Het ,Sjoerd van der Baan-sterrenteam' van 38 jaar geleden

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Dat facebook voor vele doeleinden gebruikt wordt hoeft geen betoog. Maar dit onderdeel van de sociale media zorgt soms ook voor verrassende acties die leiden tot mooie herinneringen aan lang vervlogen tijden..

150995 4909979023569 435002449 n

Vandaag was er daar opeens het berichtje van Alfred van Dijken met de vraag, ken je deze foto nog. Ik was werkelijk stomverbaasd want natuurlijk herkende ik die foto. Een foto van het bedrijfsteam van Sporthuis Sjoerd van der Baan die zeker zesendertig jaar geleden genomen is.

Nu moet de betiteling bedrijfsteam niet helemaal letterlijk genomen worden want het de spelers die op de foto staat waren niet allemaal collega’s van elkaar. Ik moet zeggen de meeste voetballers weet mij nog wel te herinneren. En bij het terugzien van deze foto komen de herinneringen natuurlijk weer bovendrijven.

In de periode dat ik bij sporthuis Sjoerd van der Baan werkte bedacht ik samen met mijn toenmalige collega Wieger Kooistra en Johan Neperus dat we wel eens een bedrijfsteam op konden richten. Een geweldig plan maar dan hadden we wel, hulptroepen’ nodig want elf voetballende personeelsleden was natuurlijk ook voor een goedlopende sportzaak teveel van het goede.

Maar de, hulptroepen kwamen er en ik moet zeggen dat waren geen verkeerde. Want op de achterste rij vanaf links staat Vally Dusink die binnen GRC Groningen al jarenlang actief is. Ik herinner mij nog dat Vally een fysiek sterke verdediger was die vrij moeilijk was te passeren. Naast Vally staat mijn broer Henk die toen een jaartje of 15 zal zijn geweest schat ik zo in. Henk kon toen al een aardig balletje vangen en werd als, benjamin’ goed in de groep opgenomen.

Naast mijn broer staat Freddy Vink, de toenmalige partner van een van mijn vrouwelijke collega’s. Freddy kon je er qua voetbal maar ook zeker qua sfeer wel bij hebben en was een verdedigend ingestelde voetballer. In competitieverband speelde hij in die periode voor GRC en waar hij Vally ook van kende. Naast Freddy sta ik, en waarbij de complimenten naar Anesta Bolt gaan die het, raadplaatje’ van Alfred van Dijken goed had. In dit team speelde ik als linkermiddenvelder weet ik nog en ik moet zeggen op die positie voelde ik mij als een vis in het water. Over de persoon die naast mij twijfel ik eigenlijk maar toch ga ik voor Wieger Kooistra. Wieger voetbalde in die periode voor GVAV Rapiditas, en ik moet zeggen hij kon wel een balletje trappen. Vorig jaar kwam ik hem tegen bij het kermisduel tussen oud-Usquert- oud-Noordpool waar hij als speler aanwezig was. Wieger is namelijk ook trainer geweest van Noordpool waar hij toen ook in het vierde elftal zelf nog actief was. Wieger is overigens nog steeds trainer en wel in Friesland bij de voetbalvereniging Houtigehage. Wie er naast de man staat waar ik vreselijk gelachen heb in mijn periode bij Sjoerd van der Baan durf ik niet te zeggen want echt ik heb mij al suf geprakkiseerd. Dus de vraag wordt, wie herkend de voetballer die uiterst rechts staat.

Op de voorste rij links zit Johan Neperus die als basketbalfanaat wel redelijk kon voetballen. Maar toch was Johan meer basketballer dan voetballer en als ik mij niet vergis speelde hij toen voor een club in zijn woonplaats Hoogezand. Naast Johan moet het een schoolvriend van Stef van der Baan zijn en zijn naam is Krijn Dekker. Krijn kwam net als Stef  uit de hockeywereld en iedereen raad het al deze twee, topvoetballers’ stonden links en rechtsbuiten. Een tactische keuze want door deze vleugelbezetting hadden de overige acht veldspelers er het minste hinder van. Maar alle gekheid op een stokje om tot een elftal te komen werd hun aanwezigheid zeer gewaardeerd. Wie er tussen Krijn en Stef inzit wordt vraag twee want ik heb werkelijk geen idee, Wie er naast Stef zit weet ik absoluut voor 100% zeker want dat is Jan Vlap. Niet de Jan Vlap die nog trainer geweest is van Gronitas maar een naamgenoot. Jan was een zwager van Freddy en was ook altijd voor een partijtje voetbal te porren. Een geweldige spits die later vanuit de stad, waar hij toen voor GVAV Rapiditas naar Eenrum verhuisde en daar enkele jaren voor de plaatselijke voetbalvereniging heeft gespeeld.

Zomaar een foto met mooie herinneringen aan een groepje, dat het wel mooi vonden om zo af en toe eens tegen een ander bedrijventeam of clubelftal te spelen. Tegen wie we speelden weet ik echt niet meer maar we speelden op Corpus den Hoorn en we waren helemaal gekleed in een geheel blauw tenue en waarvan het shirt afgezet was met een witte boord.