Welke maatregel moet in het voetbal in kader respect het eerst worden genomen

Geschreven door Marcel Bellinga op . Geplaatst in Even na praten

Zonder respect geen voetbal. Dat is het motto voor 2013. Na het tragische overlijden van Richard Nieuwenhuizen is er veel gesproken over wat nu te doen.

scheidsrechterlabel 178191m

Ook de Scheidsrechtersvereniging Groningen en Omstreken heeft zich volop in die discussies gemengd. En dat zullen ze blijven doen. Eerder lanceerden de Groninger scheidsrechters we het pamflet 'neem je verantwoordelijkheid' en in januari stuurden ze een open brief naar de KNVB met concrete suggesties. Bovendien hebben de arbiters op hun website www.covsgroningen.nl een aparte pagina over het thema respect ingericht. Klik hier voor alle informatie.

 Op www.covsgroningen.nl staat nu ook een stelling over respect. Welke maatregel moet in het voetbal nu als eerste worden genomen? Moet je spelers pas laten voetballen nadat ze een spelregeltoets hebben gemaakt? Moet een scheidsrechter alleen van de aanvoerder nog (correct) commentaar tolereren? Ligt de bal bij de clubs en moeten die hun eigen leden veel duidelijker corrigeren? Of moet de KNVB harder straffen en bij wangedrag (weer) hele teams uit competitie nemen? Iedere voetballiefhebber kan zijn mening geven door te stemmen op de stelling rechtsonder op www.covsgroningen.nl. Het is ook mogelijk een toelichting te geven.

De Scheidsrechtersvereniging Groningen en Omstreken is de grootste belangen- en sportvereniging voor en door voetbalscheidsrechters. De vereniging telt ruim 200 leden, negentig aangesloten voetbalverenigingen en ongeveer vijftig donateurs. De op 8 maart 1933 opgerichte vereniging is aangesloten bij de landelijke koepelorganisatie COVS. Ze organiseert tweemaal per week trainingen, houdt clubavonden met sprekers, promoot fair play en respect en werkt aan de spelregelkennis van voetballiefhebbers. Daarnaast zorgen ze voor begeleiding van scheidsrechters en bieden ze faciliteiten op gebied van onder andere kleding, sportmedische begeleiding e.d. De vereniging heeft met www.covsgroningen.nl een drukbezochte website.