De eerste stelling voor Puurvoetbalonline-panel in 2013

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Een zeer actuele stelling deze keer want steeds meer amateurverenigingen vliegen naar warmere oorden om zich voor te bereiden op de tweede helft van het seizoen. Daarom werd de eerste stelling in 2013: Direct na de jaarwisseling zijn er vliegtuigen vol met amateurploegen richting warmere oorden gevlogen om zich daar voor te bereiden op de tweede helft van het seizoen. Waanzin of een teken dat men er serieus mee bezig is als club of selectie.

                            logo

 

Menko Swieringa(liefhebber amateurvoetbal): Het lijkt mij zwaar overdreven om naar het buitenland af te reizen voor een zogenaamd trainingskamp. Teambuilding zal wel weer het toverwoord zijn en het trainen is natuurlijk niet het belangrijkste want het gaat om de andere "activiteiten". Waarom niet gewoon wedstrijden regelen in de buurt met ook een wedstrijd op een trainingsavond, zo kan men zich ideaal op de tweede helft van het seizoen voorbereiden. Bij teams die over kunstgras beschikken heb je zo een aantal wedstrijden geregeld. Bij CVVB, dat ook in het buitenland verbleef, valt het toch al op dat er op zaterdagen als men vrij is vaak geen oefenwedstrijd geregeld is, zo nu en dan wordt er dan getraind maar voetballen is toch zinvoller.

Hans Top(voetballiefhebber): Het is natuurlijk geen waanzin en ik weet ook niet of men er serieus mee bezig is, goed voor de teambuilding. Clubs en spelers sparen er vaak een heel jaar voor en als ze een beetje een toegeeflijke sponsor hebben, die ook nog wel eens een duit in het zakje doet, moet dit mogelijk zijn. Als je betaalde voetbalclubs hebt, die heel veel schulden hebben en dit dan ook nog gaan doen, daar heb ik wel moeite mee. Maar amateurclubs die betalen het echt allemaal zelf, elk dubbeltje. Alleen dat is al mooi. Ik heb Henk Smittenberg, manusje van alles bij PKC, er wel over gehoord. Ze praten er 12 maanden lang over. Allemaal prachtig. Puurvoetbalonline volgde CVVB op de voet, zelfs tot het in- en uitstappen op het vliegveld.

Willem Pettinga( hoofdtrainer Kloosterburen): Het is toch geweldig als de mogelijkheid zich voordoet om een paar dagen door te brengen in zuidelijke sferen samen met je team. Ik betwijfel het of het een garantie is op betere prestaties na de winterstop, maar het is toch wel lekker om te trainen en een wedstrijdje te spelen in een totaal andere omgeving met toch iets aangenamere temperaturen dan in Nederland. Vaak hoor je dat het zo goed is voor het, proces, Teambuilding! Ik ben van mening dat je daarvoor niet hoeft af te reizen naar zonnige oorden, daar ben je het hele jaar mee bezig en verbeter je niet om dat je samen een paar dagen doorbrengt in het buitenland! Teambuilding is iets wat bedacht is door managers, als het goed gaat hoor je er bijna niemand over, de prestaties bepalen de cohesie in een team en niet andersom! (hier denken heel veel trainers anders over) Zin of Waanzin....ik hou me aanbevolen om samen met de v.v. Kloosterburen af te reizen naar het zonnige zuiden, samen lekker trainen, een wedstrijdje spelen, een biertje drinken en een beetje cultuur snuiven, wat wil je nog meer!

Anna de Munck(aanvoerder VIBOA-dames): Waarom zou je, als je je als amateurclub kunt permitteren om naar een warm oord te gaan voor een trainingskamp, dit niet doen? Ik denk niet dat het noodzakelijk is maar het is zeker goed voor het groepsproces. In het kader van teambuilding is het denk ik erg waardevol. Maar dat zou het ook zijn wanneer je binnen Nederland op trainingskamp gaat. Wanneer de middelen er zijn zeg ik dus; gewoon doen. Wanneer dit ten koste gaat van bijvoorbeeld voorzieningen/ activiteiten voor overige teams dan zou ik dit een ander verhaal vinden.

Albert ten Caat(damestrainer SJO Bedum: Op zich is het een prima idee om met je selectie een weekje de warme zon op te zoeken. Even een weekje bij elkaar om voornamelijk te trainen en andere leuke dingen te doen kunnen alleen maar goed zijn voor de sfeer binnen een selectie. Helaas komt daar na een weekje dan weer een einde aan en duurt het vaak nog een tijdje tot de competitie weer begint. In deze periode (vorst en nattigheid) is het voor sommige ploegen weer zoeken naar fatsoenlijke trainingsfaciliteiten omdat deze bij hun eigen club veelal ontbreken. Hierdoor ontstaat natuurlijk de kans dat het effect van een dergelijk trainingskamp aan het begin van de 2e  helft van de competitie grotendeels weg is. Dit is het verschil met de betaalde voetbalclubs, deze worden weer ingevlogen en kunnen vanaf volgende week alweer volop aan de bak. Het is dus geen waanzin, maar kan me ook niet voorstellen dat men door een trainingskamp in januari in maart opeens heel erg goed gaat.

Jos Klip(Speler Noordpool): Ik zou zeggen, ietwat overdreven. Met uitzondering van de Topklasse en misschien Hoofdklasse. Is ook niet het geval dat amateurploegen allerlei versterkingen moeten inpassen in een elftal. Voorbereiden kan ook in Nederland wat mij betreft. Zaaltoernooien, kunstgrasvelden, een teamuitje of (gezamenlijk) een andere sport beoefenen lijkt mij ook een prima vorm van voorbereiden op de tweede seizoenshelft. Ik snap het nut er wel van, in het geval van een profclub, en daar wordt het ook van afgekeken. Als het past in de lijn die de club gaat volgen richting een meer professionele omgeving hoort dit er ook bij maar lijkt mij niet het belangrijkste. Maar goed, als het mij als speler werd aangeboden zou ik het ook weer niet afslaan natuurlijk. Heeft ook wel iets weg van een vakantie.

Marcel Bellinga(secretaris COVS Groningen en omstreken): De trainingskampen zijn vaak een leuk extraatje voor spelers en begeleiding en kunnen bovendien bijdragen aan teambuilding en clubgevoel. Is dus wat mij betreft zeker geen waanzin, hoewel je er naast een serieuze voorbereiding toch ook vooral een gezellig uitstapje van moet maken. Het buitenland is leuk, maar je kunt het ook dichterbij doen. Wij gaan met de Scheidsrechtersvereniging jaarlijks in januari drie dagen naar Ameland en hebben denk ik minstens zoveel plezier. Naast de gezelligheid trainen we daar vier keer, is er aandacht voor technische aspecten van het scheidsrechteren en houden we ons bezig met spelregels. Dit jaar hebben we ons vijftiende weekeinde gehouden met ruim vijftig scheidsrechters, een groot succes.

Gerwin Schaaphok(vrijwilliger en speler Futsal Winsum): Al met al is het lastig te beoordelen omdat nu alle ploegen over één kam worden geschoren. Laat ik zeggen dat het in de meeste gevallen waanzin is aangezien er denk ik vaak met het geld van de vereniging/leden wordt gesmeten. Zelfs wanneer er een sponsor is gevonden die veel wil betalen is het denk ik vaak onethisch om geld uit te geven aan dure vliegreizen terwijl het in veel gevallen niet meer in verhouding staat tot wat er voor andere teams binnen de vereniging wordt geregeld. Buiten dit is het de vraag of het niet vreemd is dat er met spelers, begeleiding en bestuur(?!?!) een snoepreisje wordt geregeld terwijl veel mensen het zich tegenwoordig niet kunnen veroorloven om weg te gaan, laat staan naar het buitenland te vliegen. Daarnaast is het de vraag of het nuttig is aangezien de omstandigheden in Nederland compleet anders zijn en het dus alleen goed is voor het groepsgevoel. Dit valt d.m.v. een trainingskamp in bijvoorbeeld ook Beilen ook te regelen.