Mijn mening: Ik vrees het ergste voor SC Veendam

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

SC Veendam is er vooralsnog niet in geslaagd een oplossing te vinden voor de financiële problemen. De club kampt met een liquiditeitstekort van 300.000 euro.

johann

Dat was de eerste alinea van een artikel wat ik vanmorgen las op www.voetbalprimeur.nl en ik zeg het eerlijk, ik denk dat SC Veendam wel eens de volgende club kan zijn die het betaalde voetbal vaarwel gaat zeggen. Het is de laatste jaren kommer en kwel bij de eerste divisie club en dat gaat ook niet meer veranderen.

Deze week las ik nog een artikel over het failliet gegane AGOVV waar er voor enkele spelers wel maar voor het merendeel van de spelers totaal geen belangstelling is om de doodeenvoudige reden dat de meeste clubs geen cent in de kas hebben zitten. De meeste kunnen een speler aantrekken omdat een goed bij kas zittende zakenman de club een warm hart toedraagt maar voor de rest kunnen ze het schudden.

Interim-directeur Piet Scholtens van SC Veendam gaf op voetbalprimeur aan, we hebben de tijd niet mee en daarom zijn we maar over gestapt op plan B. Wat plan B precies inhoudt stond er niet bij maar het zal er wel een zijn van dat de hele gemeenschap van Veendam en omstreken gemobiliseerd zal worden om voor de tweede keer Kolonicio te worden.

Vanavond, vrijdag 25 januari, is de tweede aflevering van Hans Top ontmoet Toppers uit de Sportwereld en ik denk dat het onderwerp SC Veendam ook wel even tersprake komt. Vorige week kwam de problemen van de Veendammers bij ,een rondje Koning” ook al even voorbij en een enkeling stelde voor, trek de stekker er maar uit want dit is trekken aan een dood paard.

Dat is ook mijn mening want als trouwe lezer van Voetbal International kan ik mij niet aan de indruk onttrekken dat veel van de begrotingen worden gemaakt op basis van, als dit gebeurt dan hebben we dat. NAC Breda is daar ook een prachtig voorbeeld van. De muizen liggen ook daar al jaren dood voor de kast maar technisch directeur Jeffrey van As roept wel in de VI dat er een spits bij moet komen. Dat roept hij in mijn beleving alleen maar om zijn eigen hachje te redden want Van As wil natuurlijk niet degraderen met NAC Breda want dan is een ding zeker, dan kan hij zijn kantoor opruimen.

Veendam in de problemen en er klinken zelfs geluiden, in de Oost-Groningen maken ze het seizoen niet meer af want er is meer aan de hand dan een liquiditeitstekort van 300.000 euro. Dat zijn dan de bekende geruchten maar ik kan mij er wel iets bij voorstellen want, en velen zullen dat niet met mij eens zijn, je kunt het op deze wijze toch bijna geen betaald voetbal meer noemen.

In het amateurvoetbal zijn er aardig wat clubs, en op wat voor niveau dan ook, die het beter hebben dan veel clubs in het betaalde voetbal. Twee weken geleden had ik een interview met de wethouder van de gemeente de Marne, Kor Berghuis en kregen we het ook over de voetbalvereniging Kloosterburen waar men als vierde klasser(!) al met de 2e (!) ring aan reclameborden bezig is. Een club op het Hogeland waar de sponsororen door een directe en persoonlijke benadering graag bij willen horen. Dat is maar een voorbeeld hoe het ook kan en er zijn meer clubs in het amateurvoetbal die hun zaakjes prima voor elkaar hebben.

Het probleem in het betaalde voetbal ligt hem echter in de schimmige wijze van zaken doen wat transfers betreft en de idiote bedragen die er aan een, dertien in een dozijn’ speler worden betaald. Daar hebben steeds minder sponsoren trek in om aan dat soort grappenmakerij mee te doen en hoe gek of het ook klinkt het merendeel van de beleidsbepalers heeft dat niet door. Als je de sociale media een beetje volgt dan netwerken beleidsbepalers zich drie slagen in de rondte maar het resultaat is vaak, loze beloften met als gevolg een lege portemonnee.

Een lege portemonnee is ook wat SC Veendam heeft hoewel Piet Scholtens aangeeft dat hij niet verwacht dat het betalen van salarissen in gevaar komt. Ik hoop dat hij dat op feiten baseert maar als ik de spelers en de rest van de werknemers was zou ik het ergste vrezen…..