Mijn mening: Een ,vreemde' zaterdag...

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Zaterdag 26 februari was een dag van grote tegenstellingen. Het weer veranderde opeens en ik werd heen en weer geslingerd tussen twee woorden, respect en respectloos. D e dag begon met respectloos want op internet kwam ik het volgende tegen. De gaswinning uit Groningse bodem kan verantwoord doorgaan, ook nu blijkt dat de aardbevingen in het gebied in de toekomst heviger kunnen worden.

johann

Ik wist niet wat ik las maar daar moet ik wel bij vertellen dat ik geen bodemdeskundige ben. Nu betwijfel ik of iedereen dat bij de NAM wel is en om van, onze’ minister Kamp maar te zwijgen. Dat er veel Groningers zijn die zich zorgen maken kan ik mij heel goed voorstellen want het gelul over een schadevergoeding is allemaal leuk en prachtig maar het idee dat je huis ondersteboven valt omdat de NAM zo nodig moet boren lijkt mij geen prettige idee. Het is ook respectloos in mijn beleving want een van de commentaren op facebook was, wat denk je van de emotionele schade. Inderdaad de emotionele schade is misschien nog wel belangrijker want je zult maar iets hebben opgebouwd door een jarenlange zelfwerkzaamheid. Kortom respectloos om de toekomstige aardbevingen op deze wijze te bagatelliseren.

Enkele uren later maakte ik echter een geweldige vorm van respect mee waar ik een dag later nog van kan genieten. Vijftig jaar geleden was Jan Uitham de man die de laatste Noorderrondrit met start en finish in Winsum op zijn naam bracht. Daar werd de 88 jarige Jan Uitham op zaterdag 26 januari voor gehuldigd en waar een groot aantal belangstellenden op af kwam. Een mooi moment voor de man die voor velen als voorbeeld kan dienen als het gaat om hoe je sport beleeft maar ook als persoon een geweldenaar is.

Ooit leerde hij mij bij Sjoerd van der Baan een manier van veters strikken die beter voor de doorbloeding van je voeten was en nog steeds pas ik die manier toe. Jan Uitham verdient veel respect en dat kreeg hij in Winsum in overvloed en hij genoot er zichtbaar van. Een plaquette werd onthuld waardoor de oud-schaatser voor eeuwig aan Winsum verbonden zal blijven en waren er al twee momenten op zaterdag 26 januari die er voor zorgden dat ik met respectloos en respect werd geconfronteerd, maar het kon nog, mooier’.

In de avonduren was ik voor de Ommelander Courant aanwezig bij het volleybalduel De Meeuwen- DIO Bedum. Een gewoon duel tussen koploper DIO Bedum en hekkensluiter de Meeuwen.

Een wedstrijd als alle andere wedstijden denk je dan maar toch gebeurde er op de tribunes iets waar ik een paar uur later nog niet over uit kon en eigenlijk, bloedlink’ over was.

Op de tribune kwam op een gegeven moment een bezoeker die zich, kostelijk’ vermaakte met de fel meelevende trainer/coach van DIO Bedum, Henk Koops. Steeds, hulp’ zoekende bij de thuissupporters van de Meeuwen bleef hij respectloos doorzeiken over het gedrag van Koops waar overigens niets vreemds aan was. Koops was alleen maar teleurgesteld in zijn team en liet dat qua lichaamstaal duidelijk blijken, maar voor alle duidelijkheid, hij schold zijn speelsters niet uit zoals sommige trainers weleens willen doen

Kortom voor een oud-trainer als ik ben volstrekt acceptabel gedrag van de DIO-trainer. Maar op de tribune ging mijn buurman maar door met misselijke opmerkingen over de DIO-trainer. Tot het moment daar was dat er door DIO geprotesteerd werd tegen de arbiter over een foutieve bal die in de ogen van de speelsters goed was, maar waar de scheidsrechter anders over dacht. Op dat moment schreeuwde mijn buurman tot mijn verbazing, toon eens respect!!.

Ik wist niet wat ik hoorde een volwassen vent die al ruim twintig minuten de trainer van de tegenpartij, en die niets fout deed, zat af te zeiken riep dat de dames van DIO respect moesten tonen.

Op dat moment besloot ik, buurman’ even wakker te schudden met de opmerking dat hij eens moest beginnen met meer respect te tonen voor de trainer van DIO Bedum. Een opmerking die niet in goede aarde viel want meneer was beledigd en gaf aan dat hij liever had dat ik ergens anders ging zitten. Op dat moment moet je selectief doof zijn en gewoon dat gaan doen waar je voor komt en een eerlijk en objectief verslag maken maar de toon was gezet want het was direct klaar met zijn respectloos commentaar richting Henk Koops.

Toen ik thuis kwam was dat het eerste wat ik Martine vertelde en ik zei er direct bij, dit gaat de toekomst worden. Mensen die emotie en ongeoorloofd gedrag niet meer kunnen scheiden. Dit gaat over enkele weken ook op de voetbalvelden gebeuren want ook daar lopen, tribuneklanten’ zoals in Zuidhorn rond die niet begrijpen dat een teleurgestelde coach iets totaal anders is dan een aantal personen, zoals in Almere, dat dusdanig van de wereld is en daarom een scheidsrechter doodschoppen.

Emotie hoort bij sport hoorde ik deze week meermalen en die mening deel ik. Want als men gaat denken dat iedere teleurgestelde trainer respectloos is dan draven we aardig door en waar de ,tribuneklant’ in Zuidhorn een sprekend voorbeeld van was.