Mijn mening: Het is toch een club zonder ballen...

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

 Via de bron Nu sport kreeg ik het bericht mee dat een relatief klein aantal amateurvoetbalverenigingen verantwoordelijk is voor het merendeel van de ongeregeldheden die op voetbalvelden plaatsvinden. Die clubs worden echter niet strenger bestraft, zo meld Nu Sport het feit dat RTL Nieuws 375 clubs uit de grootste gemeenten in ons land onderzocht.

johann

Deze clubs waren betrokken bij 776 ongeregeldheden die de afgelopen tweeënhalf seizoenen plaatsvonden zoals, bedreigingen, vechtpartijen, spugen en schelden, en waarover de tuchtcommissie van de KNVB een veroordeling heeft uitgesproken. Slechts 72 verenigingen waren verantwoordelijk voor 441 van de 776 voorvallen. De tuchtcommissie legde in negentig procent van de wanordelijkheden een geldboete op of bracht punten in mindering. De geschiedenis van de vereniging werd in het oordeel niet meegenomen. Clubs die vaker in de fout gingen, werden ook niet strenger bestraft. De KNVB laat in een reactie weten dat het oordeel anders oneerlijk en onzuiver zou zijn.

Mijn vraag is, na het lezen van bovenstaande, wie helpt mij om dit te leren begrijpen. Clubs die verantwoordelijk zijn voor een groot gedeelte van de excessen die zich de laatste jaren op de velden hebben afgespeeld worden niet extra gestraft. Dat was toch iets anders dan dat er door minister Schippers en minister Opstelten, Michael van Praag en meer van dat type hotemetoot geroepen werd na, Almere’.

Er moest duidelijk opgetreden worden tegen de excessen die er ieder weekend weer op de velden of sporthallen gebeurd want let op, Almere is niet het eindstation wat het lichamelijk geweld op de velden en sporthallen betreft. Dat is een utopie om dat te veronderstellen en met bovenstaand bericht geeft de KNVB aan dat ze er weinig of geen lering uit hebben getrokken. Dat is een trieste constatering helaas maar velen die binnen de voetbalwereld actief zijn verbaasd het niet. Stoere taal uitslaan is geen kunst maar dat omzetten in daden is dat schijnbaar wel. Als je steeds tegen een kind zegt, als je nu weer stiekem een snoepje pakt krijg je een tik over je vingers, en vervolgens laat je het kind zijn gang gaan zal er niets veranderen.

Dat is er in mijn beleving nu aan de hand want volgende week gaan we, met weliswaar een beperkt inhaalprogramma, weer los in het amateurvoetbal. Ik hoop echt dat het nooit meer ergens fout zal gaan maar daarmee leef ik denk ik in een droomwereld, want natuurlijk gaat het op een gegeven moment fout. Gisteravond was ik op het Leekstervoetbalgala en daar ging het namelijk al fout. Tijdens een vriendschappelijk toernooi gebeurde er van alles wat niet op een veld thuishoort. Dat riepen we allemaal ook na Almere, dat hoort niet op een voetbalveld thuis maar helaas, het gaat de komende maanden vast en zeker weer ergens een keer fout. Daarbij mogen we wel hopen dat het bij één dode blijft wat overigens duidelijk al een te veel is. De KNVB, en alles wat in Den Haag actief is richting de sport,  zaten direct bij elkaar en spraken de legendarische woorden, dat nooit meer. Woorden waar het, zoals het er nu naar uitziet, bij zal blijven. Velen hadden dit verwacht en ik ben eerlijk, ik ben daar een van. Eerder heb ik een keer gezegd, de KNVB is een club zonder ballen en daar kwam via de sociale media en mailverkeer het nodige commentaar op. Dat mag en heb daar ook geen moeite mee maar velen denken dat met mij. Als het er om gaat spannen, trekt de KNVB zich terug van het front en laat het inderdaad zien, het is een club zonder ballen….