Mijn mening: Competitievervalsing... Absoluut waar!

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

In het weekend van 2 en 3 februari werd er opeens op grote schaal gevoetbald en dat leidde uiteraard tot felle discussies.

johann

Opeens gingen we op zaterdag 2 en zondag 3 februari los wat het amateurvoetbal betrof en dat leidde direct tot een wijziging in mijn programma. Want nu stond er, nadat ik van de derde winterloop in Bedum terugkwam, nog een belronde op het programma met de trainers die wel met hun team in actie waren geweest. Dat gold vervolgens ook voor de zondag en op de maandag kwamen daar voor de Oostermoer ook nog een paar bij.

Een steeds weer terugkerende opmerking was, we hebben niet of nauwelijks kunnen trainen of in sommige gevallen juist wel. Opmerkingen die bij sommige trainers en spelers de opmerking, competitievervalsing, opriep. Een opmerking waar ik mij wel iets bij kan voorstellen want ik zag ook enkele uitslagen in het DvhN maandag waarvan ik dacht club A heeft kunnen trainen en club B heeft zich moeten behelpen. Dat is niet goed en is ook niet eerlijk want de ene vereniging heeft nu eenmaal op het gebied van accommodatie meer geluk dan een ander. Maandagmiddag was ik in Glimmen en keek ik uit over een prachtig kunstgrasveld. Ik bedacht mij, dat heb ik nooit mogen beleven als trainer om op een kunstgrasveld te mogen trainen. In mijn periode als trainer waren dat soort velden er nog bijna niet zodat de omstandigheden voor iedereen gelijk waren.

Dat is verleden tijd want de kunstgrasvelden schieten zo langzamerhand als paddenstoelen uit de grond. Dat betekent dat trainen een stuk leuker wordt want je kunt daardoor op een betere ondergrond trainen. Verder ben je in het voordeel als de competitie weer hervat wordt want trainingen en wedstrijden zorgen er voor dat je er tenopzichte van de tegenstander een stuk beter voor staat.

Ook hoorde ik dit weekend de opmerking, waarom moeten we nu opeens halsoverkop beginnen met alle gevolgen van dien. Ook een waarheid die aan duidelijkheid niets overlaat want dat klopt precies want het blessuregevaar ligt om de hoek mee te gluren. Onvoorbereid het seizoen in gaan, leidt namelijk altijd tot blessures want als de competitie weer begint zal je er als ploeg en individu wel moeten staan. Dan kan je niet aankomen met, we hebben acht weken niet getraind, hoewel het wel de realiteit is.

Een veel gehoord geluid was dit weekend, waarom dit circus in januari en februari. In maart weer beginnen want er komt verder bijna geen toeschouwer naar de velden.Ook dat klopte heb ik met eigen ogen gezien want zondagmiddag waren er nog geen dertig bezoekers getuige van de derby Usquert-Warffum. Natuurlijk zijn er dan mensen die zeggen, wat wil je ook op dat niveau maar dat is natuurlijk onzinj want een jaar eerder stond er bij duidelijk betere weersomstandigheden aardig wat meer publiek langs de lijn.

Allemaal argumenten waarvan ik zeg, KNVB doe er wat mee en ik heb het wordt competitievervalsing dit weekend meerdere keren gehoord en zeg dan ook: Competitievervalsing? Absoluut waar!