Mijn mening over:Stoelpoten, kwakzalvers en gastenboeken

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Het woord respect werd veelvuldig gebruikt tijdens de nieuwjaarstoespraken. Bij de diverse voetbalverenigingen was dat niet anders en op www.tweenul.nl besteedde ook Roel Muskee er in zijn column aandacht aan.

johann

Ik ben het helemaal met de inhoud van Roel zijn column eens want hij noemt precies dat waar het al jaren fout gaat, en dat is voor een groot gedeelte bij de opvoeding thuis. Er zal echter weinig veranderen in Nederland als we kijken naar de straffen die naar aanleiding van de rellen rond de jaarwisseling door de rechters zijn uitgedeeld. De KNVB en minister Opstelten gaven aan dat ze de scheidsrechters en grensrechters precies eender willen kwalificeren als de hulpverlenende diensten in Nederland. En dat betekende dat spelers of supporters een geweldsdelict pleegden fors gestraft zouden worden. Forse straffen waar uiteraard niets van terecht zal komen als je leest dat de door het openbaar ministerie geëiste gevangenisstraffen niet door de rechters werden overgenomen maar werden omgezet in een taakstraf.

Respect is helaas ook ver te zoeken op de diverse voetbalsites waar je een sfeertje tegenkomt waar in sommige gevallen de agressie van afdruipt. Personen die onder pseudoniemen elkaar figuurlijk de kop er af hakken zijn daar schering en inslag. Dat zorgt in mijn beleving altijd voor een beladen sfeer richting  bijvoorbeeld een finaleavond van een toernooi of het eerstvolgende duel tussen twee teams.

Zo kan Pelikaan S bij velen geen goed meer doen op het Leekstervoetbalgala en is AZ in de ogen van een paar Feyenoord-supporters opeens de club die de Pelle-transfer blokkeert omdat ze nog een miljoen moeten ontvangen van Parma. De meest vreemde uitspraken kom je dan tegen en wat ook geldt voor de commentaren onder het nieuwsbericht op twee nul dat de voorzitter van VIBOA, Rik Carmio, aan het einde van het seizoen de voorzittershamer neerlegt.

Daar was vooral, kwakzalver’ verbaasd over maar nu moet ik eerlijk zeggen dat deze anonieme schrijver wel over heel veel zaken verbaasd is. Maar kwakzalver, het zal zijn echte naam niet zijn, nagelt in zijn commentaar wel even twee vrijwilligers van VIBOA aan de schandpaal door te stellen dat er aan de poten van de voorzitter gezaagd werd. Hier past maar een woord en dat is: Respectloos, want als je een grote jongen bent stap je samen met de voorzitter van VIBOA naar de desbetreffende persoon en vertel je wat jij denkt te weten.

Dat zal niet gebeuren want zo werkt een anonieme schrijver namelijk niet want die verschuilt zich liever achter kwakzalver, soepkip, of meer van deze vreemde namen. Roel zijn constatering, de opvoeding begint thuis, klopt helemaal maar ik wil daar graag een aan toevoegen. Laten we ook de negatieve berichten in gastenboeken en anonieme commentaren op voetbalsites niet meer tolereren. Laten we afspreken, en wat via de sociale media gewoon kan, dat we onder onze eigen naam schrijven als we het ergens niet mee eens zijn. En de gastenboeken, zou als ik de organisatie van bijvoorbeeld het Leekstervoetbalgala was, per direct van mijn site verwijderen. Een al voor de 27e keer uitstekend georganiseerd Leekstervoetbalgala verdiend het namelijk niet dat er zo respectloos door anonieme schrijvers over een prachtig toernooi gesproken wordt!