Het wordt zaterdag weer fijn langs de lijn

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Heel voorzichtig beginnen de voetbalvelden weer groen te worden en gloort er voor de liefhebbers van het amateurvoetbal hoop aan de horizon. Ik denk namelijk dat we, weliswaar op beperkte schaal dit weekend weer los gaan.

1276112 corner flag of soccer field

De meesten velden zullen de verwachte millimeters regen nog niet kunnen verwerken maar op de velden die zijn voorzien van een kunstgrastapijt zal er ongetwijfeld gespeeld worden. Een lekker gevoel voor de voetballiefhebber maar voor de meeste trainer breekt een spannende periode aan met de vraag, hoe zijn mijn jongens uit de winterstop gekomen.

Veel clubs kwamen met enige regelmaat in actie maar het merendeel van de trainers en selecties moest zich behelpen met spinning in een sportschool, trainen in een manege, rennen of half verlichtte fietspaden of knoeien op een hard bevroren ondergrond. Niet ideaal natuurlijk maar nood breekt wetten want niets doen zorgt vaak voor nervositeit binnen het trainersgilde.

Ik kan mij dat heel goed voorstellen, een gebrekkige voorbereiding op de tweede helft van het seizoen is waardeloos. Vorige week sprak ik FC LEO- doelman Roelof Bolt nog even en die vertelde dat alle twee de trainingen van de Leensters, en het oefenduel tegen HS’88 al afgelast waren doordat er op maandag 21 januari een aardig aantal centimeters naar beneden was gekomen.

Tussen 21 januari en 27 januari kwam ik regelmatig bij enkele complexen met een kunstgrasveld langs en ik moet zeggen, de velden lagen er maagdelijk wit bij. Verbaasd was ik daar over want ik dacht in al mijn nativiteit, dat maak je met een aantal mensen toch ,even'' sneeuwvrij.

Vrijdag was ik de gewestelijke marathon in Middelstum en trof daar Ronnie Medema. De oud-speler van het eerste elftal van Middelstum vertelde dat de Middelstumers in Uithuizen zouden spelen maar dat ook daar de sneeuw roet in het eten had gegooid.

Maar ook was daar het bericht dat men in Leek, bij VEV’67 om precies te zijn, het kunstgrasveld wel sneeuwvrij had gemaakt en daar volop gevoetbald kon worden. Want dat was het bericht wat ik las op de site van de eersteklasser en ik dacht, een gemiste kans voor veel verenigingen en misschien niet, slim’ van enkele trainers van een vereniging met een kunstgrastapijt om het veld niet sneeuwvrij te maken. Een gemiste kans wat een stukje teambuilding betreft en ook richting de clubkas mogen we spreken van dat een kans voor open doel gemist is. Want reken maar dat er toch nog aardig wat voetballiefhebbers op een vriendschappelijk duel afkomen in een periode dat hij of zij smacht naar dat wat het amateurvoetbal zo mooi maakt, het even bijpraten met de bekenden langs de lijn.

Wat in Leek kan moet ergens anders toch ook kunnen bedacht ik mij vanavond maar dat was dus niet het geval. De velden lagen er allemaal maagdelijk wit bij en ik moet zeggen, voor een voetballiefhebber is dat een aanblik waar je niet bepaald vrolijk van wordt.

Maar zoals gezegd, dit weekend gaan we weer, los’, of de KNVB moet besluiten dat we ook nog een weekje geduld moeten hebben om te kunnen spelen op de kunstgrasvelden die via de natuurlijke weg hun maagdelijkheid weer hebben verloren. Een prettige gedachte waar FC LEO- trainer Jan Jaap Zijlstra misschien anders over denkt maar de mededeling van Peter op de redactie van de OC klonk mij als muziek in de oren, Als VVSV’09-Rood Zwart niet door mocht gaan heb ik als eerste reservewedstrijd, Ezinge- Stedum en als tweede reserveduel Lycurgus-FC LEO.

Dat betekent voor mij in ieder geval, het wordt zaterdag 2 februari weer fijn langs de lijn!