Mijn mening: Monopoly maar dan in het ,eggie"

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

De feestdagen zijn weer voorbij en Nederland komt langzamerhand weer terug in het normale ritme. Dat geldt nog niet voor voetballend Nederland want voor amateurs start de tweede helft van de competitie in het weekend van 19 en 20 januari, wat ook geldt voor hun betaalde collega’s.

johann

Voor de amateurs zal dan het programma van het weekend van 8 en 9 december 2012 op het programma staan. In dat weekend werden alle wedstrijden in het amateurvoetbal namelijk afgelast na het overlijden van grensrechter Richard Nieuwenhuizen. Maar ook de amateurclubs pakken de draad weer op qua training en het spelen van oefenduels. Dit alles onder de mom van, we willen goed aan de tweede helft van het seizoen beginnen.

Op www.tweenul.nl is verder prima te lezen waar de onderhandelingen nog gaande zijn richting het aantrekken van een nieuwe trainer en vaak wordt op de traditionele nieuwjaarsvisites bekend gemaakt wie de nieuwe trainer wordt voor wat betreft het volgend seizoen. Een mooi moment is dat altijd als de voorzitter even om stilte vraagt in een meestal goed gevulde kantine. De speculaties die er waren onder de leden tellen dan niet meer want als de voorzitter het woord neemt is de aanstelling meestal een feit.

Trainingskampen beleggen in de winterstop is ook een fenomeen aan het worden binnen het amateurvoetbal. Dat zijn in sommige gevallen tripjes naar de bekende vakantieparken in Nederland maar sommige clubs zoeken met hun 1e selectie zonnige oorden op. Dat geldt ook voor de meeste BVO’s maar bij veel clubs zit er echter geen euro meer in kas om zoiets te bekostigen. Vreemd denk ik dan maar ach denk ik dan, het zal allemaal wel. Want geen cent in de kas betekent bij de BVO’s doorgaans niet dat er ook de komende weken niet gekeken wordt wat fris bloed in de selectie te pompen. Geld of niet, de meest, creatieve’ oplossingen worden weer uit de kast gehaald om de geweldige spits uit een van de verre, Tjoeka Tjoeka’ land (zoals Menko Swieringa het zo mooi zei) op te halen en die vervolgens aan alle kanten mislukt. Dat gaan we, nadat de restanten van de diverse nieuwjaarsvisites zijn opgeruimd allemaal weer beleven waarbij de papieren versie van Voetbal International aan de Peperweg weer voor de nodige hilariteit zal zorgen. Gisteren, op de dag dat heel showbizz Nederland in de war was door de scheiding van Rafael en Sylvie, kwam de eerste editie 2013 weer binnen en inderdaad de eerste symptomen van de naderende tranfergolf tekenden zich al af. Er was ruimte, een creatieve oplossing zoeken, we moeten eerst spelers verkopen voordat we iets kunnen doen, waren de kreten die voorbij kwamen. Mooie weken worden het voor ons als voetballiefhebbers maar wat bijvoorbeeld niet zal gelden voor de oud-trainer van NAC, John Karelse. De oud-doelman moest het als trainer met een afgeroomde selectie doen en kreeg van technisch directeur Jeffrey van As steeds te horen dat er geen poen in Breda was voor het versterken van de selectie. Nu het water de club uit Breda aan de lippen staat heeft Van As, opeens’ een potje gevonden waarvan ik denk, dat vind ik nu nooit in onze tuin.

Zo zijn we aan een nieuw jaar begonnen waarin eigenlijk alles op de oude voet verder gaat. In moeilijkheden verkerende clubs kijken om zich heen of ze zich via een eigenlijk onverantwoorde uitgave nog kunnen versterken en de, rijkere’ club kijken rond of ze de concurrentie kunnen verzwakken. Wat dat betreft is het bijna te vergelijken met het prachtige monopoly waarbij je ook met geld, waar je geen eigenaar van bent, rare capriolen kan en mag uithalen. Als laatste redmiddel op straten huizen of hotels plaatsen, hoewel je daardoor bijna failliet bent is namelijk precies hoe het er bij veel clubs in het betaalde voetbal aan toegaat.

Dit waren  wat feitjes aan het begin van 2013 die te opvallend zijn om ze niet te noemen en waarbij ik hoop dat iedereen beseft waarom de tweede helft van het seizoen ook voor de amateurvoetballers op 19 en 20 januari van start zal gaan.