Nieuwe stelling Puurvoetbalonline

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

 De antwoorden van het panel op de steling: De KNVB sluit niet uit dat er in de toekomst Eredivisie-duels op maandagavond gespeeld worden. Dit met als doel om clubs die in Europees verband uitkomen meer rusttijd te geven. Dit is belediging van de supporters die nu onmogelijk alle wedstrijden van hun favorieten kunnen volgen of een terechte beslissing:

 pvo logo 01

Jos Klip(voetballer Noordpool): Rekening houden tot en met. Dat betekent als een Nederlandse ploeg op woensdag- hetzij donderdagavond heeft gespeeld zij op zondag weer in competitieverband in actie zullen komen. Dat is het maximale wat de KNVB kan buigen in het speelschema in mijn ogen. Op maandagavond een competitiewedstrijd? Supporters zullen thuis blijven en Eredivisie Live gaan kijken. Wat weer in het commercieplaatje past. Lijkt mij absoluut niet gunstig voor de bezoekersaantallen. Graag wil ik even een quote aanhalen die in het DVHN stond en wel in de column van Jaap Kiers. Hij sprak over de verschuiving van (voetbal)belangen richting commercie. En over de aanschaf van een seizoenskaart iets in de trant van, “een kaartje kopen voor een voorstelling en ik krijg achteraf nog te horen wanneer deze zal plaats vinden”. Dat is toch te zot voor woorden. Zelf heb ik al de pest als het op vrijdag of zaterdag is, laat staan een maandag.

Degenen die het speelschema invullen, hebben die daar een studie voor gevolgd? Lege kalender voor de neus en we beginnen met Ajax, PSV, Feyenoord en daarna subtop. Even kijken met CL en Europa League schema ernaast en hoppa in 1x klaar. Hoe kleiner je begroting/toeschouwersaantallen/achterban hoe minder wedstrijden op zondag half 3. Nu snap ik wel dat het altijd al zo geweest is maar laten we hier wel de grens trekken. Manchester United of Barcelona spelen ook tig aantal wedstrijden in een seizoen, kijk het daar gewoon vanaf. We hoeven het wiel niet steeds opnieuw uit te vinden dacht ik.

Hans Top(voetballiefhebber): De KNVB is helemaal van de “pot gerukt”. Voor supporters wordt er helemaal niets meer gedaan, het is alleen maar commercie. Ze willen alleen maar geld. Wie gaat er nou op maandagavond voetbal kijken. Supporters komen altijd als laatste aan het woord. Betaald voetbal hoort gespeeld te worden in de weekenden, want dan zijn de mensen vrij. Je wilt toch ook een vol stadion.Wedstrijden laten voetballen op maandagavond lijkt mij helemaal niets en als je het dan landelijk bekijkt zullen ouders die samen met hun (jonge) kinderen een seizoenkaart hebben van hun favoriete club dit ook niet echt prettig vinden want de volgende dag is er ook weer school.

Menko Swieringa( voetballiefhebber): Maar het probleem doet zich natuurlijk nu ook al voor als het gaat om de wedstrijden in het weekend. Als we ons even beperken tot FC Groningen dan is het zo dat afgelopen jaar en ook dit seizoen er maar een stuk of wat wedstrijden geprogrammeerd staan om half drie op de zondag en je hoort veel mensen die dat als onprettig ervaren Vanzelfsprekend is de rol van eredivisie live prominent aanwezig maar in het verleden was het toch zo dat 80 of 90 % van de hele competitie gespeeld Werd op de zondagmiddag op het vertrouwde tijdstip en niet zoals nu ook nog vaak om half een of half vijf. En daar komt dan nog bij dat er regelmatig wedstrijden gepland staan op zaterdagavond en daar zijn de mensen die bij het zaterdagvoetbal betrokken zijn vaak niet blij mee, wat langer nazitten is er dan niet bij. Persoonlijk heb ik er geen last van, het betaalde voetbal wordt door mij op de voet gevolgd maar naar een wedstrijd van FC Groningen gaan boeit mij totaal niet, liever bezoek ik iedere zaterdag en vaak op zondag een wedstrijd bij de amateurs.

Gerwin Schaaphok(vrijwilliger en speler Futsal Winsum): Laat ik allereerst beginnen door te zeggen dat ik het geen belediging voor de supporters vind aangezien er altijd klaagzangen zullen komen bij welke wijziging dan ook. Deze kwamen ook toen er op verschillende tijden gespeeld zou worden op zondag terwijl iedereen nu de hele dag kan genieten van eredivisie-voetbal. Deze optie zal voor de supporters van uitspelende teams en gezinnen wat vervelender zijn en voor de amateurvoetballers en de supporters op zondag zal het positief zijn. Denk inderdaad wel dat de meeste supporters een voorkeur zullen hebben voor het weekend. Ikzelf vind het ook wel zijn charme hebben dat in het weekend alle duels gespeeld worden zodat iedereen weer toeleeft naar het weekend om dit op maandag weer te bespreken. Ondanks dit denk ik wel dat er ook gekeken moet worden naar de clubs en de spelers. Wanneer spelers bijvoorbeeld wel een sterke voorkeur hebben voor een maandag i.v.m. de belasting en clubs dit ook willen i.v.m. de extra televisie-inkomsten, dan denk ik wel dat hier goed naar gekeken moet worden. De supporters die nu immers klagen aangezien ze tegen maandag zijn, zijn dezelfde supporters die klagen over het niveau en het Europees falen wat wellicht een gevolg is van overbelasting en de geringe inkomsten aangezien er niet op maandag gespeeld wordt.

Marcel Bellinga (secretaris COVS Groningen): Wedstrijden op maandagavond dient alleen een commercieel doel, maar of het publiek erop zit te wachten vraag ik me af. En dat zullen clubs dan toch ook merken in publieke belangstelling. het argument spelers meer rust te geven is nauwelijks valide. Als je dat echt wilt moet je het aantal wedstrijden verminderen door een andere competitieopzet, minder clubs in de eredivisie of een ander bekertoernooi. Voetbal hoort in het weekeinde en soms bij speciale gelegenheden doordeweeks wat mij betreft. Dus ben ik het eens met de stelling: op maandagavond voetballen is een belediging voor de supporters.

Anna de Munck (aanvoerder dames 1VIBOA): Het is voor te stellen dat supporters balen als hun favoriete club op de maandagavond zou moeten voetballen. Maar naar mijn idee gaat het om het voetbal en om het belang van de spelers. Het moet niet zo zijn dat wedstrijden niet op een doordeweekse dag zouden kunnen worden gespeeld omdat dit minder prettig is voor de supporters. In andere landen in Europa zoals in Engeland worden wedstrijden ook op doordeweekse dagen gespeeld. Dit is een cultuuromslag en dus wel mogelijk. Nogmaals, ik kan me voorstellen dat supporters hier van balen en dat er daardoor misschien minder seizoenkaarten worden verkocht. Helemaal wanneer je favoriete club aan de andere kant van Nederland zit, dan is het vanuit praktisch oogpunt waarschijnlijk niet te doen om naar een doordeweekse wedstrijd te gaan en dat is natuurlijk erg jammer. Maar om daarom wedstrijden niet doordeweeks plaats te laten vinden vind ik te ver gaan.

Willem Pettinga(trainer v.v. Kloosterburen): Het verplaatsen van wedstrijden naar de maandagavond heeft natuurlijk niet alleen met extra rust te maken, het levert ook weer extra inkomsten op voor de KNVB, daarentegen staan wel weer extra kosten wat betreft politie, beveiliging en andere randzaken. De clubs die in de CL of EL uitkomen, spelen hun wedstrijden op dinsdag, woensdag of donderdag en spelen de competitiewedstrijden meestal 3 of 4 dagen later dus ik zie de noodzaak niet om dat te veranderen. De supporters zullen hier ook niet blij mee zijn denk ik, want wie zit er op te wachten om op een maandagavond een wedstrijd te bezoeken van je favorieten, Bij uitwedstrijden vrijaf nemen, midden in de nacht weer thuis, en de volgende dag weer naar je werk of school. Ik ben trouwens van mening dat de digitale generatie 2 wedstrijden in zeven dagen aan moeten kunnen, In het verleden hoorde je ook nooit iemand klagen en dat was toch de patatgeneratie!!

Albert ten Caat(trainer SJO Bedum): Alle voetbalwedstrijden horen gewoon in een weekend gespeeld te worden. Tuurlijk mag je rekening houden met een ploeg dat Europees speelt,maar dan lijkt me de zaterdag en zondag voldoende speling geven. Daarnaast vraag ik me af of de clubs hierop zitten te wachten want volgens mij spelen de belofte- elftallen ook op die dag. Voor de supporters is de maandag ook niet echt een lekkere dag om met je club mee te reizen of ivm werkzaamheden je club aan te moedigen in het stadion. Aan de andere kant spelen ze in de Jupiler league al sinds jaar en dag veelal op de vrijdag (wat mij ook niet ideaal lijkt voor supporters) terwijl deze niet of nauwelijks verplichtingen doordeweeks hebben.