zien dat iedereen wel een motivatie had om aan dit fantastisch georganiseerde evenement deel te nemen. Zo was daar de 14 jarige Lisa Berghuis die op 8 oktober 2012 haar vader verloor aan de gevolgen van de verschrikkelijke ziekte. Voor de jonge Bedumse was het dan ook geen enkel probleem om drie kwartier lang over een door de regen kletsnat geworden parcours te rennen. ,,Mijn vader krijg ik er niet mee terug maar op deze wijze kan ik wel mijn steentje bijdragen dat er een groot bedrag richting UMCG Kanker Researchfonds in Groningen zal gaan en dat geeft mij een goed gevoel. Natuurlijk had ik het een paar keer onderweg even moeilijk want je denkt toch aan je vader. Ik weet daarom ook zeker dat hij trots op mij zou zijn geweest want ik heb wel tweeëntwintig rondjes volgemaakt.”

Wie ook trots op hun prestatie mochten zijn was het vierde elftal van CVVB. Dit vriendenteam is bekend onder de naam CVVB4Bier maar de mannen lieten zaterdag zien dat het bij het team niet alleen om het feesten en bier draait. Want ronde na ronde denderden ze als groep over het parcours en het eindresultaat was dat de 14 selectiespelers ruim 500 euro bij elkaar liepen. Een bedrag waar ze duidelijk trots op waren en Jelmer Meinardi gaf aan waarom ze zich, zoals zijn teamgenoot Jeroen Mulder het zo mooi zei, helemaal, kapot’ hadden gelopen. ,,In mei 2012 overleed onze oud-jeugdtrainer Jan van Dijken aan de gevolgen van deze vreselijke ziekte en toen hebben wij als team direct besloten, wat er ook gebeurt we lopen in 2013 als team mee. Ik vind het dan ook geweldig dat we ruim 500 euro bijeen gelopen hebben voor dit fantastisch doel wat de organistoren Olaf Kessels en Klaes Hoekstra hebben uitgekozen.”

Even verderop kijkt organisator Klaes Hoekstra in zijn eentje naar de laatste lopers en loopsters die binnenkomen en duidelijk is te zien dat de man die in 2012 zijn vrouw aan de verschrikkelijke ziekte verloor vol emotie zit. ,,Dat er ondanks het steeds slechter wordende weer met zoveel enthousiasme gelopen wordt doet mij heel veel. Ik heb begrepen dat we de 15.000 euro al gepasseerd zijn en dat geeft mij een enorm goed gevoel. Vanavond hebben we nog een feestavond bij café Koning waar de band Simpel Zat belangeloos zal optreden en een deel van wat men voor een consumptie betaald naar het goede doel zal gaan. Verder zijn er collectebussen in het dorp geplaatst en die zijn nog niet geleegd dus wat dat betreft zijn we al dik tevreden. Iedereen zegt dat we de 20.000 euro zeker gaan halen en wat de komende dagen verder bekend zal worden omdat heel veel mensen vertelden dat ze geld hadden overgemaakt. Dat was bij de twee eerdere edities ook zo en daarom durf ik wel te zeggen dat ook de derde Bedumer winterloop een groot succes is geworden en waar ik iedereen graag voor wil bedanken.”