Een rondje op sportpark Toercamp in Zoutkamp

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Zaterdag 2 februari stond in het teken van de herstart van het amateurvoetbal want er zou geen algehele afgelasting volgen. De KNVB had vrijdag namelijk bedacht, we laten het mooi aan de consuls over en dat bleek achteraf een geweldige beslissing te zijn geweest.

1360069953Nvvsv roodzwartbaflo

 Spelmoment uit het duel VVSV'09-Rood Zwart Baflo  foto: Jan Gerdez Zoutkamp

Toch ging er zaterdagmorgen rond acht uur er nog van uit dat het een ritje richting het duel Lycurgus-FC LEO zou worden. Rond negen uur toch maar even naar Zoutkamp bellen want de eerste geluiden dat er ook op natuurgras gespeeld zou worden druppelden binnen.

En inderdaad consul Jenne Mollema gaf aan dat er in Zoutkamp gespeeld kon worden zodat mijn aanwezigheid bij het duel VVSV’09- Rood Zwart Baflo gevraagd werd. Een beladen duel want in Zoutkamp had men enkele weken eerder afscheid moeten nemen van Freddy Bos. De als leider en bestuurslid actieve Freddy overleed op 4 januari op 43 jarige leeftijd en dat betekende een klap in Zoutkamp die nog wel een tijdje na zal dreunen. Voor RZB was het duel ook beladen maar dan anders want daar moesten Pieter Buma en Sander Tromp de kar weer vlot trekken nadat Wobbe de Vries in december 2012  te kennen gaf dat hij stopte als trainer van Rood Zwart Baflo.

Bij aankomst in Zoutkamp direct al een groot aantal bekenden wat natuurlijk niet vreemd is als je jarenlang in Zoutkamp als trainer actief bent geweest en er ook voor de Ommelander Courant met enige regelmaat komt. Elftalleider Sicco van Dijk, trainer Wim Nubé, bestuurslid Martha van Dijk en Jenne Mollema, ik ken ze al jaren. Even bijpraten over de gebeurtenissen in voetballand wonderland waar ook VVSV’09-voorzitter Wouter Kooi bij kwam zitten. We kregen over de vacatures die er nog waren in de Noord-Groninger voetbalwereld en we kwamen tot de conclusie, de meeste verenigingen zijn ondertussen wel voorzien.

Ondertussen waren ook technisch coördinator Roelof Rozema en fotograaf Jan Gerdez binnen gekomen en het gesprek ging verder over de diverse afkeuringen die er in onze beleving richting de zondag zouden volgen. BNC-Kloosterburen en Bedum-Hunsingo zouden duels worden die volgens ons als, kenners’ het predicaat afgelast zouden krijgen en inderdaad, dat gebeurde een dag later ook.

Hoewel RZB pas rond 14.00 in Zoutkamp arriveerde lukte het arbiter Brink toch om beide teams om 14.35 uur te laten beginnen. Ik vind het altijd leuk als er een pupil van de week is maar deze keer was ik blij dat in Zoutkamp er geen jonge voetballer of voetbalster door de vijandelijke linies slalomde. Er stond namelijk nog een evenement op het programma, de Bedumer Winterloop, en daar wilde ik na afloop van het duel in Zoutkamp zo snel mogelijk naar toe vertrekken.

Veel bekenden in de bestuurskamer maar ook veel bekenden langs de lijn want Gerke Kersaan, Rob Tigchelaar en Fokke Danhof zijn geen onbekenden op de Noord Groninger voetbalvelden. Alle drie mannen met een voetbalhart en een mening over het gedrag en spelopvatting wat de acteurs binnen de lijnen betrof. De wedstrijd werd een makkelijke prooi voor de thuisploeg en ik moet zeggen, daar zag het er in de eerste helft niet naar uit. Ook aanwezig was Mans Romijn en ik vond het mooi om Mans de hand even te schudden. Jarenlang trainden we samen de jeugdige voetballers van Zeester en al die jaren was dat een fijne samenwerking. Enthousiast, genietend van de jeugd en altijd proberend dezelfde jeugd wat bij te brengen is een typering die bij Mans Romijn past en aan wie ik geweldige herinneringen als collega-trainer bewaar.

Vorig week schreef ik, het wordt weer fijn langs de lijn en dat werd direct bij het eerste duel in 2013 weer bewaarheid want ook daar was daar de hand van Michel Dijkstra. Michel had samen met het derde elftal van VVSV’09 ook gespeeld en ook dat team speelde een beladen duel. In Uithuizen speelden ze namelijk voor de eerste keer na het overlijden van leider Freddy Bos, en aan het gezicht van Michel was te zien, de boys van het ,daarde’ van VVS’V’09 waren blij dat ze met 3-1 van Noordpool hadden gewonnen. Ik had uiteraard de reserves van Noordpool ook wel een overwinning gegund maar deze keer vond ik het leuk dat de punten mee gingen naar het dorp waar, ondanks het gemis van Freddy, het toch weer fijn langs de lijn was.