De roep richting de KNVB wordt groter en groter ..

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

De roep richting de KNVB om wat aan de winterstop te doen wordt groter en groter want het amateurvoetbal is niet gebaat bij het circus wat zich ieder jaar weer in januari en februari afspeelt.

veld

Morgen doen we even een belronde bij de regioconsuls langs en dan nemen we een beslissing. Dat waren gisteren de woorden van Marina Konijn, hoofdwedstrijdzaken van de KNVB district Noord. Ik snap eerlijk gezegd niet waar die belronde voor nodig is want het is bijna onmogelijk dat er op een ander veld dan een kunstgrasveld gevoetbald kan worden dit weekend. Je kunt namelijk aan de landerijen zien dat het overal kleddernat is en dat zal op de voetbalvelden niet anders zijn.

Deze week gaf iemand op Tweenul aan dat de KNVB terug moest gaan naar 12 teams in een competitie in plaats van de 14 ploegen die een poule nu compleet maken. Een terechte opmerking vond ik dat en ook dat je beter in maart kunt starten dan deze ongein in de maanden januari en februari. Want een week van wel spelen en dan weer niet schiet niet op.

Doordeweeks spelen werd er geroepen maar dat is ook geen oplossing want wat denk je er van om op een doordeweekse avond met een incomplete ploeg op stap te gaan. Weg kansen op een kampioenschap of duur puntverlies in de strijd tegen degradatie.

Maar deze discussie zal nog wel een tijdje aanhouden ben ik bang want hoe we het ook wenden en keren, alles staat in het teken van de commercie. Die bepaalt, in samenspraak met de KNVB wat er gebeurt en waar we ook in 2014 weer mee te maken gaan krijgen. Dan wordt namelijk het WK in Brazilië georganiseerd en het moet raar lopen als Koning Louis, althans dat vind hij van zichzelf, daar niet met zijn team aanwezig is.

Daar moet het amateurvoetbal dus voor wijken hoewel er ook genoeg kenners zijn die zeggen dat we op tijd moeten stoppen omdat de velden rust nodig hebben. Enkele weken geleden had ik een interview voor de Oostermoer met Egbert Harms die namens de gemeente Haren de velden op de Koepel in Haren en op sportcomplex de Groenenberg in Glimmen in onderhoud heeft. Egbert gaf aan dat er soms te snel wordt afgekeurd en dat de velden daardoor, lui’ worden.

Velden mogen best op keer goed aangepakt worden vertelde Egbert, want dan weet je ook waar de zwakke plaatsen zitten. Ik kon mij daar wel in vinden want niemand maakt mij wijs dat de velden er onder te leiden hebben als we tot half juni zouden doorspelen in plaats van dat circus van wel of niet spelen in januari of februari.

De roep richting de KNVB wordt daarom steeds groter want uiteraard komen er in mei/ juni beduidend meer toeschouwers naar de wedstrijden dan op een koude, vieze winterdag. Maar het amateurvoetbal blijft vrijdag 1 februari tot ongeveer 12 uur in het ongewisse of er op de kunstgrasvelden die het noorden rijk is wel gespeeld gaat worden maar waarvan ik denk, waar voor zijn die velden dan aangelegd.