Mijn mening: De KNVB moet in januari geen inhaalduels vaststellen..

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Dit weekend stonden er een groot aantal inhaalduels op het programma en ook waren de wedstrijden in de derde ronde van het bekertoernooi door de KNVB ingepland.

johann

De inhaalduels hadden in de meeste gevallen al twee keer eerder op het programma gestaan maar waren toen door overvloedige regenval afgelast. Terwijl de laatste nieuwjaarsvisites dit weekend werden georganiseerd besloot de KNVB in het weekend van 12 en 13 januari dus een inhaalprogramma c.q. bekerronde te plannen. Velen vroegen zich af wat hier nu precies de zin van was en ik ben weer eerlijk, ik was daar een van. Vooropgesteld, als voetballiefhebber vind ik het natuurlijk prachtig als er ergens een bal rolt maar ik ben ook jeugdtrainer geweest. Dan was het een week voordat de feestdagen aanbraken even afgelopen met trainen en het spelen van competitieduels en was het even een paar weken van rust. Even tijd voor de kalkoen, oliebollen en de bekende alcoholische versnaperingen kortom, even de accu weer opladen. Dat was ook nu niet anders en daarom is het wel heel bijzonder dat er op 12 en 13 januari moet worden ingehaald.

Gisteren, 12 januari, was ik bij het bekerduel SSV’04-Noordpool. Het was prima uit te houden langs het kunstgrasveld in Uithuizen. Toch dacht ik ook even aan een dag later wanneer er een groot aantal inhaalwedstrijden, en waaronder het duel  Eenrum-Warffum, op het programma stonden. In Uithuizen waren enkele Warffum-spelers aanwezig en de voetballers lieten weten, we zijn er wel klaar voor. Aan de andere kant was daar ook de terechte opmerking, dit is eigenlijk een zinloze actie van de bond want eigenlijk kan er morgen niet gespeeld worden.. Door de toename van kunstgrasvelden behoren algehele afgelastingen bijna tot het verleden wordt er vaak gezegd en daar zit zeker een kern van waarheid in.

Clubs zonder een kunstgrasveld worden meer en meer een speelbal van de competitieleiders want steeds vaker hoor je, waarom niet wat langer doorspelen in plaats van dat, geknoei’ in januari en februari. Want op iedere door de bond vastgestelde inhaaldag worden de, probleemwedstrijden’ weer vastgesteld en vaak worden ze weer afgelast.

Dat was dit weekend niet anders en we nemen even Eenrum-Warffum als voorbeeld. Beide teams wilden graag spelen maar al snel bleek dat  er zeer waarschijnlijk niet in zou zitten omdat, Koning Winter’ van plan was om de schaatskoorts in ons land een beetje op te voeren. Er volgde op vrijdag  geen algehele afgelasting vanuit Heerenveen en dus was het aan de consul om te kijken of er gespeeld kon worden. Zaterdagavond kwam ik rond 21.00 terug van het basketbal in Uithuizen en toen vroor het redelijk. Op dat moment wist ik, dat gaat hem niet worden in Eenrum. En inderdaad zondagmorgen rond half 11 kwam het bericht, het duel Eenrum- Warffum is afgelast. Oneffenheden die nog bevroren waren, twee doelgebieden zo hard als beton deden consul Geert Schut terecht besluiten, dit gaan we niet doen. Ik was graag naar Eenrum vertrokken maar ergens wist ik ook, dit is beter zo. Maar wat zou het mooi zijn als de bond nu ook een keer zou zeggen, we kappen met die onzin in de maand januari, en misschien ook wel in februari en gaan in de lentemaand maart weer vrolijk verder. Want ook niet onbelangrijk, overal in Nederland worden op dit moment groot opgezette zaalvoetbaltoernooien georganiseerd. Toernooien die veel bezoekers trekken en in populariteit toenemen. Dus wat dat betreft zou de KNVB er goed aan doen om in ieder geval van de maand januari, af te blijven’. Dat geeft iedereen namelijk een stuk meer duidelijkheid zoals de trainers die dan de gelegenheid krijgen om een dusdanig programma op te stellen waarvan hij denkt dat hij met zijn team in de tweede helft van seizoen het beste voor de dag zal komen