Het sterrenteam van gestopte spelers

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Nog een paar maanden dan, vier’ ik mijn eerste lustrum als verslaggever voor de Ommelander Courant. Op zaterdag 29 april 2008 was mijn eerste duel voor de Ommelander Courant de wedstrijd De Marne-Boerakker. Er zouden nog vele volgen en waarvan ik hoop dat er nog veel wedstrijden komen.

logo

Een periode van straks vijf seizoenen langs de lijn betekent ook dat ik het heb meegemaakt dat er groot aantal voetballers zijn gestopt als speler van het eerste elftal van een club die in het verspreidingsgebied van de Ommelander Courant uitkomt. Dusdanig veel spelers waardoor ik gemakkelijk tot een, Sterrenteam der gestopten’ kwam.

Als doelman kies ik voor Dirk- Johan Ritsema die aan het einde van het seizoen stopte bij de voetbalvereniging Ezinge. ,DJ’ werd door velen beschouwd als een van de betere keepers uit het verspreidingsgebied van de Ommelander Courant en ik moet zeggen daar hoor ik ook bij. Ik vergeet nooit meer het duel op 10 maart 2012 toen Ezinge thuis speelde tegen GEO. De ploeg uit Garmerwolde was oppermachtig en won het duel in Feerwerd met 0-7. Dirk-Johan stond uiteraard in het doel bij de Ezingers en ranselde nog zeker tien keer een bal uit zijn doel wat de kwalificatie zeker doelpunt verdiende en wat toenmalig trainer Wobbe de Vries de uitspraak ontlokte, wat ben ik blij met Dirk-Johan want zonder hem hadden we vandaag met zeker 0-15 verloren.”

Dirk Johan Ritsema is niet groot voor een keeper werd er vaak gezegd en dat zal allemaal wel maar door zijn sprongkracht en reactievermogen werd hij een doelman die als een echte, puntenpakker’ en als een van de betere keepers op de noord-Groninger velden gezien mocht worden.

Rechtsback in het sterrenteam der gestopten kan maar een man zijn en dat is Remy van der Wal. Na het seizoen 2008-2009 besloot Remy dat het mooi was geweest en besloot hij een stapje terug te doen richting het tweede team van CVVB. Maar een half jaar later was hij weer terug want het (te) jonge team van de Bedumers Kon wel wat routine gebruiken. De oudste van de broertjes Van der Wal is een clubman zoals een clubman maar kan zijn en maakte zijn rentree. Een comeback die er voor zorgde dat hij op zaterdag 29 mei 2010 als speler aanwezig was bij de, Thriller van Norg’. Want op het terrein van GOMOS moest CVVB zich proberen veilig te spelen wat de eerste klasse betrof. Dat lukte uiteindelijk en na afloop zag ik een hevig geëmotioneerde Remy lopen, die dolblij was dat zijn club zich had gehandhaafd in de eerste klasse.

Als een van de twee centrale verdedigers kies ik voor Kris Eze, die enkele jaren voor Eenrum uitkwam. Onze man uit Sierra Leone noemde Alfred Schut hem in zijn sterrenteam en dat vond ik wel een mooie benaming. Kris was een, in mijn ogen, geweldige centrale verdediger die ook aanvallend het nodige te brengen had. Na het seizoen 2009-2010 vertrok hij uit Eenrum door een verhuizing maar het zegt genoeg dat zijn naam nog veelvuldig in Eenrum te horen is.

De andere centrale verdediger wordt de oud-aanvoerder van Hunsingo, Elwin van Dalsem. Jarenlang speelde Elwin voor het eerste elftal van Hunsingo en maakte al ups en downs van die jaren mee. Promoties, degradaties alles kwam voorbij maar na het seizoen 2011-2012 was hij er klaar mee en besloot zijn loopbaan verder voort te zetten in het tweede team van Hunsingo.

Als linksback kies ik voor SIOS-speler Sjoerd Nomden. Sjoerd speelde vaak rechtsback maar kan ook wel als linksback uit de voeten want zo vertelde zijn toenmalige trainer Rob Brouwer een keer, Sjoerd is multifunctioneel en haalt altijd een 7.” Dat vond ik een mooie uitspraak van Rob en ik deel zijn mening dat Sjoerd een zekerheidje als verdediger was.

Op het middenveld werd het dringen geblazen want daar waren nogal wat kandidaten voor een plaats in het sterrenteam der gestopten. Een speler die daar een plaats verdiend is GertJan Doff. De Lopster was nog maar een week terug uit Afghanistan of hij speelde op zaterdag 5 juni 2010 mee in het beslissingsduel Loppersum- Wykels Hallum. Trainer Jaap Danhof had een groot aantal geblesseerden en de routinier stond direct in de basis in het met 4-0 gewonnen duel. Een geweldige prestatie en waar ik in Harkema getuige van was. Dat was ik een jaar later ook toen er in Loppersum op een fantastische wijze afscheid werd genomen van GertJan Doff. Tal van coryfeeën uit de omgeving waren aanwezig om Gert Jan een mooi afscheid te bezorgen en ik moet zeggen daar slaagde men voor 100 % in.

Naast Gert Jan komt ook Pieter van der Zee voor een plaats op het middenveld in aanmerking want bij de speler van CVVB moet ik nog steeds denken aan een moment uit de wedstrijd CVVB-Heerenveense Boys op 29 mei 2010. De Friezen stonden nog op voorsprong en haast was dus geboden voor CVVB. Op een gegeven moment bleef de bal wat lang in de Dug Out van Heerenveense Boys hangen. Van der Zeer besloot dat even op zijn manier te, regelen’ en haalde de bal uit de Dug Out van de tegenstander. Pieter kreeg vervolgens de complete bank van Heerenveense Boys achter zich aan, wat de reservedoelman van de Friezen vervolgens een rode kaart opleverde. Dit moment kwam vaak naar voren als ik het samen met Jan van Dijken had over voetballers met een winnaarsmentaliteit.

Verder komt er op het middenveld een voetballer te staan waarvan velen denken dat hij al veel langer geleden gestopt is. Toch kwam er uiteindelijk in het seizoen 2009-2010 pas definitief een einde aan de carrière van Peter Tuit in het 1e elftal van FC LEO. De ijzersterke middenvelder, die regelmatig zijn goals meepikte, maakte op verzoek van trainer Jaap van der Ploeg zijn rentree in het eerste elftal. Dat werd echter door blessureleed helaas geen daverend succes maar toch een plaats voor Tuit in dit team.

Als vierde man op het middenveld kies ik voor Ronald Werkman van de voetbalvereniging Stedum. Een technisch begaafde middenvelder die een paar jaar geleden een zware enkelblessure, een zogenaamde van Basten-blessure’ opliep. Daarna kwam Ronald nooit meer op zijn oude niveau terug en ik heb dat altijd jammer gevonden. Mijn mening is namelijk dat voetballers zelf moeten beslissen als ze een stapje lager willen gaan voetballen, of in sommige gevallen, helemaal willen stoppen.

Nog twee voorhoedeplaatsen te vergeven en een daarvan is voor Neil Judkins van VIBOA. Neil besloot vorig jaar om een punt achter zijn carrière als speler van het eerste elftal te zetten. Studie, meer vrije tijd willen en daarom spelen in het derde elftal van VIBOA waren de reden die Neil noemde om na twaalf jaar spelen op hoog niveau een treetje lager te gaan spelen. Het elftal wordt compleet gemaakt door Joost Mulder van de voetbalvereniging Eenrum want na het seizoen 2009-2010 stopte Joost er definitief mee. Dit seizoen is hij coach van de Eenrumers waar Siebrand Solinger de trainingen verzorgt. Topscoorder allertijden van Eenrum wordt er gezegd en dat zou heel goed kunnen want het, trainingsbeest’ prikte er aardig wat binnen in zijn lange loopbaan.