Rondje cafe Koning: Voetbalverhalen en rake opmerkingen

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Een rondje in café Koning staat garant voor voetbalverhalen, stellingen en opmerkingen die overgoten zijn met voetbalhumor.

foto12

 Cafe Koning Bedum

Het illuster gezelschap Simon Apotheker, Appie Zwerver, Jack Suiveer, en de broers Menko en Erik Swieringa zaten al aan de stamtafel toen ik rond 17.00 bij café Koning binnenstapte. Het was al weer een groot aantal weken gelden dus werd het wel weer eens tijd voor een, Rondje Koning’.

Koud aangeschoven viel opeens de naam van een van de bekendste Duitse keepers ooit, Wolfgang Kleff. De doelman van de in de jaren zeventig zeer bekende Borussia Mönchengladbach stond bekend om zijn keepertruien met een brede verticale baan. Shirts zoals het model van Ajax zullen we maar zeggen maar dan in een andere kleur. De mannen waren bij het oefenduel tussen Glimmen en Lycurgus geweest en een van de keepers had dus een, Wolfgang Kleff-shirt’ aan. Via Kleff passeerden opeens namen van Norbert Nigbur, Wolfgang Kneib en Petar Radencovic de revue. Doelmannen die jarenlang in de Bundesliga uitkwamen en bij allen nog duidelijk op het netvlies zaten.

Via de ,bananenbal' van Manfred, Manny’ Kaltz ging het gesprek aan tafel al snel over meer actuele zaken zoals de keeperswissel Luciano/ Marco Bizot bij FC Groningen. Onbegrip over deze actie overheerste aan tafel en openlijk werd aan de kwaliteiten van Maaskant getwijfeld. Jack Suiveer was bijvoorbeeld van mening dat Erwin Koeman de ideale trainer voor Groningen zou zijn geweest. ‘Ik ben wel een fan van de aanpak van Erwin Koeman moet ik zeggen. Dat is een trainer die zelf als speler het nodige heeft meegemaakt en in mijn beleving heb je dan altijd een voorsprong. Nu werkt dat natuurlijk niet altijd want ik moet zeggen toen Ronald Koeman bij Feyenoord begon had ik mijn twijfels. “

De laatste opmerking van Jack Suiveer lokt een reactie uit van Menko Swieringa die aangeeft dat trainers als Ronald Koeman en ook Frank de Boer binnen een spelersgroep veel aanzien hebben. ‘De Boer is helemaal een toptrainer want tijdens de chaos die er de laatste jaren in Amsterdam heerste bleef hij kaarsrecht overeind. De twee landstitels van de Amsterdammers zijn dan ook voor een groot gedeelte het werk van Frank de Boer.”

Duidelijke woorden van de man die nu niet bepaald bekend staat als een Ajax-fan maar wel verwacht dat Ajax het duel op zondag 20 januari tegen Feyenoord gaat winnen. ‘Doordat er geen Feyenoord-supporters mee mogen naar Amsterdam is de sfeer anders. Dat is ook de reden denk dat Ajax zal gaan winnen en wat omgekeerd ook sneller in de Kuip het geval zal zijn.”

Opeens valt de opmerking dat bij een slechte herstart van Groningen trainer Robert Maaskant weleens eerder van het toneel zou kunnen verdwijnen. Een opmerking die komt van Erik Swieringa die er van overtuigd is dat als FC Groningen zondag van FC Utrecht en een week later van NEC verliest het weleens einde oefening voor Maaskant kan zijn. ‘Dat is mijn gevoel hoor en misschien heb ik het mis maar ik denk dat ook omdat FC Groningen ook nog wacht met het verlengen van het contract van Maaskant. In mijn beleving is dat toch een teken van, we weten nog niet welke richting we het komend seizoen op willen. Er passeren wat namen de revue maar om nu te zeggen dat de groep unaniem is wie als trainer geschikt zou zijn kan niet gezegd worden.”

Maar we stappen over op een ander onderwerp, het amateurvoetbal, en de anekdotes vliegen over tafel want Erik, Menko en Jack hebben alle drie een verleden bij de voetbalvereniging Stedum en Appie en Simon lopen ook al aardig wat jaren op de velden rond. Stedum is ook de club waar Sybolt Hovenga jarenlang actief is geweest en Erik mij vraagt of ik een paar uur de tijd heb zodat er een, paar’ anekdotes verteld kunnen worden waar de arbiter die op 8 januari de speld met de gouden fluit uitgereikt kreeg bij betrokken was. En uiteraard moet ik even vertellen hoe het toch kwam dat de neef van Menko en Erik, André Swieringa, de rode kaart kreeg tijdens het Boshaltoernooi. Even later zijn het aantal lachtsalvo’ s niet van de lucht en de mannen zijn helemaal los als er momenten uit de loopbanen van het trio tersprake komen. Namen van scheidsrechter Kraai, tegenstander Derk Bakker en anderen coryfeeën passeren de revue en waarbij het opvallend is dat Jack, Menko en Erik tot in detail weten wat er in bepaalde cruciale duels gebeurd is.

Opeens wordt de TV harder gezet want op Eredivisie Live wordt aandacht besteed aan de actie van PSV’ er Erik Pieters en waar iedereen aan tafel geen goed woord voor over heeft. Mijn opmerking, zolang Pieters uitgeschakeld is zou hij van mij als werkgever geen cent op zijn bankrekening bijgeschreven krijgen wordt door Jack direct ondersteund terwijl de overige mannen aan tafel al ondertussen alweer, druk’ zijn met opmerkingen richting elkaar, en waarbij Simon Apotheker regelmatig in het middelpunt van de belangstelling staat. De oud-arbiter laat zijn voetbalvrienden rustig begaan want duidelijk is dat dit bij de spreekwoordelijke voetbalhumor hoort. Humor met een serieuze ondertoon want aan de stamtafel bij café wordt niet alleen, slap geouwehoerd’ maar worden er ook onderwerpen aangesneden waarvan ik denk, daar hebben ze een punt. Het woord trainingskampen valt opeens want ook iedereen aan tafel heeft natuurlijk meegekregen dat er vliegtuigen vol met teams naar warmere oorden zijn vertrokken om zich voor te bereiden op de tweede helft van het seizoen.

Er ontstaat een discussie over de zin en onzin van het trainingskamp-gebeuren en Jack komt met een duidelijke stelling. ‘Het is een heel simpel verhaal, als 18 eredivisieclubs naar het buitenland gaan in de winterstop dan zal degene die zijn eerste duel na de winterstop wint zeggen van, we hebben goed overwintert. De verliezer heeft slecht overwinterd en als men gelijkspeelt klinkt, het had beter gekund. Kortom, de waan van de dag regeert en dat is bij amateurclubs ook zo. Er zijn, als ik de verhalen van jou en de jongens mag geloven, hier in het Noorden clubs acht dagen op trainingskamp geweest met incomplete selecties. Dan kan ik niet anders zeggen dan, dat schiet zijn doel totaal voorbij want dat heeft niets met teambuilding te maken.

Het volgend onderwerp dient zich echter alweer aan en ligt in het verlengde van de trainingskampen die er voor een groot aantal clubs in de Jupiler League niet waren weggelegd om de doodeenvoudige reden dat daar de muizen dood voor de kast liggen. Wat dat het beeld van een aantal clubs in de eerste divisie, een allesbehalve rooskleurig beeld. Het faillissement van AGOVV komt daarbij tersprake en ook de verre van rooskleurige situatie van SC Veendam en Emmen wordt genoemd. Een belachelijke situatie, is een van de opmerkingen aan de stamtafel dat Veendam ondertussen al weer in zwaar weer verkeerd. Enkele weken geleden noemde ik het op Puurvoetbalonline, Monopoly spelen met het geld van een ander, en ik herhaal dat nog een keer en de voetbalkenners zijn het met mij eens. Het is inderdaad waanzin als je leest en hoort hoe beleidsbepalers in het betaalde voetbal met gemeenschapsgelden omgaan.

Uit eerdere edities van een, rondje Koning’ was mij bekend dat de onderwerpen zich in razende vaart aandienen want opeens gaat het over het schaduwprogramma van amateurclubs, het stokpaardje van Menko. Ik deel Menko zijn mening, want zo werkte ik vroeger zelf ook, voor iedere zaterdag moet er een activiteit gepland staan. Geen gedoe van, we kijken wat we kunnen doen, maar zorgen dat je vroegtijdig je winterprogramma klaar had. Menko ziet die beleving niet binnen alle geledingen van CVVB en SJO Bedum terug, en wat hij ook in zijn antwoord op de eerste Puurvoetbalonline-stelling van 2013 aangaf. ‘Mijn mening is dat je niets aan het toeval moet overlaten. Je kunt, als je een tegenstander met een kunstgrasveld kunt vinden, gewoon voetballen want als ouders zeggen dat het nu te koud is om te voetballen dan zeg ik, dan moet je kinderen ook niet naar een ijsbaan sturen.”

Duidelijke taal van de Bedumer die weet dat hij met zijn opmerking tegen het zere been van mensen binnen SJO Bedum aantrapt maar waar ik heel eerlijk in ben, ik deel zijn mening absoluut. Duidelijkheid naar de groep toe, wat ook mijn werkwijze was als jeugdtrainer, en zorgen voor een schaduwprogramma waarin de leiding bepaalde wanneer er een vrije zaterdag ingeroosterd werd. Sommige zullen het misschien autoritair vinden maar wat ik van Menko begrijp, en zo heb ik het ook ervaren, de prestaties verbeterden er duidelijk wel door.

Zo gaat de klok richting zeven uur en wordt het de hoogste tijd om weer richting Ezinge te vertrekken. Maar opeens valt de opmerking van, in Nederland kunnen we niet verdedigen en na deze opmerking is Jack los. De spijkerharde verdediger van weleer, verbaasd zich er over dat er overal maar spitsentrainers worden aangetrokken en dat verdedigers er maar wat bijhangen.

,,Overal hoor je niet anders en het vreemde is dat er vervolgens niets mee gebeurt. Dat gebeurt al bij het selecteren van jeugdige voetballers richting een jeugdselectie. Richting een selectie moet je op positie selecteren en niet bijvoorbeeld acht middenvelders en waarvan je dan een aantal, ombouwt’ tot verdediger. We moeten de positie van verdediger opwaarderen in Nederland en dat begint al bij de jeugd. Ik zeg weleens, een voetbalschool die zich puur zou richten op het verdedigen, zou een gat in de markt zijn.”

Appie Zwerver is het helemaal met Jack eens en stelt het heel simpel, de opa’s en oma’s en vaders en moeders moeten die eurootjes eens een beetje minder gemakkelijk uitgeven als zoon of kleinzoon scoort. Daar kweek je alleen maar mee dat ze niet in de verdediging willen spelen.”

Maar de tijd dringt want Menko vertrekt richting Winsum waar zijn oudste dochter in de Wintercup speelt en ook ik heb nog wel wat werk liggen wat nog moet gebeuren. Maar het waren weer twee kostelijke uren tijdens een rondje Koning wat zeker niet de laatste zal zijn want ook Gerrit heeft zijn medewerking aan een interview toegezegt!