Mijn mening: Het blijft bij piepen

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Het lukt de vele goedwillende mensen bij deze club nog steeds niet om het kleine groepje kwaadwillende personen een halt toe te roepen en uit te bannen.

johann

Dat waren onder andere de woorden van FC Den Bosch-directeur Peter Bijvelds na afloop van het bekerduel FC Den Bosch-AZ. Een duel wat ontsiert werd door racistische kreten richting Adam Maher en Jozy Altidore en ijsballen die richting een van de assistent-scheidsrechter werden gegooid. Trainer Gertjan Verbeek noemde het een klein groepje idioten maar ik durf nog wel een stap verder te gaan. Dat zijn personen waar ze vergeten zijn om daar hersencellen in te plaatsen toen ze werden geboren. Walgelijk gedrag is nog zacht uitgedrukt en, hun’ club wordt daar de dupe van. Supporter noemt dat uitschot van de maatschappij zich maar als club mag je hopen dat ze jou niet uitkiezen om, supporter’ te zijn.

Liefde voor het voetbal hebben ze niet want anders laat je deze ongein wel. Sterker nog, gezien het IQ-gehalte van dit stelletje gajes denk ik niet dat ze weten dat een bal rond is. Maar op deze wijze wordt het er allemaal niet beter op want dit heeft natuurlijk een dodelijke uitwerking op voetballand wonderland. Dit heeft namelijk niet alleen gevolgen voor Den Bosch maar voor het totaalplaatje wat het voetbal in Nederland betreft. Sponsoren worden steeds schaarser wordt er vaak gezegd en dat is natuurlijk niet raar. Want leuk hoor de beelden uit het stadion van Den Bosch waar een camera richting een stelletje dwazen zwenkt en de naam van jouw bedrijf pontificaal in beeld komt. Want neem maar van mij aan, er is geen sponsor die met een stelletje asocialen geassocieerd wil worden.

Den Bosch hangt nu een zware straf boven het hoofd en hoe gek het misschien ook klinkt, dat is meer dan terecht. Als kleine kinderen ruzie maken om speelgoed, of als iets niet lukt en er mee gaan gooien, dan pak je het af tot het weer normaal gaat doen. Dat moet in Den Bosch ook maar gebeuren je moet ze hun, speeltje’ afpakken.

De club hoeft niet van het toneel te verdwijnen maar even een aantal jaren geen bekertoernooi kan toch ook. Even geen extra inkomsten voor Den Bosch is dan een logisch gevolg maar dat is met dank aan de geweldige, supporters’ van de club.

Enkele honderden kilometers hogerop werd het duel Heerenveen A1-Harkemase Boys door de arbiter gestaakt na herhaaldelijke opmerkingen op de leiding. Dat betekende dus op een avond twee duels waar het uit de hand liep en duidelijker kan het niet zijn, ons land is niet ziek maar is ongeneeslijk ziek.

, We’ zijn helemaal in de war als GTST niet doorgaat omdat onze Koningin even wat zendtijd nodig had, we rennen ons suf de koude Noordzee in als het om een nieuwjaarsduik gaat, we organiseren stille tochten als er iemand doodgeschopt wordt maar durven we iemand niet tot orde te roepen. Dat doet de politiek, de KNVB en wij als bevolking niet. Want niemand maakt mij wijs dat vorige week in Eindhoven er niemand heeft gezien dat een persoon door een achttal randdebielen werd afgetuigd.

Twee wedstrijden die zeggen dat velen na 3 december 2012 helemaal niets geleerd hebben. Ik ben voor zaterdag 9 februari uitgenodigd om samen met Martine mee te gaan naar FC Groningen-RKC. Maar dat gaat niet gebeuren want ook in Groningen kraait het oproer want met het uitduel tegen een op stoom komend AZ in het vooruitzicht ziet de toekomst er voor de FC niet gunstig uit.

Je kunt er donder op zeggen dat het dan een week later foute boel wordt in en rond de Euroborg. Stront aan de knikker noemen ze dat ook wel en dat wil ik iemand die nog nooit van haar leven in een voetbalstadion is geweest niet aandoen.

Op 12, 13 en 14 februari organiseert de KNVB bijeenkomsten met als thema, Zonder respect geen voetbal’. Ik heb mij voor de bijeenkomst in de Euroborg aangemeld want ik ben erg nieuwsgierig wat de gasten die daar aanschuiven te melden hebben. Maar je moet je in alle redelijkheid ook afvragen, wat is het nut van deze bijeenkomsten nog als je ziet wat er gisteravond in Heerenveen en Den Bosch gebeurd is.

Maar de titel van die thema-avonden is nog steeds, zonder respect geen voetbal, en dat is gevaarlijk. Want als de KNVB doet wat ze zegt zou dat exit voor FC Den Bosch, en de schuldige partij bij Heerenveen A1 en Harkemase Boys betekenen. Een zware sanctie inderdaad maar kwaad moet bestreden wordt met keiharde maatregelen en vanaf vandaag zal de KNVB en politiek Den Haag eens ballen moeten tonen. Nu moeten ze tonen dat op 3 december de maat vol was en dat het afgelopen moest zijn met rellen en vechtpartijen op de vele voetbalvelden die ons land rijk is. Ik wacht, op deze in veel opzichten mooie dag, in spanning af wat er voor bericht uit de Zeister bossen komt maar mijn gevoel zegt, het blijft bij piepen en meer ook niet.