Scheidsrechter Sybolt Hovenga ontvangt speld met gouden fluit

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Dinsdagavond kwamen in Bedum een groot aantal scheidsrechters uit de provincie Groningen bij elkaar voor het jaarlijkse Regionaal Scheidrechters Overleg. De avond, georganiseerd door de twee Regionale scheidsrechtercoaches, Roelf Folkersma en Geert Heun, stond onder andere in het teken van de overhandiging van de speld met de gouden fluit met bijbehorende oorkonde aan scheidsrechter Sybolt Hovenga uit Stedum.

1358256895Nspeld en oorkonde siebrand hoving bedum

        Scheidsrechter Sybolt Hovenga met oorkonde en dhr. Anne Laverman

 

Bron Ommelander Courant                                                   foto: Herman Spier  Bedum

Naast de overhandiging van de gouden fluit aan Sybolt Hovenga stonden er echter ook andere activiteiten op het programma verteld Roelf Folkersma. ,,We kregen vanuit onze groep scheidsrechters steeds meer vragen over het invullen van strafrapporten. Tegenwoordig gebeurt, en zeker richting de top van het amateurvoetbal, het steeds vaker dat bij een mondelinge behandeling het door de scheidsrechter ingevuld rapport zelfs door advocaten bestudeert wordt. Dit om te proberen of er door bijvoorbeeld een foutieve invulling van het rapport een zaak geseponeerd kan worden. Wij kunnen ons dat misschien niet voorstellen maar toch komen dit soort geluiden steeds vaker bij ons binnen.”

In samenwerking met de KNVB hadden Folkersma en Heun daarom besloten om het gedeelte voor de pauze te besteden aan deze materie. Vragen vanuit de zaal werden door onder andere Jan Hooge, docent scheidsrechtercursussen bij de KNVB, en scheidsrechterscommissielid Anne Laverman beantwoord en uit de actieve vraagstelling van de 56 aanwezige scheidsrechters bleek dat er veel onduidelijkheid was over het invullen van de rapporten. Alle aanwezige arbiters waren echter unaniem van mening dat na de uitleg over, hoe te handelen bij de rapportage richting de afdeling tuchtzaken van de KNVB, de antwoorden van de heren Laverman en Hooge voor meer duidelijkheid zorgden.

Na het eerste gedeelte van de avond nam vervolgens dhr. Anne Laverman weer het woord voor iets geheel anders. Want tijdens deze jaarlijkse georganiseerde Regionaal Scheidrechters Overleg werd tevens scheidsrechter Sybolt Hovenga uit Stedum gehuldigd. Hovenga is vanaf 2000 als KNVB-scheidsrechter actief maar, zo gaf dhr. Laverman aan, bij ons staat u als 67 jarige scheidsrechter bekend als een iemand die zowel op zaterdag als zondag actief is in het veldvoetbal.”

 Daarnaast fungeert de Stedumer al vanaf 1995 als KNVB-scheidsrechter bij zaalvoetbalduels en begon hij 1981 als clubscheidsrechter bij de voetbalvereniging Stedum. Dit alles was voor de KNVB voldoende aanleiding om dhr. Hovenga de gouden fluit op te spelden. Hovenga was duidelijk onder de indruk van het feit dat hem deze onderscheiding ten deel viel want zo vertelde hij, ik fluit duidelijk korter voor de KNVB dan sommige collega’s hier in de zaal. Dus wat dat betreft kan ik eigenlijk nog niet in aanmerking komen voor deze onderscheiding. Maar gezien het feit dat ik meerdere dagen in de week actief ben voor de KNVB is mij, althans dat denk ik, deze eer ten deel gevallen en ik moet zeggen, ik ben er ook best trots op en hoop dat ik nog een aantal jaren op de velden en in de sporthallen actief mag zijn.”

 Na een instemmend applaus van de overige aanwezigen in de kantine van Bedum en CVVB was de pauze aangebroken en kon er informeel nog even nagepraat worden over het eerste deel van de avond. Na de pauze ging het in Bedum vervolgens over de lichaamstaal van de arbiters in de wedstrijden, en de presentatie in de bestuurskamers van de voetbalverenigingen. Jan Hooge praatte dit onderdeel aan elkaar en het moet gezegd, de docent betrok ook nu weer de hele zaal bij dit onderdeel. Aan de hand van beelden van toppers van vroeger, zoals Pierluigi Collina, Anders Frisk, Howard Webb, Roelof Luinge en Dick Jol werd er door de aanwezigen gediscussieerd over wat nu precies de juiste houding voor een scheidsrechter is. Dit leverde naast duidelijke antwoorden ook hilarische taferelen op vooral toen de in Uithuizen woonachtige Hans Langeland opmerkte dat hij al 41 jaar actief is als scheidsrechter en in zich in al die jaren nooit anders had gedragen dan hij tegenwoordig doet. ,,Je moet gewoon jezelf blijven, gaf de oudgediende de vele jonge scheidsrechters die aanwezig waren als advies mee. ,,Je moet vooral niet meegaan in alles wat om je heen gebeurt en gezegd wordt. Als je dat namelijk wel doet dan blijf je namelijk niet lang actief als scheidsrechter.” Een mening die door velen gedeeld werd en waarbij verder opgemerkt werd dat je ook als scheidsrechter moet uitstralen dat je plezier aan je hobby beleefd.

Nadat de avond werd afgesloten met een aantal beelden uit wedstrijden uit een grijs verleden, en die duidelijk op de lachspieren van iedereen werkten, werd de avond rond 22.00 afgesloten en keken Geert Heun en Roelf Folkersma tevreden terug op een leerzame en uitstekend bezochte avond. ,,Sinds vorig jaar zijn we als regiocoaches begonnen om met deze bijeenkomsten meer richting de verenigingen in de provincie te gaan. Toen waren we te gast bij Omlandia in Ten Boer en nu dus in Bedum. Dat is ons, gezien de opkomst, erg goed bevallen en als ik zie hoe enthousiast iedereen is dan zou dat eigenlijk vaker moeten gebeuren. Dat blijft echter nog toekomstmuziek maar om als scheidsrechters regelmatig bij elkaar te zitten geeft, en dat zagen we vanavond heel duidelijk, stof tot nadenken voor zowel ons als coaches maar ook voor de KNVB en de scheidsrechters zelf. Dat is alleen maar goed want we kunnen van elkaar leren zeg ik altijd, maar dan moet je er wel voor open staan, geeft Roelf Folkersma tot slot aan.